Objavljeno u Nacionalu br. 732, 2009-11-24

Autor: Marko Biočina

Šokantno izvješće: Podravci nedostaje 220 milijuna kuna za otplatu dugova

Nacional je dobio na uvid službenu analizu stanja u Podravci koja je prvi put prezentirana na prošlotjednoj sjednici Nadzornog odbora kompanije, čiji se rezultati otkrili mnoge poslovne dubioze koprivničke kompanije

Nadzorni odbor Podrake: Ljubo Jurčić na
prošlotjednoj sjedniciNadzorni odbor Podrake: Ljubo Jurčić na prošlotjednoj sjedniciAko ubrzo ne pribavi 220 milijuna kuna, već početkom sljedeće godine Podravka neće moći uredno otplaćivati svoje dugove prema dobavljačima i bankama kojima samo na temelju kratkoročnih kredita do kraja sljedeće godine mora isplatiti nešto manje od pola milijarde kuna. Taj minus u poslovnoj bilanci koprivničke kompanije mogao bi biti i znatno veći, budući da u Podravkinoj arhivi nedostaje cijeli niz službenih dokumenata o sumnjivim transakcijama s Fima Grupom te tvrtkama Fima Validus i Pluris, pa je moguće da Podravci uskoro na naplatu dođu i značajne financijske obveze koje dosad uopće nisu zabilježene u poslovnim knjigama.

Šokantna otkrića i užasnuti nadzornici

Ova šokantna otkrića dio su službene analize stanja u Podravci, koju je izradila direktorica sektora kontrolinga Lidija Kljajić, a koju je Nacional dobio na uvid. Ta analiza prvi put je prezentirana na prošlotjednoj sjednici Nadzornog odbora kompanije, a prema Nacionalovim informacijama, većina prisutnih na tom sastanku bila je užasnuta iznesenim. Naime, u tom dokumentu su vrlo precizno utvrđeni golemi razmjeri poslovne krize u kojoj se Podravka trenutačno nalazi, a koja je posljedica štetnih poteza bivših uprava. Ipak, još šokantnija je spoznaja da su mnoge od spornih transakcija, vrijedne desetke milijuna kuna, u Podravci provedene bez da su s njima službeno upoznati svi članovi Upravnog i Nadzornog odbora kompanije. Na primjer, riječ je o isplati kredita Fima Grupi, vrijednog 80,6 milijuna kuna, koja je trebala biti osigurana založnim pravom Podravke na dionice tvornice konzervirane ribe Mirna iz Rovinja, inače u posjedu Fimine povezane tvrtke Pluris.

Izgubljena dokumentacija

Podravka neće imati koristi od stečaja Mladinićeva SMS-aPodravka neće imati koristi od stečaja Mladinićeva SMS-aCijela transakcija definirana je u aneksima ugovora o zajmu između Podravke i Fima Grupe, dvama sporazumima o zasnivanju založnog prava s tvrtkom Pluris te još jednim aneksom ugovora između Podravke, Plurisa i tvrtke Validus. Nijedan od spomenutih dokumenata danas se ne nalazi u Podravci, kao ni dva ugovora o financiranju mjenicama na iznose od 115 i 107 miljuna kuna, sklopljena između Podravke, Erste Factoringa i Fima Grupe. Također, u Podravci nisu uspjeli locirati ni originalnu dokumentaciju o više značajnih depozita koje je tvrtka uplatila na račune domaćih banaka. Konkretno, riječ je o depozitima Varaždinskoj banci i Hypo banci u ukupnoj vrijednosti 140 milijuna kuna, na temelju kojih su te banke i davale kredite splitskoj tvrtki SMS, a Podravka nema ni dokaza da 47 milijuna kuna deponiranih na račun OTP banke stvarno pripada njoj.

Mjenica iznenađenja vrijedna 20 milijuna kuna

Zbog toga je razumljiv strah aktualnih čelnika kompanije od eventualnih nepoznatih financijskih opterećenja koja proizlaze iz nestale dokumentacije. Tako je prije nekoliko tjedana u Podravku na naplatu došla mjenica vrijedna 20 milijuna kuna koja uopće nije bila zabilježena u poslovnim knjigama kompanije. Sada u Podravci strahuju da takvih prikrivenih dugova ima još i da bi oni mogli ugroziti financijsku stabilnost kompanije. Naročito teško Podravci bi moglo biti početkom 2010. Prva tri mjeseca u godini tradicionalno su razdoblje kada gospodarska aktivnost pada i kompanije bilježe znatno manji promet nego u ostatku godine, a baš u tom razdoblju kompaniji na naplatu dolazi cijeli niz kredita. Prvo će krajem siječnja morati platiti 107 milijuna kuna na temelju dospjele mjenice Erste factoringa, zatim početkom veljače 18 milijuna eura zbog otplate komercijalnih zapisa, a tek tjedan dana kasnije na naplatu dolazi i 47 milijuna kuna vrijedan kredit Erste banke.

Dugovi dolaze na naplatu

U ožujku Podravci na naplatu dolazi i kredit od 19 milijuna eura podignut kod UniCredit Banke Austrije, a u travnju, srpnju i listopadu i prve rate otplate glavnice Ersteova dugoročnog kredita vrijednog 40 milijuna eura. Riječ je o golemim financijskim obvezama, a pri aktualnim projekcijama priljeva i odljeva novca iz Podravke, u analizi koja je predstavljena članovima Nadzornog odbora kompanije tvrdi se kako će kompaniji u 2010. nedostajati 220 milijuna kuna da bi mogla podmiriti sve svoje obveze. Taj iznos mogao bi biti i veći, naročito ako se ekonomska situacija u državi pogorša, pa priljev novca u Podravku zbog problema u naplati bude manji. Dodatne probleme kompaniji svakako će izazvati i zasad još neraščišćeni poslovi oko kredita tvrtki SMS i preuzimanja rovinjske Mirne. U slučaju SMS-a već je duže vremena izvjesno da Podravka neće uspjeti naplatiti svojih 65 milijuna kuna od te tvrtke, ali sad je postalo jasno da će nad SMS-om biti pokrenut stečajni postupak.

Bezizlazna situacija s SMS-om

Darko MarinacDarko MarinacPodravka je takav scenarij željela izbjeći jer će u stečajnom postupku gotovo sigurno biti prekinuta proizvodnja u SMS-u. Nekretnine i pokretnine SMS-a bit će rasprodane kako bi bio podmiren dio dugovanja tvrtke, a Podravka zasad jedino može računati da će u tom postupku dobiti vlasništvo nad žigom SMS-a, odnosno kompanijinim robnim markama. Ipak, neće ih moći koristiti sve do kraja stečajnog postupka, koji bi s obzirom na veliki broj vjerovnika mogao potrajati. S druge strane, SMS neće proizvoditi pa će Podravka ostati i bez prihoda koje su u prošlosti ostvarivali distribucijom SMS-ovih proizvoda. Dapače, prekid proizvodnje SMS-a zasigurno će iskoristiti njegovi tržišni konkurenti kako bi ga istisnuli s tržišta, pa će Podravci, jednom kada započne distribuciju svojih proizvoda pod SMS-ovim logom, biti vrlo teško postići nekadašnje prodajne rezultate.

Poslovi sklapani mimo znanja uprave

Ukratko, stečaj SMS-a znači da Podravka još jako dugo neće imati koristi od tržišnih marki te kompanije, kojima će postati vlasnik. Vrlo je neizvjesna i budućnost Mirne Rovinj. Dionice te kompanije Podravka je trebala steći preko založnog prava na 53,85 dionica kompanije. Ipak, prema naknadnim informacijama i dokumentima koji su u Podravku stigli iz tvrtke Pluris, zalog je ostvaren nad samo 37,54 posto dionica Mirne pa je u ovom trenutku nejasno je li Podravka vlasnik te tvrtke ili nije. Spomenute transakcije vjerojatno će biti i predmet dublje kriminalističke istrage, s obzirom na to da je riječ o aranžmanima koji su sklopljeni mimo znanja Uprave i Nadzornog odbora kompanije pa ih se stoga može smatrati i elementima kaznenog djela.

Štetna suradnja sa zadarskom Adrijom

S druge strane, iako je kriza u Podravci uvelike proizašla iz otkrića o sumnjivim poslovnim odnosima i financijskim transakcijama između Podravke, SMS-a i Fima Grupe, iz analize stanja u kompaniji može se iščitati da su uzroci poslovnih problema i višegodišnje štetne odluke u upravljanju kompanijom. Primjer poslovna suradnja koju je 2006. godine započela zadarskom tvornicom za preradu ribe Adria. Tada je Podravka od Adrije kupila njezin brend ribljih konzervi Eva, da bi zatim kompanije sklopile ugovor o uslužnoj proizvodnji i uskladištenju proizvoda. Na temelju tog ugovora Podravka je u svoje ime nabavljala ribu i potrebne sirovine, prodavala Adriji, a zatim gotovi proizvod opet otkupljivala od zadarske tvrtke. Formula izračuna cijena otkupa bila je formirana, tako da je Podravka vrlo brzo počela bilježiti znatne gubitke, koji su samo tijekom 2008. godine dosegli 14 milijuna kuna. Sporni ugovor s Adrijom izmijenjen je tek u siječnju 2009.

12 milijuna kuna gubitka na fondovima

Također, financijski stručnjaci s kojima se Nacional konzultirao čudnom smatraju odluku vodstva kompanije da tijekom 2009. investira čak 55 milijuna kuna u otvorene investicijske fondove, iako su te financijske institucije posljednjih godinu dana u pravilu bilježile gubitke. Tako je Podravka uložila 51 milijun kuna u fondove pod kontrolom splitske tvrtke ST Invest te još 4 milijuna kuna u Fimin Equity fond. Na tim ulaganjima kompanija je dosad izgubila oko 12 milijuna kuna, pa se može očekivati da će uskoro biti pokrenuto pitanje odgovornosti za taj potez. Naime, ako su u Podravci već i odlučili da povrh svih financijskih problema određenu količinu novca ulože na financijskom tržištu, tijekom 2009. postojao je cijeli niz unosnijih i sigurnijih modela investiranja od fondova.

Ti gubici u budućnosti bi mogli i porasti, a u tom slučaju pala bi i likvidnost kompanije koja je u ovom trenutku na zadovoljavajućujoj razini. Podravka dobavljačima ukupno duguje 240 milijuna kuna, od čega je 96 milijuna u dospjeću, no svoje obveze prema dobavljačima, zaposlenicima, vjerovnicima i državi kompanija zasad ispunjava redovno. Financijski stručnjaci smatraju kako će u takvoj situaciji Uprava Podravke morati u što kraćem razdoblju pronaći nove izvore financiranja, u kompaniji uvesti oštre mjere štednje i restrukturiranja, a nije isključeno ni da će Podravci na kraju trebati i pomoć države.

Vezane vijesti

Najomraženija osoba u Pučišćima

Najomraženija osoba u Pučišćima

Protiv stečajnog upravitelja Jadrankamena, Ive Bučana, nema zabilježenih kaznenih prijava ili pokrenutih postupaka, istina je kako je bio stečajni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika