Objavljeno u Nacionalu br. 731, 2009-11-17

Autor: Plamenko Cvitić

Šest mjeseci zatvora za hakiranje Nacionala

FAKSIMIL PRESUDE kojom je mladi haker osuđen na
šestomjesečnu zatvorsku kaznu ako ponovi djeloFAKSIMIL PRESUDE kojom je mladi haker osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu ako ponovi djeloPremda mjerodavne državne institucije u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno prate sve više rastući računalni kriminal, primjetni su i pozitivni pomaci. Tako je prije nekoliko dana na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sutkinja Sonja Vandečić presudila hakeru koji je u kolovozu 2008. godine provalio u računalni sustav Nacionala i promijenio sadržaj na internetskoj stranici www.nacional.hr.

Taj hakerski upad počinio je 21-godišnji Zagrepčanin Igor Duspara, koji je u nekoliko navrata na servere Nacionala neovlašteno instalirao računalne skripte koje su mu omogućile upad i neovlašteno korištenje Nacionalovih računalnih podataka.

Zbog toga je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo optužni prijedlog protiv mladog tehničara za računalstvo, a potom je započeo sudski postupak. Epilog jednog od rijetkih slučajeva cyber kriminala je presuda sutkinje Vandečić koja je Dusparu osudila na šest mjeseci zatvora, no zbog njegove dobi i prijašnje neosuđivanosti primjenjuje se uvjetna osuda, s rokom kušnje od dvije godine.

Vezane vijesti

Nacional na kioscima već danas

Nacional na kioscima već danas

Zbog Praznika rada, 1. svibnja, Nacional možete kupiti na kioscima diljem Hrvatske već danas. U novom broju donosi: Intervju: Stjepan Mesić- Bivši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika