17.11.2009. / 12:23

Autor: Hina

Čelnik Deutsche Banka podupro stvaranje novog kriznog fonda za banke

"Možda bismo se u konačnici trebali pomiriti sa činjenicom da je država i dalje posljednje utočište u slučaju sistemskih bankovnih kriza", kazao je Ackermann

Josef Ackermann (Foto:Reuters)Josef Ackermann (Foto:Reuters)Izvršni direktor najveće njemačke banke Deutsche Bank izrazio je podršku formiranju novog europskog kriznog fonda za pomoć bankama da uspješno prebrode krize poput one koja već više od dvije godine potresa globalni financijski sektor.

Na redovitom sedmodnevnom okupljanju ministara financija eurozone u Frankfurtu (Euro Finance Week) čelnik Deutsche Banka Josef Ackermann kazao je da bi financijski sektor i europske vlade mogli doprinosima poduprijeti fond koji bi služio za pomoć bankama da uspješno prebrode krizu ili im osigurao pristup dodatnom kapitalu.

Fond za posrnule banke

"Možda bismo se u konačnici trebali pomiriti sa činjenicom da je država i dalje posljednje utočište u slučaju sistemskih bankovnih kriza", kazao je on.

U predloženom obliku taj bi fond mogao eliminirati potrebu za hitnim paketima državne pomoći za spas financijskih institucija koje su se našle u problemima, kazao je nadalje Ackermann.

Čelnik njemačke središnje banke Bundesbank Axel Weber, također govoreći na toj konferenciji, upozorio je da je potreban izuzetan oprez u planiranju povlačenja velikih paketa fiskalnih i monetarnih poticaja koje su vlade i središnje banke diljem svijeta uvele radi suzbijanja gospodarske krize.

Povlačenje poticaja moglo bi dovesti do nove krize

Nepravovremeno ukidanje tih mjera uključuje rizik od izbijanja novog ciklusa nestabilnosti na financijskim tržištima, upozorio je nadalje Weber, istodobno i član upravnog vijeća Europske središnje banke.

"Bude li propušten pravi trenutak za izlazak, postoji opasnost od novog ciklusa krize" , kazao je on.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika