25.11.2009. / 16:16

Autor: Igor Koruga

Nova knjiga Viktora Žmegača: Majstori europske glazbe

Ova knjiga pobudila je veliki interes javnosti, a govori sasvim specifično o povijesti glazbene klasične moderne. Sam naslov „Majstori europske glazbe" i podnaslov „Od baroka do sredine 20. stoljeća" pažljivom čitatelju otkrivaju neskriveni i mudro odabrani koncept knjige

Viktor ŽmegačViktor ŽmegačKlub HGZ-a otvorio je u svojoj ispunjenoj Podrumskoj dvorani kratku raspravu „Majstori iz drugog plana", vezanu uz knjigu koja je pobudila veliki interes javnosti, a govori sasvim specifično o povijesti glazbene klasične moderne. Sam naslov „Majstori europske glazbe" i podnaslov „Od baroka do sredine 20. stoljeća" pažljivom čitatelju otkrivaju neskriveni i mudro odabrani koncept knjige.

Raspravu su, uz autora knjige, svojim dojmovima i razmišljanjima obogatili profesori Marcel Bačić i Zoran Kravar, a završnu je riječ spontano preuzeo (iz publike) glazbeni publicist Zlatko Madžar, podsjetivši prisutne na nedavnu (17.11.2009.) vrijednu nagradu najviše bavarske znanstvene institucije za Žmegačev izniman kulturni doprinos.

Nova knjiga Viktora Žmegača opsegom i kvalitetom ne zaostaje za prethodnom „Od Bacha do Bauhausa" (također u izdanju Matice hrvatske), a uključuje najbitnije skladatelje za razumijevanje razvoja klasične glazbe, načina njenog izvođenja (orkestar) i prihvaćanja (publika) unutar određenog vremena. U njoj autor povijesno-umjetnički pravac započinje Bachom i Mozartom, a završava Bartokom i Stravinskim. Time jasno ocrtava rubove klasične glazbene moderne, odnosno razvoja instrumentalne glazbe na klasičnim harmonijskim načelima.

Žmegač je u svom izlaganju istaknuo kako skladatelje druge polovice 20. stoljeća, kao i one prije Bachova vremena ne valja kvalitativno minorizirati, već naprotiv, shvatiti kao predmet neke druge knjige za koju se nada da će netko kompetentniji naći potreban interes.

Svjestan rijetkih i površnih ocjena o sličnosti s gotovo enciklopedijski (čak ponegdje i leksikografski) obojenom „Povijesti glazbe" Josipa Andreisa (1909.-1982.), Žmegač se kategorički ogradio i naznačio da se radi o potpuno drugačijim stvaralačkim intencijama. Knjiga „Majstori europske glazbe" daje vrijedne informacije o svakom obrađenom skladatelju, aktivno unosi čitatelja u razumijevanje glazbe, nameće potrebu za proučavanjem partitura i kao što je lijepo primijetila u svom uvodnom govoru prof. Eva Sedak - kao umjetnost po definiciji; ne daje odgovore, već postavlja zagonetke.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika