09.11.2009. / 20:29

Autor: Ivica Medo

Slaven Bilić: Na Bartulovića i Schildenfelda računam u kvalifikacijama za EP 2012.

Zbog velikog broja ozlijeđenih izbornik Slaven Bilić za prijateljsku utakmicu s Lihtenštajnom morao je posegnuti za alternativnim rješenjima. Po prvi puta pozivnice u A selekciju dobili su Mladen Bartulović, lijevi bočni ukrajinskog Krivbasa, te Gordon Schildenfeld, stoper Sturma iz Graza

Slaven BilićSlaven Bilić"Pripreme za novi ciklus kvalifikacija za Euro 2012. počinju u Vinkovcima 14. studenoga gdje dočekujemo reprezentaciju Lihtenštajna", izjavio je u uvodu večerašnje press-konferencije koja je održana u zagrebačkom hotelu Sheraton izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić.

"Drago nam je da nakon dugog vremena gostujemo u Slavoniji jer znamo da nas tamo željno očekuju", dometnuo je izbornik u uvodnom izlaganju.

Onako kako su počele i završile kvalifikacije za SP 2012., kreće se i u novi izlučni ciklus. Ozljede su ponovno uzele svoje danak.

"Nemamo na raspolaganju Modrića, Ćorluku, Pletikosu, Olića, Petrića, Jurića a čini se da neće biti spreman ni Mandžukić", utvrdio je Bilić, a naknadno je došla informacija da Mandžukić sigurno neće biti na raspolaganju.

Službeni liječnik reprezentacije Jurica Rakić obavijestio je glasnogovornika Davora Gavrana u tijeku konferencije da Mandžukić nije dobio zeleno svijetlo na posljednjem pregledu.

Zbog velikog broja ozlijeđenih izbornik je morao posegnuti za alternativnim rješenjima. Na popisu je 19 igrača, a po prvi puta pozivnice u A selekciju dobili su Mladen Bartulović, lijevi bočni ukrajinskog Krivbasa, te Gordon Schildenfeld, stoper Sturma iz Graza.

'Ne idemo na ekskurziju'

"Nije to nikakvo iznenađenje. Pratimo ih već duže vrijeme i sada smo odlučili da ih pozovemo u reprezentaciju. Obojica kvalitetno igraju u svojim klubovima koji igraju važne uloge u domaćim prvenstvima, ali natječu se i u europskim kupovima. Pozvali smo ih da možemo normalno trenirati, ali nisu to igrači iz drugog ili trećeg reda. Od njih dvojice očekujem da budu ravnopravni kandidati za sastav koji će participirati u kvalifikacijama za Euro", pojasnio je Bilić dodajući da je idealno kada u sastavu ima dvadeset igrača i dva vratara, jer na taj način se može najkvalitetnije trenirati, ali i da nije htio dalje širiti kadar kako mu se ne bi dogodilo da poziva igrače koji realno neće biti na užem popisu za kvalifikacije.

"Nije to nikakva ekskurzija. Uvijek želimo trenirati maksimalnim intezitetom bez obzira igramo li s Engleskom ili Lihtenštajnom. Tako smo uvijek radili. Znamo da nas u budućnosti čekaju jake utakmice, pa se treba pripremati i kad igramo sa slabijim suparnicima. Iako su nam ozlijeđena tri napadač, imamo više problema u drugoj i trećoj liniji. Zato sam i pozvao Bartulovića i Schildenfelda", kazao je Bilić i podsjetio da je Bartulovića trenirao u mladoj reprezentaciji:

"On je 1986. godište, a zvao sam ga da igra s 1983. godištem. Velika je to razlika u tim godinama. To dovoljno govori o njegovoj kvaliteti."

Glavnina reprezentativaca stići će večeras u Zagreb, a samo poneki sutra izravno u Čatež, gdje će reprezentacija boraviti do petka prije popodne kada će krenuti put Vinkovaca.

"Malih problema imamo samo s dolaskom Nikice Jelavića. Kontaktirao sam predsjednika Rapida, ali budući da se radi o prijateljskoj utakmici, mi smo tu nemoćni. No, Jelavić će se pridružiti reprezentaciji u srijedu", otkrio je izbornik te je pojasnio što je mislio kad je u emisiji Volim nogomet rekao da stručni stožer nema ugovor:

'Ugovor s HNS-om potpisat ćemo uskoro'

"Nije to u negativnom kontekstu rečeno. Htio sam reći da nismo navaljivali potpisati novi ugovor. Stari nam istječe početkom prosinca. Nema nikakvih nesuglasica, bit će sve uskoro potpisano."

Izbornik se nakratko dotako i Lihtenštajna.

"Nije to reprezetacija iz prvog ili drugog kvalitativnog razreda, ali njih je Rusija jedva pobijedila 1:0, a s Finskom su odigrali 1:1."

Inače, gostovanje hrvatske reprezentacije u Vinkovcima pada u idealno vrijeme, Cibalia igra možda i najbolju sezonu u 1. HNL, a ove godine slavi 90-godišnjicu osnutka kluba.

"Obići ćemo sva najvažnija mjesta toga kraja, u kojem se stvarala moderna hrvatska povijest. U subotnjim prijepodnevnim satima posjetit ćemo Vukovar", naglasio je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

'Bosna nije favorit, ali nije ni Portugal'

Bilić je prokomentirao izglede Bosne i Hercegovine u doigravanju za SP 2010. s Portugalom:

"Bosna može puno. Bilo je nerealno očekivati da pokraj Španjolske budu prvi u skupini, ali i drugo mjesto je veliki uspjeh. Na papiru ih očekuje kvalitetan protivnik koji je bio favorit svoje skupine. Mislim da Bosna definitivno ima šansu, jer ima igrače koji su nositelji igre svojih klubova, a ti klubovi nastupaju u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Što reći o jednom Džeki, Misimoviću, Ibiševiću... Imaju jednu od boljih ofenzivnijih momčadi u Europi. Dobro igraju u gostima, a da ne govorim kako to izgleda kad igraju u Zenici. Ne mogu reći da je BiH favorit, ali nije to ni Portugal. Bosna ima velike šanse", zaključio je Bilić.

Popis reprezentativaca za utakmicu s Lihtenštajnom:

Vratari: Runje (Lens), Subašić (Hajduk)

Braniči: Križanac (Zenit), Knežević (Livorno), Šimunić (Hoffenheim), Pamić (Sparta Prag), Schlidenfeld (Sturm Graz), Bartulović (Krivbas)

Veznjaci: Srna (Šahtar), Vukojević (Dinamo Kijev), Kranjčar (Tottenham), Pokrivač (Red Bull Salzburg), Pranjić (Bayern), Dujmović (Lokomotiv Moskva), Gabrić (Trabzonspor),

Napadači: Edurdo (Arsenal), Klasnić (Bolton), Jelavić (Rapid), Bilić (Sporting Gijon)

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika