11.11.2009. / 15:04

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

HHO proziva Sutlića i traži od mjerodavnih da prekinu 'sramotu' na HRT-u

U HHO-u kažu kako ni najmanje nisu iznenađeni činjenicom što je javnost o cijelom slučaju obaviještena preko svih medija osim preko Informativnog programa HTV-a. On se, po njihovu mišljenju, prema svemu odnosi na način koji je najprimjerenije nazvati svjesnim kršenjem prava javnosti na potpuno i objektivno informiranje u stvarima od općeg interesa

Vanja SutlićVanja SutlićHrvatski helsinški odbor (HHO) zatražio je danas od mjerodavnih i odgovornih osoba i tijela primjerene poteze kojima bi se, kako kažu, prekinuli sramotni događaji na HRT-u, pokrenuti nakon navodna primitivnog i šovinističkog ispada glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića.

"Suprotno našim očekivanjima, čitav slučaj još nije riješen na zadovoljavajući način adekvatnim sankcioniranjem pravih krivaca za još jedno srozavanje ugleda ne samo HRT-a nego i čitave Hrvatske kao društva koje poštuje demokratske standarde i ljudska prava", stoji u izjavi HHO-a.

U toj nevladinoj udruzi upozoravaju da je umjesto utvrđivanja točnosti optužbe na račun Sutlića uprava HRT-a promptno pokrenula postupak kažnjavanja četverih novinara s očitom namjerom da im se da izvanredni otkaz.

Sutlić mogao spriječiti javno sramoćenje kuće

Sutliću zamjeraju što je zauzeo neutralano stajalište kao da s čitavim postupkom nema ništa, premda je, kažu, po svom položaju upravo on osoba koja je mogla spriječiti ili bar prije prekinuti javno sramoćenje kuće kojoj je na čelu".

Smatraju da su držanje i postupci Hloverke Novak-Srzić osobito degutantni i porazni za vjerodostojnost nje kao osobe, novinarke i glavne urednice Informativnog programa HTV-a jer je svojim javnim istupima "tobože davala podršku novinarima, da bi naposljetku priznala kako je upravo ona protiv njih pokrenula postupak u smjeru davanja izvanrednih otkaza".

Za HHO su upitne optužbe na račun novinara da su propustili čitavu stvar najprije raščistiti unutar same kuće jer se ispostavilo da su oni, kako kažu u HHO-u, o incidentu govorili unutar HRT-a čim se dogodio, prije gotovo dvije godine, ali je reakcija izostala.

Ravnateljstvo posegnulo za zamjenom teza

"Ipak, ravnateljstvo HRT-a, s glavnim ravnateljem Vanjom Sutlićem na čelu, posegnulo je za tipičnom zamjenom teza i pokrenulo skandalozan postupak po načelu: nije kriv onaj koji je počinio nedopuštenu radnju, nego onaj koji je to prijavio sa zakašnjenjem", navodi se u izjavi HHO-a. Također podsjećaju da je jedna od četiriju novinara, Sanja Mikleušević-Pavić, lani dobila njihovu nagradu Joško Kulušić za doprinos zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja.

"Uz troje kolega nju se danas optužuje da ruši ugled svoje kuće. HHO, naprotiv, smatra da je ona svojom vjerodostojnošću i cjelokupnim radom ugled te kuće bitno podigla", kažu u HHO-u i naglašavaju da je riječ o novinarki koja je trenutačno u najvišem stupnju trudnoće.

"Takvo uznemiravanje i maltretiranje trudne žene, kojim se izravno ugrožava egzistencija nje i njezina djeteta, zamisliva je samo u najneljudskijim represivnim režimima, a ne u demokratskom društvu za kakvo se mora zalagati i HRT", stoji u izjavi.

Širenje primitivizma i mržnje manji krimen nago javno prokazivanje

U HHO-u kažu kako ni najmanje nisu iznenađeni činjenicom što je javnost o cijelom slučaju obaviještena preko svih medija osim preko Informativnog programa HTV-a. On se, po njihovu mišljenju, prema svemu odnosi na način koji je najprimjerenije nazvati svjesnim kršenjem prava javnosti na potpuno i objektivno informiranje u stvarima od općeg interesa.

"Trenutačno vodstvo HRT-a svojim je ponašanjem u ovom slučaju dalo snažan povod sumnji da je u stanju i da uopće želi služiti tom interesu", kažu u HHO-u.

U toj nevladinoj udruzi zaključuju kako dosadašnji potezi i ponašanje odgovornih na HRT-u, kao i onih politički odgovornih za HRT, javnosti poručuju da je širenje primitivizma i mržnje mnogo manji krimen nago javno prokazivanje takva ponašanja. Cijeli slučaj otvoren je pošto je četvero novinara medijima potvrdilo da je Sutlić novinarku HRT-a Ivanu Dragičević-Veličković nazvao "četničkom kurvetinom", a on je to demantirao.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika