Objavljeno u Nacionalu br. 732, 2009-11-24

Autor: Plamenko Cvitić

PRORAČUN ZA 2010.

Vladino odricanje u 2010: 'Štedljivi' proračun pun skupih bizarnih stavki

Već na devetoj stranici prijedloga proračuna vidi se da za Hrvatski sabor očito nema recesije: dok je u 2009. za opremanje Sabora utrošeno 200.000 kuna, sljedeće godine u tu svrhu utrošit će se sedam puta veći iznos: milijun i četiri stotine tisuća kuna

IVAN ŠUKER za prevenciju ozljeda i suicida predvidio je 290.000 kunaIVAN ŠUKER za prevenciju ozljeda i suicida predvidio je 290.000 kunaPremijerka Jadranka Kosor i članovi Vlade najavljivali su da će državni proračun za 2010., u skladu s recesijom, biti štedljiviji i da će se “rezati” svi nepotrebni troškovi. Ipak, u prijedlogu proračuna koji je s prošlotjedne sjednice Vlade upućen u saborsku proceduru niz je stavki koje pokazuju da Vlada ipak nije - štedljiva.

Nakon što je ovogodišnji proračun imao tri rebalansa, premijerka je u više navrata javno isticala da će sljedeći proračun biti obilježen “odricanjem od svega bez čega možemo”. U tom kontekstu, neke od stavki iz prijedloga proračuna daju naslutiti da hrvatska izvršna vlast ima vrlo kreativni pristup nužnim stvarima u životu.

Već na devetoj stranici prijedloga proračuna vidi se da za Hrvatski sabor očito nema recesije: dok je u 2009. za opremanje Sabora utrošeno 200.000 kuna, sljedeće godine u tu svrhu utrošit će se sedam puta veći iznos: milijun i četiri stotine tisuća kuna. Dodatno će se na informatizaciju Sabora utrošiti još jedan milijun kuna. Razloga za veselje imaju i suci Ustavnog suda koji su prije tjedan dana tzv. krizni porez ili harač proglasili legalnim: dok je ove godine Ustavni sud raspolagao s 42 milijuna kuna, u 2010. na raspolaganju će imati 60 milijuna.

U tom iznosu najznačajnija je stavka od 28 milijuna kuna koja će se utrošiti na adaptaciju palače na Trgu Svetog Marka, odnosno sjedišta Ustavnog suda. Za nastup Hrvatske na svjetskoj izložbi Expo rezervirano je četrnaest milijuna i petsto tisuća kuna. Gotovo tri milijuna kuna namijenjeno je novoustanovljenoj Agenciji za opremu pod tlakom, a isto toliko namijenjeno je i osnivanju Agencije za zemljište. Slična cifra otići će i na praćenje biološkog bogatstva mora. Razvoj konjogojstva u Hrvatskoj u recesijskoj će 2010. godini imati na raspolaganju 13 milijuna kuna, dok će “gospodarenje smeđim medvjedom” dobiti samo 72 tisuće kuna.

Dvije stotine tisuća kuna dobit će “Centar za istraživanje i razvoj namještaja”, a šest milijuna i četiri stotine tisuća kuna odlazi na potpuno nerazumljiv u proračunsku stavku - “unapređenje stanja u prostoru”. Razvoj žičara u Hrvatskoj dobit će 2 milijuna i 650 tisuća kuna. Najbizarnije stavke kratkog pregleda novog državnog proračuna ipak potpadaju pod Ministarstvo pravosuđa: 290.000 kuna namijenjeno je “prevenciji ozljeda i suicida”, a samo pet stotina kuna ide za “duhovnu pomoć zatvorskim sustavima”, što se, s obzirom na maleni iznos, vjerojatno odnosi na jednokratni svećenički blagoslov zatvora.

Vezane vijesti

Linić: Vlada je bila u pravu

Linić: Vlada je bila u pravu

Podaci o punjenju državnog proračuna koji pokazuju pozitivne rezultate u odnosu na prošlu godinu izvukli su osmijeh na lice ministra financija Slavka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika