12.11.2009. / 19:47

Autor: Deutsche Welle

Politika nove njemačke vlade: O Balkanu ni traga ni glasa

Objašnjavajući pred zastupnicima ulogu i značenje njemačke vojske u međunarodnim misijama, novi ministar obrane, Karl-Theodor zu Guttenberg iz Unije kršćanskih demokrata, samo je kratko spomenuo stanje u Bosni i Hercegovini i na Kosovu

Angela Merkel i Guido WesterwelleAngela Merkel i Guido WesterwelleU prvoj deklaraciji njemačke vlade nakon formiranja koalicije demokršćana i liberala, buduća politika prema zemljama Zapadnog Balkana nije spomenuta niti jednom jedinom rječju. Oporba je žestoko protestirala.

Oporbenjaci naime smatraju da bi europska perspektiva Zapadnog Balkana trebala biti središnji zadatak nove vlade. Njemačka vlada koju čine kršćanski demokrati i liberali nema plan djelovanja prema zemljama Zapadnog Balkana.

U Europi nema malih zemalja

Novi ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je prilikom prvog obraćanja zastupnicima u Bundestagu poručio: "U Europi nema malih zemalja. I one geografski male zemlje u Europi su velike i zaslužuju isti stupanj poštovanja."

Pojam malih zemalja u ministrovoj izjavi odnosio se samo na članice Europske unije, poput zemalja Beneluksa. Zemlje Zapadnog Balkana nisu spomenute, na što su članovi opozicije u Parlamentu, Socijaldemokrati i Stranka Zelenih, oštro reagirali. Frithjof Schmidt iz Stranke Zelenih je prokomentirao: "Gdje su Vam inicijative kojim se krizama potresenim zemljama bivše Jugoslavije nudi budućnost? Tu skoro sve nedostaje!"

"Moralna je obveza pomoći zemljama Zapadnog Balkana"

Objašnjavajući pred zastupnicima ulogu i značenje njemačke vojske u međunarodnim misijama, novi ministar obrane, Karl-Theodor zu Guttenberg iz Unije kršćanskih demokrata, samo je kratko spomenuo stanje u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

"U Bosni i Hercegovini vladaju donekle mir i određena stabilnost, iako nam trenutni razvoj situacije daje povod za brigu. Iako smo od Kosova uspjeli zajedno sa našim saveznicima mirnim putem stvoriti nezavisnu državu, Kosovo još zavisi od tuđe pomoći i predstoji mu težak put."

Odgovornost za sigurnost Blakana

Zastupnik Socijaldemokrata Gernot Erler iskoristio je upravo ove riječi ministra obrane da uputi kritike na račun nove vlade zbog nezainteresiranosti prema zemljama Zapadnog Balkana: "To nije samo jedna promjena na Balkanu koju svi zabrinuto promatramo. To je opasno i vi nosite punu odgovornost za sigurnost na Balkanu i posljedice koje proizlaze iz takvog stanja."

Kritiku svog stranačkog kolege podržao je i parlamentarac Axel Schäfer. Nova vlada ima i moralnu obavezu, kaže on, da pomogne zemlje Zapadnog Balkana na njihovom europskom putu: "Glasna šutnja nove vlade nas navodi na zaključak da oni zapravo žele da zaustave započeti razvoj. Mi se tome veoma protivimo, jer ovdje nije riječ samo o perspektivi koju te zemlje stječu europskom integracijom. Imamo i moralnu obavezu zbog demokratskih političara koji su zbog europske perspektive i borbe za demokraciju u svojoj zemlji izgubili glavu. Sjetimo se pri tome predsjednika Đinđića. Imamo obavezu da održimo danu riječ i da zemljama Zapadnog Balkana otvorimo evropsku perspektivu."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
16/6/09

Trenk, 12.11.09. 20:09

Danke Deutchland !


registracija
8/7/09

bankar, 13.11.09. 00:01

marš govna fašistička


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika