Objavljeno u Nacionalu br. 731, 2009-11-17

Autor: Robert Bajruši

RAZGOVOR: Janusz Bugajski

'U SAD-u nisam čuo ništa loše o Vidoševiću'

JANUSZ BUGAJSKI, vodeći američki stručnjak za južnu i srednju Europu, tijekom boravka u Hrvatskoj pružio je podršku Nadanu Vidoševiću kao predsjedničkom kandidatu

Janusz Bugajski spada u najuži krug američkih stručnjaka za postkomunističke države, a time i Hrvatsku. ProfesionalHrvatska iz washingtonske
perspektive izgleda kao
regionalni lider - kaže
Janusz BugajskiHrvatska iz washingtonske perspektive izgleda kao regionalni lider - kaže Janusz Bugajskino je angažiran u Centru za međunarodne i strateške studije u Washingtonu, u kojem je direktor Programa nove europske demokracije, a predsjeda i Programu južne i srednje Europe u Institutu za vanjsku politiku pri Ministarstvu za vanjsku politiku SAD-a. Povremeno piše u Financial Timesu i Wall Street Journalu, a posljednjih je godina objavio nekoliko knjiga o širenju utjecaja Rusije. Još prije desetak godina Bugajski je bio kolumnist Nacionala i tada je u svojim tekstovima pisao o američkoj politici s posebnim osvrtom na područje jugoistoka Europe.


Proteklog je tjedna posjetio Kosovo, gdje se održavaju prvi izbori nakon proglašenja neovisnosti, a zatim je proveo tri dana u Hrvatskoj, gdje se susreo s nizom vodećih političara. Mnoge je iznenadila njegova podrška predsjedničkom kandidatu Nadanu Vidoševiću, ali u razgovoru Janusz Bugajski objašnjava da je uvjeren kako je Vidošević kandidat s najvećim kredibilitetom.

NACIONAL: Kako biste opisali stanje u jugoistočnoj Europi?
- Postoji svojevrsna podjela ravnoteže. Polovica bivše Jugoslavije, a tu mislim na Sloveniju i Hrvatsku, već je u NATO-u i EU, odnosno pred ulaskom u EU, dok se ostale države, unatoč određenom napretku, i dalje susreću s nizom problema. Sasvim očito postoji niz otvorenih pitanja, a to se vidjelo u sadašnjoj ekonomskoj krizi koja je otvorila i političke probleme, poput opasnog razvoja situacije u Bosni i Hercegovini, jačanja ekstremističkih snaga koje potiču separatizam, čak i zaustavljanja ulaska nekih država u EU i NATO. U ovoj regiji nedvojbeno preostaje još mnogo posla.

NACIONAL: Što je s Hrvatskom?
- Iz washingtonske perspektive Hrvatska izgleda kao regionalni lider, a dokaz za to su članstvo u NATO-u i skori ulazak u Europsku uniju. S druge strane, čini se da pojedina unutarnjopolitička pitanja mogu diskvalificirati pokušaje da Hrvatska uđe u Europsku uniju. Najveći je problem korupcija i nedostatak političke volje da se sredi ovo pitanje, i to čak i na razini Vlade. Treba znati kako razina korupcije diskvalificira Hrvatsku pred EU, koja ionako ima velik problem s Bugarskom i Rumunjskom. Posebno se to odnosi na Bugarsku, u kojoj je pronevjeren golem novac iz europskih fondova, i zato sada Hrvatsku gledaju pod povećalom. Dodatni problem je to što izgleda da se Vlada i politički krugovi ne namjeravaju pretjerano boriti protiv korupcije.

NACIONAL: Vjerojatno znate da mnogi u Hrvatskoj smatraju kako postoje i politički pritisci iz nekih članica EU koje su tradicionalno, čak i povijesno nesklone Hrvatskoj?
JANUSZ BUGAJSKI s Nadanom Vidoševićem za čiji gospodarski program ima samo riječi hvaleJANUSZ BUGAJSKI s Nadanom Vidoševićem za čiji gospodarski program ima samo riječi hvale- Poznata su mi takva stajališta, ali doista ne mislim da je Britanija protiv ulaska Hrvatske u EU. Riječ je o pragmatizmu, Britanci zagovaraju proširenje Europske unije jer tako slabe europske institucije, a London sigurno ne želi vidjeti snažnu EU. Dosta zemalja je skeptično prema proširenju, ali ponajprije zbog tzv. apsorpcijskih potencijala EU, a ne zato što su protiv Hrvatske. Jedina država-problem je Turska, koja bi sa svojih 70 milijuna stanovnika izazvala velike promjene unutar europskih institucija, a tu su i pitanja ljudskih prava, velikog broja turskih radnika koji bi otišli u EU, kao i kulturološki problemi koji bi mogli nastati primanjem tako velike muslimanske države.

Najprihvatljiviji program

NACIONAL: Prilično iznenađenje u hrvatskoj javnosti izazvala je vaša podrška predsjedničkom kandidatu Nadanu Vidoševiću. Zbog čega ste to učinili?
- Vidio sam programe svih važnijih predsjedničkih kandidata i Nadanov mi je izgledao najprihvatljiviji. Susreli smo se i uživao sam u razgovoru. Vidošević ima najvjerodostojniji ekonomski program, ali i općenito program koji se odnosi na Hrvatsku u budućnosti. Za razliku od nekih zemalja srednje Europe, u kojima su predsjednici prilično nevažni, u Hrvatskoj predsjednik ima značajnu ulogu u vanjskoj politici, ali i gospodarstvu. Vidošević ima iskustvo, ekonomske ideje i planove razvoja Hrvatske kao regionalnog lidera, a sviđa mi se i to što u političkom smislu nije okrenut prošlosti nego gleda u budućnost.

NACIONAL: Znate li da je protiv Vidoševića bilo dosta optužbi za korupciju i sumnjivo stjecanje imovine?
- Znam da se mnogo govori o korupciji, a pretpostavljam da Nadana napadaju i zato što je nezavisni kandidat. U Washingtonu nisam čuo ništa loše o njemu, upravo suprotno, ocjenjuju ga kao kvalitetnog hrvatskog političara. Razumije se da u najvišim američkim političkim krugovima prevladavaju teme kao što su Afganistan, Irak ili Rusija, ali među ljudima koji se svakodnevno bave Europom i Balkanom postoji neupitan interes za Hrvatsku. Hrvatska je važna za regiju i bude li uspješna u euroatlantskim integracijama, to će biti pozitivan signal, posebno za Bosnu i Hercegovinu. Washington nema svog predsjedničkog favorita na predstojećim izborima u Hrvatskoj, ali i SAD i EU voljeli bi da to postane netko tko je ozbiljan i spreman surađivati s vladom u borbi protiv korupcije, jačanju gospodarstva i euroatlantskim integracijama.

NACIONAL: Koliko se SAD angažirao u rješavanju graničnog spora između Slovenije i Hrvatske?
- Nedvojbeno je određenu ulogu odigrala i Amerika. SAD je imao interes da Slovenija prekine blokadu Hrvatske što brže. Već sam govorio o važnosti stabiliziranja regije, pri čemu je najvažniji status Bosne i Hercegovine. Na neki način moguće je povući paralelu između Balkana i Afganistana. U oba ta slučaja SAD se ne može povući jer još uvijek misija nije obavljena do kraja. Osim toga, ne zaboravite da je sadašnji potpredsjednik SAD-a Joe Biden u vrijeme Clintonove vladavine bio zadužen za Balkan i on je danas jako zainteresiran da se ovdašnje prilike konačno stabiliziraju.

NACIONAL: Koja se razina američke politike angažirala oko deblokade?
- Rekao bih ovako: nije to bila najviša razina, ali nije ni daleko od toga.

NACIONAL: Posljednjih godina često ste pisali o Vladimiru Putinu i Rusiji. Je li Rusija opasnost za europske države?
- Rusija je angažirana u onome što nazivam pragmatični reimperijalizam. Rusi iskorištavaju sve potencijale koji su im na raspolaganju kako bi vratili utjecaj na područjima koja su nekoć, u doba SSSR-a, bila pod njihovom kontrolom. Njihovi poslovni krugovi čvrsto su povezani s državom, dovoljno je vidjeti kako ruske naftne komapanije rade u korist nacionalnih strateških interesa. Rusija je opasnost za svoje blisko susjedstvo - baltičke države, Poljsku, Gruziju i Ukrajinu - jer tu Rusi pokušavaju obnoviti svoju imperijalnu poziciju.

NACIONAL: Zahvaljujući naftnoj industriji Rusija ima sve veću ulogu i na Balkanu?
- Istočna Europa je oduvijek ruska interesna zona. Zahvaljujući energetsko-političkim vezama Rusi pokušavaju vratiti utjecaj i u jugoistočnoj Europi, da tu smanje utjecaj Amerike i NATO-a. Srbija je u posebno zanimljivom položaju jer i velik dio tamošnje javnosti i vlada smatraju da mogu biti na obje strane, kao svojevrsni most između NATO-a i slavensko-pravoslavno-ruske zajednice. No to više nije moguće jer Srbija više nije neophodna Zapadu, ali potrebna je Rusiji u infiltraciji prema zapadnoj Europi. Rusi žele maksimalno iskoristiti Bugarsku i Srbiju kao tranzitne zemlje kroz koje prolaze naftovodi i plinovodi, kojima mogu ucjenjivati države srednje Europe i Mediterana. Oni energiju ne koriste za opskrbu nego za ucjenu.

Nekoliko dobrih poteza

NACIONAL: Spomenuli ste ruski pragmatični reimperijalizam. Ne poduzima li nešto slično i Amerika?
Američki potpredsjednik
Joe Biden bio je za vrijeme Clintona zadužen za BalkanAmerički potpredsjednik Joe Biden bio je za vrijeme Clintona zadužen za Balkan- Bushova doktrina sadržavala je nekoliko komponenata, od kojih je jedna i pozitivno uvođenje demokracije u neke zemlje. Naravno da to nije moguće ako društva još nisu spremna za demokratizaciju, kao što je slučaj s Irakom. Ali svakako postoji velika razlika između američke i ruske vanjske politike. SAD provodi nešto što možemo nazvati liberalni ili demokratski imperijalizam. Rusija ne širi demokraciju, naprotiv, njima odgovaraju korumpirani i nedemokratski režimi i u tome se bitno razlikuje od Amerike. Osim toga, pod Barackom Obamom i SAD mijenja raniju unilateralnu politiku i priklanja se multilaterizmu. Obamina administracija je shvatila da Amerika nije u stanju biti posvuda angažirana, a zanimljivo je da je u zamjenu za sigurnost spremna odgoditi demokratizaciju u zemljama kao što su Iran, Sjeverna Koreja ili Afganistan.

NACIONAL: Kako ocjenjujete prvu godinu predsjednika Obame?
- Mslim da je još prerano za konačne ocjene, ali vidi se da je povukao nekoliko dobrih poteza i možemo reći da je uspješan, iako ne onoliko koliko bi on to želio. Sasvim sigurno još ne zaslužuje Nobelovu nagradu za mir. Obama se u isto vrijeme pokušava baviti s previše domaćih i stranih pitanja, a čini mi se da se fokusirao na zdravstvenu reformu i zato nije fokusiran na vanjsku politiku. Kad bi više vremena posvetio međunarodnim temama, mogao bi kvalitetnije rješavati palestinsko-izraelski spor, usporiti iranski nuklearni program, a na dulje staze i utjecati na Sjevernu Koreju.

Vezane vijesti

Kad Rusija postane Libija

Kad Rusija postane Libija

Utjecaji društvene revolucije na Bliskom istoku prije ili poslije doseći će granice autoritarnog pojasa oko bivšeg Sovjetskog Saveza. No kao i u… Više

Komentari

registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 17.11.09. 00:48

..vodeći američki stručnjak za južnu i srednju Europu, tijekom boravka u Hrvatskoj pružio je podršku Nadanu Vidoševiću kao predsjedničkom kandidatu...
Ma nema šta VEEEELIKI STRUČNJAK jako je informiran čim u babinoj gredi nije NIŠTA čuo o lopovluku Vidoševića.
Još se hvalite s njim!!


registracija
30/11/09

marabubamara, 30.11.09. 17:40

je, je sigurno se lovačke priče čuju i priko velike bare hahahahaha
Prije je tamo moga čut za mućke Primorca i mutne poslove Bandića i ostale.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika