12.11.2009. / 14:30

Autor: Martina Čizmić

Vlada u Sabor poslala Zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma

Centraliziranjem javne nabave država bi mogla uštedjeti do 350 milijuna kuna na godišnjoj razini

U Sabor je poslan Zakon kojim bi se ratificirao arbitražni sporazumU Sabor je poslan Zakon kojim bi se ratificirao arbitražni sporazumKao što je najavila, premijerka Jadranka Kosor uputila je u Sabor prijedlog Zakona o ratifikaciji arbitražnog sporazuma kojim će Hrvatska ispuniti svoje obveze koje je preuzela potpisivanjem sporazuma.

Premijerka se ujedno zahvalila svim ministrima i koalicijskim partnerima na prepoznavanju 'dobrog posla koji su ona i Pahor obavili'. Izrazila je svoju nadu da će sporazum biti ratificiran u oba parlamenta, slovenskom i hrvatskom, te će se moći prisupiti daljnjim koracima, odnosno odabiru arbitara.

"Inzistirati ćemo da se arbitri odabiru po načelu neovisnoti, nepristranosti i kompetentnosti", istaknula je premijerka Kosor.

Nada se da će zakon biti prihvaćen u Saboru kako bi mogla reći da je Hrvatska svoj dio posla obavila na vrijeme.

Udžbenici na razini škola

Vlada je također uputila Zakon o udžbenicima kojim se propisuje odabir udžbenika na razini škole, a ne razreda kako je to prije bila praksa. Također, svi će profesori na razini države ocjenjivati udžbenike, te će samo oni koji dobiju više od 10 posto potpore biti uopće uzimani u obzir za odabir.

Premijerka je istaknula kako u udžbenicima ne smije bili nikakvih primjera diskriminacije, poput stereotipnog prikaza žene s viklerima u kosi i kuhačom u ruci ili muškarca koji umoran dolazi kući s posla i leži pred televizorom.

Zakon o elektroničkim medijima

Ministar kulture Božo Biškupić predstavio je usklađivanje Zakona o elektroničkim medijima sa europskim direktivama, prema kojima će biti moguće gledati televizijski program na zahtjev, osnivati specijalizirane kanale, propisuje se emitiranje neprofitnih radio i tv postaja, ali i uvodi pojam 'community' ili društvenih kanala na kojima bi se trebale emitirati informacije od javnog značaja.

Javna nabava postaje centralizirana

Vlada je dala prijedlog osnivanja Ureda za javnu nabavu koji bi organizirao javnu nabavu za sva ministarstva i središnja državna tijela kako bi se izbjeglo nepotrebno rasipanje novca i mogućnost za korupciju. Predviđa se da bi se takvom centralizacijom moglo na godišnjoj razini uštedjeti do 350 milijuna kuna, što nije mala ušteda.

Premijerka je istaknula kako će se čelna osoba Ureda birati na natječaju, dok će ostalo osoblje biti povučeno iz ministarstava u kojima su obavljalil poslove nabave.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 12.11.09. 21:25

Svatko tko će glasovati za ovaj "sporazum" je veleizdajnik!!! Biti će mu suđeno kad-tad!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika