10.11.2009. / 09:48

Autor: Deutsche Welle

Ministri provokacije: U Njemačkoj zabranjen zadnji album Rammsteina

Da ova zabrana prodaje albuma „Liebe ist für alle da" ("Ljubavi ima za sve"), samom bendu neće štetiti, isto tako je već sada jasno. CD koji se na tržištu nalazi već nekoliko tjedana i to na prvom mjestu njemačke ljestvice, ova zabrana i prašina koja se digla oko nje, može samo pomoći da privuče dodatne kupc

Zbog navodno otvorenog poziva na spolna općenja bez zaštite kao i na opasne sadomazohističke seksualne "igre", Državni ured za zaštitu djece i omladine, zabranio je prodaju najnovijeg albuma grupe Rammstein.

„Na ovom albumu nema ničega čega nije bilo i prije, on ni po čemu nije dvosmisleniji ili nejasniji od prijašnjih", izjavio je član Rammsteina, Christian „Flake" Lorenz.

I ostali članovi ovog benda zabranu prodaje maloljetnicima dočekali su s nerazumjevanjem i, kako su sami rekli, „šokom". Oni odbijaju optužbe Državnog ureda za zaštitu djece i omladine, prema kojima, kako stoji u obrazloženju odluke, „Rammstein otvoreno poziva na seks bez zaštite, što je u doba širenja HIV virusa u najmanju ruku neodgovorno, te isto tako poziva na opasne sadomazohističke igre - što se između ostalog već vidi na omotu njihovog najnovijeg CD-a."

Odluka iznerviranog oca

„Ukoliko se sloboda mišljenja u Njemačkoj oslikava u tome da neonacisti na svojim prosvjedima neometano mogu pozivati na mržnju prema strancima i prema njihovom istjerivanju iz zemlje, dok se naš album zabranjuje - tada se po pitanju demokracije nismo baš pomaknuli s mjesta", rekao je „Flake", uspoređujući sadašnji politički sustav u Njemačkoj s onim u nekadašnjem DDR-u.

Bivši član DDR punk grupe Feeling B, Christian „Flake"Lorenz, je u izjavi za njemačke medije, iznio i svoju pretpostavku da „ u gremiju Državnog ureda, zasigurno sjedi neki iznervirani otac neke djevojčice koja ga je slušajući Rammstein „glasno do daske", dovela na rub živčanog sloma - te da se ovaj sada sveti".

„Drugačije ne mogu protumačiti ovu odluku", rekao je „Flake", dodajući kako „svatko tko raspolaže barem s minumumom razuma, nikada određene tekstove na ovom albumu neće shvatiti bukvalno". A tekstovi o kojima je riječ su primjerice oni iz pjesme „Ich tu dir weh" - "Nanosim ti bol", u kojoj se spominje muškarac koji „ ide u Baumarkt kupiti bodljikavu žicu kojom će kasnije zlostavljati ženu".

Dobro smišljene provokacije

S druge pak strane, kako kažu mnogi njemački glazbeni kritičari, „ iako „Flake" ima pravo, Rammstein ipak ne zaslužuje pljesak".

Naime, od samog početka njihovog postojanja, znači od 1994. godine, Rammstein sustavno radi na rušenju svih mogućih tabua, vrlo smišljeno provocira i pokušava na sve moguće načine izazvati bijes ili potaknuti žučne diskusije - kako u širokim masama tako i u najvišim političkim krugovima. U tom smislu, Rammstein je konačno, kako kažu neki, „dobio što je oduvijek želio".

Da ova zabrana prodaje albuma „Liebe ist für alle da" ("Ljubavi ima za sve"), samom bendu neće štetiti, isto tako je već sada jasno. CD koji se na tržištu nalazi već nekoliko tjedana i to na prvom mjestu njemačke ljestvice, ova zabrana i prašina koja se digla oko nje, može samo pomoći da privuče dodatne kupce - koji, da je nije bilo, možda ne bi niti kupili.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Rammstein "zapalio" Arenu

Rammstein "zapalio" Arenu

Njemačka industro-metal skupina Rammstein oduševila je u utorak navečer gotovo punu zagrebačku Arenu spektakularnim koncertom, uobičajeno punim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika