17.11.2009. / 12:40

Autor: Hina

Mađarska neće koristiti nove tranše MMF-ovog spasonosnog zajma

Kao uvjet za dobivanje zajma, Mađarska se morala obvezati na smanjenje državne potrošnje i dužna je podvrgavati se redovitim kontrolama MMF-a i EU radi utvrđivanja stanja financija

Mađarska ne namjerava koristiti novu tranšu iz paketa pomoći koji su skrojile međunarodne institucije na čelu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kazao je mađarski ministar financija Peter Oszko.

Uravnoteženost mađarskog proračuna "među najboljima je u Europi", ustvrdio je Oszko, obraćajući se novinarima nakon što je MMF dovršio četvrtu tromjesečnu reviziju stanja državnih financija.

Ministar je nadalje kazao da zbog poboljšanih tržišnih uvjeta i discipliniranog pristupa proračunskim neravnotežama u proteklih godinu dana mađarska vlada ne treba taj novac, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Sredstva ostaju na raspolaganju

Čelnik MMF-ovog izaslanstva u Mađarskoj James Morsink poručio je da sredstva odobrena toj zemlji ipak ostaju na raspolaganju kao određen vid sigurnosti.

"Dostupnost MMF-ovih resursa pomoći će pružiti određenu zaštitu od učinaka svih nepredviđenih pogoršanja uvjeta inozemnog financiranja", kazao je Morsink.

U listopadu 2008. Mađarska je bila prva članica Europske unije koja je posegnula za paketom pomoći međunarodnih institucija. Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetska banka i EU dodijelile su joj tada stand-by zajam vrijedan 20 milijardi eura.

Dosad je iskorišteno 14,2 milijarde eura, a od preostalih 5,7 milijardi eura koje stoje Mađarskoj na raspolaganju, iznos od 3,7 milijardi eura je MMF-ov, a po jednu milijardu eura omogućavaju Svjetska banka i EU.

Mađari ispunjavaju MMF-ove zahtjeve

Kao uvjet za dobivanje zajma, Mađarska se morala obvezati na smanjenje državne potrošnje i dužna je podvrgavati se redovitim kontrolama MMF-a i EU radi utvrđivanja stanja financija.

Oszko je napomenuo da se mađarska vlada drži ciljanog proračunskog manjka u 2009. u visini 3,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Bude li tako, bio bi među najnižim manjkovima u proračunima zemalja članica EU-a.

Vlada u Budimpešti očekuje da će ove godine pad aktivnosti u gospodarstvu iznositi 6,7 posto. Pad bi trebao u idućoj godini znatno usporiti, i to na 0,6 posto, a povratak pozitivnim stopama rasta prognozira se za 2011., kazao je Oszko.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika