21.11.2009. / 16:58

Autor: Deutsche Welle

Fair Play je nešto lijepo, ali moral ne zabija golove, novac - da

Predsjednik DFB-a Theo Zwanziger obećaje: "Kaznit ćemo sve koji su umiješani u to, oni ne pripadaju više u naše redove. Gdje ima novca, ima i korupcije. Najvažnije je kako se prema tome ponašamo. Nije poanta da se to dogodilo, nego kako se sportaši odnose prema tome"

S igračima ili bez njih - rezultat je dogovoren unaprijedS igračima ili bez njih - rezultat je dogovoren unaprijedČitava svjetska sportska javnost je zaprepaštena otkrićem njemačkih istražitelja o namještanju utakmica. "Skandal europskih razmjera", "UEFA drhti" - samo su neki od naslova iz svjetskog tiska.

Istraga se zapravo nastavlja, a sada i novinari pokušavaju ući u trag prijevarama. O namještanju međunarodnih susreta - sumnjive su tri utakmice Lige prvaka i 12 utakmica Europske lige - će raspravljati UEFA na hitnoj izvanrednoj sjednici koja će se održati slijedeće srijede (25.11.) u Nyonu u Švicarskoj. Ali iako se vjerojatno uglavnom radi o namještenju utakmica u inozemstvu - spominje se i 14 utakmica hrvatske lige - njemačka javnost je šokirana i smatra da i na njemačkim zelenim terenima namještanje nije ništa neobično. Der Spiegel objavljuje kako barem jedan sudac Njemačke nogometne udruge DFB umješan u skandal i kako je sumnjiv čitav niz utakmica koje je igrao regionalni klub SSV Ulm.

Gdje je žita, ima i kukolja

Predsjednik DFB-a Theo Zwanziger obećaje: "Kaznit ćemo sve koji su umiješani u to, oni ne pripadaju više u naše redove. Gdje ima novca, ima i korupcije. Najvažnije je kako se prema tome ponašamo. Nije poanta da se to dogodilo, nego kako se sportaši odnose prema tome."

Ipak, pokušao je i relativizirati rezultate istrage državnog odvjetništva iz Bochuma: ono istražuje 32 nogometna susreta održana ove godine dok se u Njemačkoj samo ove godine održalo milijun i 400 tisuća utakmica na svim mogućim razinama.

"Dok je klađenja, biti će prijevara"

Naslovi u tisku govore o najvećem skandalu u povijesti nogometa, a i listovi zemalja koje nisu na popisu, poput španjolskog "El Munda", se pitaju do kada će to biti tako. Komentator austrijskog Der Standarda pak zajedljivo primjećuje kako će i ovo otkriće teško što promijeniti - sve dok postoje sportske kladionice. "Što god da ispadne, to neće utjecati na posao s klađenjem. Svota o kojoj je ovdje riječ, u usporedbi sa milijardama koje se okreću u sportskim kladionicama, je prava sitnica. Gubitak je dio posla, i za one koji se klade i za vlasnike kladionica. Sve veći broj kladionica najbolje svjedoče o sjajnim poslovima u tom sektoru. A nitko se ne mora ni brinuti za nogomet. Fair Play je nešto lijepo, ali ne leži daleko od poraza. Moral ne zabija golove. Novac - da." - čitamo u austrijskom Der Standardu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika