Objavljeno u Nacionalu br. 731, 2009-11-17

Autor: Robert Bajruši

Ekskluzivno

'Nisam ja otvarao sukobe s Crkvom, oni me više ne zanimaju'

STJEPAN MESIĆ govori o svom susretu s papom Benediktom XVI., odnosima s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj i predsjedničkim kandidatima

Predsjednik Mesić dokazao se kao veliki zagovornik odvajanja Crkve i države, što je i dokazao tijekom
cijelog svog mandataPredsjednik Mesić dokazao se kao veliki zagovornik odvajanja Crkve i države, što je i dokazao tijekom cijelog svog mandataKada Stipe Mesić opisuje susret koji je prošlog četvrtka imao u Vatikanu na privatnoj audijenciji kod Benedikta XVI., teško se oteti dojmu kako se hrvatski predsjednik osjeća ugodnije u društvu pape negoli ovdašnjih biskupa. Pritom se nije distancirao ni od jednog stajališta koja već godinama iritiraju veći dio hrvatskog klera - i u Vatikanu je Mesić ponovio da je protivnik stavljanja križeva u škole i javne ustanove, kao i da bi se moglo razgovarati o izmjenama konkordata između Hrvatske i Svete Stolice.

U razgovoru za Nacional koji smo vodili u ponedjeljak, još jednom je izrazio zabrinutost zbog ponašanja ovdašnjeg crkvenog vodstva i pokazao da će i ubuduće ostati zagovornik snažne odvojenosti Crkve i države. Način na koji iznosi stavove toliko je eksplicitan da bi bilo pravo iznenađenje kada bi dobio potporu od bilo kojeg relevantnog predsjedničkog kandidata.


Ugodan susret

NACIONAL: Kako je protekao susret s Benediktom XVI.?
- Iz mojeg rakursa bio je to ugodan susret. Razgovarali smo dvostruko više nego je predviđeno protokolom, što pokazuje da smo dotaknuli brojne teme. Razgovarali smo o namjeri Hrvatske da uđe u Europsku uniju, barijerama koje su na tom putu još pred nama, i Sveti Otac je rekao kako podržava naša nastojanja. Onda smo prešli na sukob hrvatske i slovenske biskupske konferencije, koje su se našle na suprotnim stranama u pograničnom sporu. Rekao sam da mislim kako to nije dobro jer radi se o sporazumu koji trebaju riješiti političke elite naših zemalja, a sada su se umiješale naša Iustitia et Pax i Slovenska biskupska konferencija, što nije dobro jer samo produbljuje postojeći sukob. Slovenija je prijateljska država s kojom imamo jedno otvoreno pitanje koje trebamo riješiti, ali sukob crkava to otežava jer povećava opasnost da dodatno zaoštri situaciju i izazove sukobe hrvatskih i slovenskih građana. Razgovarajući o odnosima države i Crkve u Hrvatskoj, rekao sam da povremeno dolazi do nepotrebnih iskrica kao što je nepotrebno pitanje vjerskih simbola u školama. Papi sam pojasnio da imam obvezu štititi hrvatski ustav koji kaže da se u javnim ustanovama smiju stavljati isključivo državni simboli, a to su zastava i grb. Dio crkvenih krugova pokušao je na toj temi zaoštriti naše odnose, iako ni oni ni ja ne možemo mijenjati Ustav. Na primjedbu Svetog Oca kako valja poštovati tradiciju, odgovorio sam da se slažem, ali da u Hrvatskoj osim katolika žive i muslimani, pravoslavci, agnostici i pripadnici drugih vjerskih zajednica. Kada neka direktorica škole kaže da će baš u inat staviti križ na zid, onda je ona u sukobu s našim zakonima i to treba jasno istaknuti.

Konflikti s crkvom

NACIONAL: Kako je reagirao papa?
Predsjednik Mesić s
papom Benediktom XVI. u
Vatikanu prošli tjedanPredsjednik Mesić s papom Benediktom XVI. u Vatikanu prošli tjedan- On je vodio razgovor na najkorektniji način, a na kraju je samo rekao da vodimo računa i o tradiciji. Ali dobili smo podršku za ulazak u EU, a kada sam ga pozvao da posjeti Hrvatsku, odgovorio je kako će to pokušati izvesti čim se ukaže prilika.

NACIONAL: Kako objašnjavate situaciju u kojoj ste najpopularniji domaći političar, iako često ulazite u konflikte s utjecajnom institucijom kakva je Katolička crkva?
- Uvijek sam iskreno iznosio svoje mišljenje bez obzira na to je li se radilo o Crkvi ili nekoj drugoj instituciji. Očekivao sam da će na moje kritike stizati argumentirani odgovori, a umjesto toga, Ivan Miklenić je u Glasu Koncila protiv mene plasirao optužbe bez ikakvih dokaza. I papi sam rekao kako sam uvijek za raspravu, ali ne mogu prihvatiti da me neki u Crkvi proglašavaju izdajnikom. Kada je Ivan Pavao II. posjetio Dubrovnik, prolazio sam gradom u društvu biskupa Puljića, a nekakav svećenik Babajić mi je dobacivao da sam izdajica. Rekao sam Puljiću: "Da vas neki moj službenik uvrijedi, taj sutra više ne bi radio u mojem uredu", a od biskupa sam dobio odgovor kako on svećenicima ništa ne može. To je interesantno, biskupi svima nama mogu raditi što žele, ali svećenicima ne mogu ništa.

NACIONAL: Kakav dojam na vas ostavljaju kandidati za predsjednika Republike?
- Svakako da među njima ima i nekih koji možda i bolje od mene mogu voditi ovu zemlju i štititi hrvatski ustav, ali sigurno da svi nisu u toj poziciji.

Borba s korupcijom

NACIONAL: Ostajete li pri obećanju da ćete u drugom krugu podržati nekog od kandidata?
- Vjerojatno ću kazati što mislim, ali interesantno je kako me zbog toga već napadaju neki mediji. Namjera je smanjiti moj rejting, kako moje izjašnjavanje ne bi moglo utjecati na rezultat predsjedničkih izbora. Prateći neke medije, imam osjećaj da urednici odrađuju posao tako da me napadnu, a prije toga ne provjere osnovne činjenice.

NACIONAL: Koji bi trebali biti glavni zadaci vašeg nasljednika?
- To je ono što nismo uspjeli u mojem mandatu, a to je ulazak u Europsku uniju, dovršetak reformi pravosuđa i institucija te izmjena zakona koji omogućavaju korupciju. Veliki problem su javne nabave i poduzeća s državnim vlasništvom, koja su prepuna afera.

NACIONAL: Spominjete borbu s korupcijom, a poznato je da se Bandića i Vidoševića optužuje za financijske manipulacije. No oni su vrlo ozbiljni kandidati, baš kao i Ivo Josipović čiji se program temelji na borbi protiv korupcije.
Milan Bandić izjavio je da novi predsjednik RH mora postati katolikMilan Bandić izjavio je da novi predsjednik RH mora postati katolik- Josipović je i autor zakonskog prijedloga kojim se ukida zastara za kršenje zakona u pretvorbi i privatizaciji. Danas svi kandidati kažu da su protiv mita i korupcije, ali vidjet ćemo hoće li se boriti protiv tih negativnosti.

NACIONAL: Vjerujete li im?
- Nekima vjerujem, a nekima i ne.

NACIONAL: Zašto ulazite u sukobe s Crkvom?
- Nisam ja otvarao te sukobe, oni me više uopće ne zanimaju. Svojevremeno sam rekao da očekujem od biskupa njihovu ogradu od napada na mene, a oni su kratko odgovorili kako to nisu njihovi stavovi. Možda je to točno, ali kada neki moj suradnik nešto izjavi, onda je to i stav Stipe Mesića. Isto je i s biskupima. Želim biti jasan - nisam ja otvarao sukobe s Crkvom, nego su mene prozivali i napadali iz nekih crkvenih krugova. Osobno s Crkvom želim surađivati i dok sam predsjednik i nakon isteka mandata, ali smeta mi kada me napadaju bez argumenata. Hrvatska je sekularna država u kojoj svatko smije nositi križ oko vrata, ali u školama, sudovima ili vojarnama nema mjesta vjerskim obilježjima. U demokraciji i manjina mora biti zaštićena, a ne da većina uvijek i u svemu nameće svoju volju.

Vatikanski ugovori

NACIONAL: Treba li revidirati neke dijelove tzv. Vatikanskih ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice?
- Ti ugovori su potpisivani u vrlo dramatičnom vremenu za Hrvatsku, ali može se raspravljati o svemu pa i o njima. Ali ja sam legalist i rekao sam papi da, dokle god ti ugovori postoje, oni su obvezujući i treba ih poštovati.

NACIONAL: Zašto Jurju Jezerincu niste zabranili ulazak u vojne objekte kada je jednu propovijed završio citatom "Za dom spremni"?
MESIĆ JE POLOŽIO
vijenac na grob pokojnog pape Ivana Pavla II.MESIĆ JE POLOŽIO vijenac na grob pokojnog pape Ivana Pavla II.- Jezerinac je nakon nekog vremena ipak obustavio recitale poput "Za dom spremni". Sada ipak izbjegava takve pjesničke slobode, iako se u posljednje vrijeme opet javlja. No kada sam ja u pitanju, kaže samo "Mir i dobro".

NACIONAL: Pretpostavljam da je odnos crkvenih vlasti prema vama bio mnogo pozitivniji u vrijeme kada ste bili član HDZ-a?
- To je bilo posve očito. Zapravo su bili dobri odnosi s HDZ-om, s kojim sam se uskoro rastao jer nisam mogao podržavati krivu politiku prema Bosni i Hercegovini ili pogrešan model privatizacije. Ali rekao bih da je u međuvremenu i Katolička crkva izvukla određene pouke i više nije vezana za HDZ ili bilo koju drugu stranku. Čak i u prošlosti to se nije radilo posve otvoreno, međutim bilo je dosta svećenika koji su govorili: "Mi se ne smijemo baviti politikom ili navoditi ljude da se priklone nekoj stranci, ali ja ću glasovati za HDZ."

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika