20.11.2009. / 14:00

Autor: Renato Baretić

Torcida kontra Keruma, građanstvo u katakombama

Jadna je pozicija građanina kad se, u svojem gradu, možeš opredijeliti jedino između Torcide i Keruma. Drugi grad u Hrvatskoj postao je taocem dviju suprotstavljenih frakcija iste neurbanizirane subkulture, pred kojima se njihove kolateralne žrtve skrivaju u sve malobrojnije oaze pristojnosti i suvisle kreativnosti

Svega je lošega bilo u zadnjih 1700 godina, baš svega, ali nikad se dosad Split nije našao u tako bezizlaznoj i besperspektivnoj situaciji kao danas. Uistinu, jadna je pozicija građanina kad se, u svojem gradu, možeš opredijeliti jedino između Torcide i Keruma. Shvaćate li u punoj mjeri stravičnost te situacije: ako si protiv Keruma, a jesi, znači da si za Torcidu, premda nisi ni za nju?! I obrnuto.

Poput ranih kršćana u Dioklecijanovo doba

Treće opcije uopće nema. Odnosno - ima je, ali je povučena u sferu privatnosti, od lučica do obiteljskih druženja, od konoba i kavana do balotaških zjogova. Normalni stanovnici Splita okupljaju se kao oni rani kršćani u Dioklecijanovo doba, po nekim suvremenim inačicama katakombi, od dnevnih boravaka do interneta ili marjanskih staza, obeshrabreni i bez snage za stvarnu pobunu, ali svejedno, na neki bolećiv način, uvjereni u to da će njihova vjera u bolje sutra jednom ipak pobijediti, makar je oni sami i ne dožive.

Jedina stvarna opozicija

Okej, torcidaši su ovog tjedna izveli dva fenomenalna performansa, na granici s vrhunskom konceptualnom umjetnošću (ovce na Poljudu i "žuti Peristil") ali jebeš grad u kojemu su jedina stvarna i aktivna opozicija gradonačelniku njegovi jučerašnji birači, baš oni proljetos najglasniji njegovi agitatori, a danas najljući na svojeg pulena! Njihove pak friške poteze Kerum definira kao podmetanje političkih plaćenika, aludirajući pritom na lutkarske prste Ranka Ostojića, premda ni u jednom mediju u zadnjih pola godine nije zabilježeno da je dotični, onomad Kerumov glavni gradonačelnički protukandidat, uopće nogom kročio u Split, grad kojim je želio vladati.

Paštroć od gluposti i bahatluka

I tako se sve skupa pretvara u neslani, bezukusni paštroć (čušpajz, otprilike) od gluposti, bahatluka i sirove tvrdoglavosti, s povremenim proplamsajima one prepoznatljive splitske okrutne duhovitosti. Drugi grad u Hrvatskoj postao je taocem dviju suprotstavljenih frakcija iste neurbanizirane, ograničene i zadrte subkulture, pred kojima se njihove kolateralne žrtve, ostaci ostataka građanstva, skrivaju u sve malobrojnije oaze pristojnosti i suvisle kreativnosti.

Eh, a kad se sjetim, kao da je jučer bilo ono kad smo u Meštrovićevom dnevnom boravku inicirali kandidaturu Splita za titulu europske kulturne prijestolnice 2020... Iz današnje perspektive, svjetsko prvenstvo u curlingu i brzom klizanju, u srpnju 2010., u "Spaladium Areni", čini se neusporedivo realnijom opcijom.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 20.11.09. 19:13

Vi ste svi vrhunski intelektualci,urbana škvadra,gospoda srebrnih bešteka.A sve bi bilo još i bolje kada bi vam Kerum stao na trg i vikao da je glupa neotesana seljačina,da je neobrazovan,da je bahat i što vam je sigurno itekeko važno za čuti ,da ima previše novaca,a vi ga nemate a jako ste obrazovani i pametni.Nije on ništa lošiji ni gori od vas ,ma isti je kao i vi,draga gospodo..


registracija
27/7/09

columbo, 20.11.09. 19:58

U pravu ste Renato, ali Split je izgubio svoj sarm puno prije Keruma. Koji je to nekada bio grad! Bilo je gust zivit u Splitu u svakom pogledu. A Hajduk? Eh bio je prvi klub Juge, makar da je bio i peti na ljestvici. One lige... Danas su nekadasnji "majstori s mora" upravo ono sto je i njihov grad - mizerni produkt danasnjice!
Mozda bi ipak bilo dobro da se obratite zemljaku ANTI TOMICU da vam objasni to iskrivljeno ogledalo nase stvarnosti, po kojemu tako jednostavno mozemo uvjeriti sebe i druge da nam je lipo...Cak i lipse nego prije!


registracija
26/1/08

Rampa, 22.11.09. 18:36

Simo, ne treba Kerum nista vikati, vec i ptice na grani znaju da je on jedna neotesana, nevaspitana i nepristojna brdsko-planinska seljačina!!


registracija
16/11/09

simo, 23.11.09. 20:41

Ali ga je narod postavio na tu funkciju.A danas živimo u društvu gdje bi trebalo poštivati volju birača.
Ja nisam njegov birač,ali nemam nikakve spoznaje osim vaših dojmova,da je on jedan loš i nesposoban gradonačelnik.
Vaš subjektivni dojam je da je neotesan,nevaspitan itd.Dali su drugi bolji?
Nisu, ali nemaju toliko novaca i nisu zbog toga iritantni.Veli Giboni:Jer ovaj narod voli ljepu a sirotu.


registracija
16/11/09

simo, 23.11.09. 20:46

A Željko nije ni jedno ni drugo.
Jednostavno se ne mogu pomiriti sa time da se onoga koji ima smatra lopovom. A dobri i pošteni su samo oni koji egsistirajuna na rubu neimaštine.
Pritome ne mislim na one koji su se obogatili na kriminalnim osnovama.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika