12.11.2009. / 13:35

Autor: Ivica Medo

Ivica Osim: Regionalna liga donijela bi novac i plasman u Ligu prvaka

U intervjuu za srpski dveni list "Sportski žurnal" izbornik jugoslavenske reprezentacije s kraja 80-tih početkom 90-tih godina Ivica Osim izjavio je kako bi stvaranje regionalne lige, u kojoj bi igrali klubovi iz zemlja s područja bivše Jugoslavije, donijelo višestruku korist svima državam regije

Ivica Osim, Miroslav Blažević i Petar Nadoveza snimljeni krajem 80-tih godina (Foto: Hrvatski sportski muzej)Ivica Osim, Miroslav Blažević i Petar Nadoveza snimljeni krajem 80-tih godina (Foto: Hrvatski sportski muzej)U intervjuu za srpski dnevni list "Sportski žurnal" izbornik jugoslavenske reprezentacije s kraja 80-tih početkom 90-tih godina Ivica Osim izjavio je kako bi stvaranje regionalne lige, u kojoj bi igrali klubovi iz zemlja s područja bivše Jugoslavije, donijelo višestruku korist svima državama regije.

"Po potencijalu koji posjeduju nogometaši u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, siguran sam da spadaju u sam europskih vrh. Siguran sam kako bi zajednička liga donijela mnogo koristi svima. Užasno mi smeta kako se narodom na našim prostorima toliko dugo manipuliralo. Upravo su ove kvalifikacije za SP pokazale koliko se dobar nogomet igrao u nekadašnjoj Jugoslaviji", izjavio je Osim te je podsjetio kako su u nekim drugim sportovima poput košarke i vaterpola već igraju regionalne lige.

"Od lige bi i klubovi mnogo više zarađivali prilikom prodaje igrača u inozemne klubove. Radio sam dugo napolju i znam mnogo trenera koji kažu da je nekadašnja Jugoslavija rasadnik talenata. U takvu ligu bi ulagali i razni biznismeni u svim zemljama bivše SFRJ. Vjerujem da bi, za neko vrijeme, i UEFA prvaku te lige dala mjesto u Ligi prvaka", tvrdi Osim koji se složio da je sigurnosni aspekt takve lige pod velikim upitnikom:

"Na Balkanu se, nažalost, godinama mnogo ulagalo u nasilje i nesreću. Previše je onih koji su podržavali ratove, destruktivaca koji su zarađivali na tuđoj bijedi i nesreći. Mislim da je vrijeme tih ljudi, koji su tada dijelili ljude po vjerskoj i nacionalnoj, a sada po navijačkoj osnovi, prošlo. Dosta je bilo nasilja i gluposti."

Osim je istakao kako je veliki problem i nejasna vlasnička struktura u klubovima iz regije.

"Mora se znati tko je gazda i koliko novca daje za klub. Bez čistih računa, nema napretka. Bugari i Rumunji su u tome napravili korak naprijed i rezultat se vidi. Skoro svake godine neko od njihovih prvaka igra u Ligi prvaka. Kada bi se to reguliralo, uz formiranje jedinstvene lige, nogomet na ovim prostorima bi procvjetao", zaključio je Osim.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika