18.11.2009. / 11:33

Autor: Andrea Belin

Morate znati: Koji su najčešći rizici seksa bez zaštite

Kod osoba koje imaju bogat seksualni život s tim da često mijenjaju partnere, rizik od spolno prenosivih bolesti je jako velik. Odmah na početku valja napomenuti da su neke od njih opasne za reproduktivne organe

Simptomi spolnih bolesti

Prije seksa s neznancem se obavezno zaštititePrije seksa s neznancem se obavezno zaštititeNa žalost, većina mladih ljudi još uvijek ne zna što su to, primjerice klamidija, mikroplazma i ureaplazma. Kao što i sam naziv govori riječ je o bolestima koje se s osobe na osobu prenose isključivo spolnim putem. Najčešće se javljaju kod osoba mlađe životne dobi koji su seksualno aktivni.

Najveći problem ovakvih oboljenja je činjenica da su simptomi neprimjetni ili ih uopće nema. Doduše, neki znakovi ipak mogu upozoriti da se pojavio neki problem. Kod žena se, primjerice javlja iritacija, odnosno svrab u mokraćnom kanalu ili vagini. Da postoji mogućnost oboljenja od neke spolno prenosive bolesti, pripadnica nježnijeg spola može primijetiti i po boji iscjedka.

Kod muškaraca se također javlja svrab u mokraćnom kanalu i pojavljuje se bistri iscjedak, a često se prilikom mokrenja osjeća peckanje.

Prevencija spolno prenosivih bolesti

1. Suzdržavanje od spolnih odnosa
2. Pravilan izbor partnera
3. Zaštita kondomima, kontracepcijskim pilulama ili nekom drugom metodom

Liječenje spolno prenosivih bolesti

U slučaju da se utvrdi infekcija liječničkim pregledom, potrebno je provesti odgovarajuću terapiju antibioticima kod oba partnera i to do potpuno negativnog nalaza kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije.

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika