18.11.2009. / 11:06

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Mesić: Vukovar se može usporediti sa Srebrenicom

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske

Foto: Nacionalova arhivaFoto: Nacionalova arhivaKomemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće bolnice danas je započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 18. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

Prigodnom programu "Moj Vukovar sazdan od prkosa i čuda" učenika vukovarske Gimnazije te članova Mješovitog pjevačkog zbora Hrvatskog kulturnog glazbenog društva "Dunav" uz velik broj okupljenih građana pristiglih iz cijele Hrvatske i sudionika obrane grada 1991. godine nazočni su i predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade Stjepan Mesić, Luka Bebić i Jadranka Kosor.

Nakon prigodnog programa u dvorištu bolnice sudionici Dana sjećanja na žrtvu Vukovara uputit će se predvođeni vukovarskim braniteljima i članovima Udruge "Vukovarske majke" u Koloni sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar.

"Zločin je u Vukovaru planiran, nije se to dogodilo slučajno i naglo, a Vukovar se po tome može usporediti sa Srebrenicom. Nikako mi nije jasno kako se moglo dogoditi da se ranjeni civili odvode iz bolnice i ubijaju. Koliko je bilo moguće, učinjeno je, ali se uvijek može više da svaki zločin ipak do kraja bude istražen", izjavio je u Vukovaru Stjepan Mesić, najavljujući da će se u Vukovar vratiti i sljedeće godine, kada više ne bude predsjednik Republike.

U Vukovaru neradni dan

Među sudionicima Dana sjećanja, koji se ove godine obilježava pod geslom "Vukovar je jučer, danas i sutra", nalaze se ratni zapovjednici obrane Mile Dedaković i Branko Borković, ministri u Vladi Ivan Šuker, Petar Čobanković, Božo Biškupić, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Marin Srakić, biskup požeški msgr. Antun Škvorčević koji će na groblju predvoditi misu zadušnicu.

Duž gradskih ulica koju će u Koloni sjećanja proći sudionici od bolnice do šest kilometara udaljenog Memorijalnog groblja, učenici osnovnih škola grada Vukovara jutros su zapalili lampione.

Odlukom gradskih vlasti u Vukovaru je danas neradni dan za zaposlenike gradskih ustanova i tvrtki u vlasništvu grada, a istovjetnu preporuku gradske vlasti uputile su ostalim poslodavcima u Vukovaru.

Grad slomljen 18. studenog 1991.

Bitka za Vukovar u kojoj je prema podacima vukovarske bolnice ubijeno ili poginulo 1624 branitelja i civila od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1219 branitelja i civila, započela je 25. kolovoza kada su bivše JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske.

Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je 350 osoba s vukovarskog područja.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika