23.11.2009. / 14:26

Autor: Hrvoje Šimičević

Težak u Vladi: Ekskluzivni popis zaduženja superžene Biance Matković

Nadamo se da zastupnici SDP-a Mariji Lugarić više neće pasti na pamet postaviti ono suvišno pitanje: Što zapravo radi Bianca Matković? Odgovor slijedi

Ministrica bez portfelja, Bianca MatkovićMinistrica bez portfelja, Bianca MatkovićNevjernim Tomama, koji su sumnjali u radišnost Biance Matković, Nacional.hr ekskluzivno podastire dokument, a koji sasvim kategorično potvrđuje: Bianca Matković itekako ima posla. Štoviše, obzirom na obujam poslovnih obaveza ministrice bez portfelja, a koji imamo u pismenom posjedu, možemo konstatirati sljedeće: Bianca Matković radi sve poslove u Vladi Republike Hrvatske!

Nadalje, obzirom na raspon poslova koji radi Bianca Matković, legitimno je predložiti Saboru RH da razmotri a potom donese Zakon o osnivanju još jedne vlade, u kojoj bi Bianca Matković bila svojevrsni parapremijer, sa dvoje do troje ministara, koji bi potom trebali popunjavati krupne rupe u funkcioniranju one druge zapovijedne linije.

Razrješena dvojba: Od pristupanja EU do kreiranja zakona

Suhim birokratskim riječnikom, na dvije prostrane stranice, iz hrvatske Vlade odgovorili su na naš upit od prije nekoliko dana, koji je bio potaknut raspravama u hrvatskoj javnosti o tome što zapravo radi donedavna pouzdanica Ive Sanadera. A na popisu - ništa.

Zapravo, Biance Matković ima posvuda, ustvari nema gdje je nema; ona je sudjelovala u Koordinaciji tijela državne uprave u provedbi Nacionalnog plana za pristupanje EU, pa joj se zahvaljujući toj činjenici kao zasluga pripisuje i sudjelovanje u uspješnom usvajanju 390 zakona, 1097 pozakonskih akata i 401 provedbena mjera. Vremenski, to je period od 2005. do 2009. godine!

Osim uloge u stvaranju Hrvatske kao države boljih zakonskih običaja, Bianca Matković je sudjelovala u 'ispunjavanju mjerila za zatvaranje svih poglavlja u pregovaračkom procesu za članstvo u EU', ona nadgleda državnu Upravu i dijeli packe ako naiđe na neposlušnost po pitanju naređenih antirecesijskih mjera, jača gospodarsku diplomaciju, odlučuje u tri Fonda i u pograničnim pitanjima, organizira summite, pa čak sudjeluje i u izradi web stranice s NATO natječajima.....

Dupla poslušnost prema premijerki Kosor

Bianca Matković u svom radnom djelokrugu ulazi i u resor ministra Božidara KalmeteBianca Matković u svom radnom djelokrugu ulazi i u resor ministra Božidara KalmeteBianca Matković 'analizira', ona 'radi u okvirima', 'ispunjava sve obaveze' i 'radi na horizontalnom usklađivanju tijela držane uprave', te na taj način, po procjenama i preliminarnoj brojci ove redakcije zapravo ima prste i golemi utjecaj u Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu rata (odnosno obrane), Ministarstvu financija, Ministarstvu prometa...Uz brojne poslove koji su joj namijenjeni, Bianca Matković još uspijeva ispunjavati sve ostale zadatke po naputku predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, a te ostale zadatke ispunjava u duploj dozi! Barem tako piše u odgovoru ili dokumentu nazvanom 'Zaduženja ministrice u VRH Biance Matković'.

Kada se na stranu stavi ovaj pretrpani popis, inače lišen bilo kakvih 'suvišnih' detalja, moramo konstatirati da je Bianca Matković najagilinija predstavnica izvršne vlasti u ovoj državi, i to u izvršavanju 'svih ostalih zadataka', odnosno Vlada nam nije odgovorila s čime se bavi ova ministrica. Nadamo se da zastupnici SDP-a Mariji Lugarić više neće pasti na pamet postaviti ono suvišno pitanje: Što zapravo radi Bianca Matković?

Doslovni joj odgovor dolazi ispod ove rečenice:

Zaduženja ministrice u VRH Biance Matković

  • Koordinacija tijela državne uprave u provedbi Nacionalnog plana za pristupanje Europskoj Uniji (usklađivanje zakonodavstva RH s pravnom stečevinom Europske Unije)

    • od 2005. do danas usvojeno 320 zakona, 890 podzakonska akta i 292 provedbene mjere

    • u 2009. doneseno- 75 zakona, 207 podzakonska akta, 109 provedbene mjere

    • do kraja 2009. - ostalo 6 zakona, 49 podzakonska akta, 38 provedbene mjere)

  • Rad na ispunjavanju svih obaveza RH za ispunjavanje mjerila za zatvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu za članstvo u EU, te rad na horizontalnom usklađivanju TDU u provedbi istih

  • Analiza tijela državne uprave s naglaskom na provedbu Odluka Vlade RH (poput antirecesijskih mjera, mjera štednje i sl)

  • Posebne analize TDU po naputku Predsjednice Vlade RH

  • Rad na projektu jačanja gospodarske diplomacije

  • Aktivnosti na koordinaciji i podršci u ostvarenju izvoznih mogućnosti i infrastrukturnih projekata iz programa NATO-a (npr. organiziranje Dana hrvatske industrije u Luxemburgu, izrada web stranice NATO natječaji i sl)

  • Rad u okviru Zajedničke mješovite komisije Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske (npr. priprema zajedničke sjednice Vlade RH i RM i sl)

  • Rad u okviru Komisije za granice

  • Koordinacija nadležnih tijela državne uprave i provođenje njihovih aktivnosti na organiziranju velikih međunarodnih konferencija koje organiziraju ministarstva ili Vlada RH (npr. Croatia Summit, Konferencija ministara zaštite okoliša Unije za Mediteran i dr.)

  • Izvršava i sve ostale zadatke po naputku Predsjednice Vlade RH

  • Aktivnosti u okviru Upravnog odbora Fonda za privatizaciju, Nadzornog odbora Brijuni Rivijera d.o.o. i Nadzornog odbora Croatia Airlinesa d.d.

Osim navedenog, ministrica Matković obavlja i sve ostale poslove i zadatke po naputku predsjednice Vlade Republike Hrvatske gospođe Jadranke Kosor.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 23.11.09. 17:21

Jedino kaj se može reći ovoj kravetini (nek mi krave oproste) nakon ovog bezobraznog popisa kojim pljuje u lice svakom prosječno pametnom (pa i bedastom) je odgovor na istoj razini: "Jeb*m ti majku kravo blesava!" Marš!!!


registracija
16/11/09

simo, 23.11.09. 17:32

Dragi Lujo,ti bi našu Bjankicu vertikalno i dubinski uskladio sa sobom.Ali pošto si svjestan vlastitog nedostatka, posežeš za grubim uvredama.Nije baš neka razina komunikacije.
Ukoliko poradiš na sebi,i usvojiš elementarnu dozu pozitivne energije kao i komunikaciske vještine,vrata štale uvijek su ti otvorena.


registracija
8/7/09

bankar, 23.11.09. 18:27

bijanka jebatković


registracija
27/7/09

columbo, 23.11.09. 19:20

Nista ne pise o tome koliko radi za izbjeglicu Sanadera, a vjerujem da su joj pune ruke...O ustima da i ne govorimo.


registracija
11/10/09

Magalor, 23.11.09. 20:08

Stječam dojam da gospodin novinar Šimičević radi kao glasnogovornik Vlade, a ne novinar jednog tjednika ( jadnog u zadnje vrijeme). Uvaženi gospodine Šimičević nadam se da niste pomislili kako ste Vašim tendencioznim člankom uvjerili potrebitost za gospođom Matković. Vaši podhvati vrijeđaju jer ukoliko mislite da intelektualna struktura ovog naroda može povjerovati ovom članku onda trebate razmisliti o svojim sposobnostima. U najmanju ruku jadno. Sve što ste naveli može obavljati činovnik, a ne ministrica bez portfelja ( izmišljeno mjesto). Nekako sam uvjerenja da ona ipak premješta tepihe iz jednog ureda u drugi.


registracija
8/11/06

Willie, 24.11.09. 00:31

... koliko vidim, simo je smjestio luji ;)))


registracija
15/11/06

rimaz, 24.11.09. 04:29

Točno. Čovjek je pročitao samo naslov.
A Matka je jedna od mnogih uhljebljenih Sanaderčića.


registracija
30/9/09

davor12345, 24.11.09. 14:36

Eh, vami je krivo što cura ima lipi kancelarijski posa! Ka da je ona jedina?!


registracija
9/11/09

superhik, 24.11.09. 18:45

Dobra je placa, zivi se na grbaci radnog naroda, ne radi se nista. Sto fali? Idealna hrvatska prica. Da je jedina jos bi se nekako i moglo ali takvih ima na desetke tisuca.


registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 24.11.09. 20:35

PUNO BABA KILAVO DJETE ! I zato jesmo tu gde jesmo.


registracija
15/10/09

deus, 25.11.09. 10:47

Boze sacuvaj kolko se jadna zena naradi...ali, svidja mi se ovaj popis duznosti, jer onda niti moj zivot ne izgleda vise tako promasen jer: ja sam procelnik svoje sobe, vlastiti glasnogovornik, PR strucnjak, takodjer osobni. glavni za internet komunikaciju, sudjelovao u kreiranju vlastitog djeteta (dapace, bitnu ulogu sam imao...ili se barem nadam), procelnik akvaristickog odjela u juznom dijelu stana, asistent u kuhinji (zaduzen da pojedem skuhano), zaduzen za pravednu raspodjelu osobnog proracuna, sofer, pjesak, hodac po trgovinama, brisac nosa i guzice, govorac kurtoaznog "laku noc" prije nego sto idem spavat...da, napokon mi zivot ima smisla...KATASTROFA!!!


registracija
27/10/09

micaslafen, 25.11.09. 12:12

Magalor aj pročitaj članak s razumijevanjem :) možda primjetiš dašak ironije...


registracija
14/8/09

pinorek, 26.11.09. 08:47

MMMMmmmmmmmhhhh, Bianca, mmmmmmm


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika