26.11.2009. / 10:10

Autor: Hrvoje Šimičević

Akcija Nesklad: Uhićeno pola bivše Uprave HAC-a i Slaven Žužul

Prema saznanjima portala Nacional.hr, DORH je pokrenuo akciju uhićenja upravo zbog poslova koje je HAC ugovarao sa tvrtkom Skladgranja

Marijo Lovrinčević i Jurica PrskaloMarijo Lovrinčević i Jurica PrskaloPo nalogu Državnog odvjetništva danas su u Hrvatskim autocestama uhićene četiri osobe, doznaje Nacional.hr. Uz HAC-ove zaposlenike, policija je uhitila i Slavena Žužula, jednog od braće koji u vlasništvu imaju građevinsku tvrtku Skladgradnja.

Prema saznanjima portala Nacional.hr, DORH je pokrenuo akciju uhićenja upravo zbog namještenih poslova između HAC-a i Skladgranje. Utom postaje jasnije i MUP-ovo ime ove akcije, naime, akcije "Nesklad".

Jutros su u HAC-u uhićeni bivši predsjednik Uprave Jurica Prskalo, član Uprave Mario Lovrinčević, direktor građenja Goran Legac i Željko Kandžija, glavni inženjer u tunelima. Sve ih se zajedno tereti da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti radi pribavljanja znatne financijske koristi. Od ranih jutarnjih sati, policija i USKOK pretražuju stanove i poslovne prostore uhićenih pojedinaca, izuzimajući dokumentaciju potrebnu za daljnju istragu.

HAC zapošljavao umirovljene vojnike i zastupnike

Propast građevinskog kartela

HAC na natječaju izabrao 16 milijuna kuna veću ponudu

Akcija uhićenja početak istrage u HAC-u

Podsjetimo, prije nepunih pet dana Vlada je smijenila Upravu HAC-a. Tada su smijenjeni Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević i Ivica Mlinarević.

Zanimljivo, kada je prije pet dana javnosti otkrio da će smijeniti Upravu HAC-a, ministar Božidar Kalmeta tvrdio tvrdio je kako Prskalo nije smijenjen zbog 'raznih afera koje već mjesecima potresaju HAC, nego zbog atmosfere koja je oko tog javnog poduzeća stvorena u medijima'.

Slaven Žužul iz SkladgradnjeSlaven Žužul iz SkladgradnjeUz njih, početkom ovoga mjeseca ostavku je podnio i Zdravko Livaković, državni tajnik u ministarstvu prometa, a neslužbene informacije su govorile da je to učinio na traženje Božidara Kalmete, jer je ministar procijenio da mu je Livaković postao preveliki teret zbog afera u cestogradnji koje su se vezale uz njega.

Jedna od afera je i sporni govor koji je potpisan sa Skladgradnjom. Među ostalim, Livaković je kao predsjednik NO HAC-a navodno imao utjecaj na ugovor o bojanju tunela Mala Kapela i Sveti Rok, vrijedan 43 milijuna, budući da je vrijednost radova tvrtke Skladgradnja bila višestruko precijenjena. Zbog toga se već tada spominjalo da je podizanje kaznenih prijava protiv članova uprave HAC-a i vlasnika tvrtke Skladgradnja sigurna stvar.

Iako je HAC-ovo namještanje poslova za braću Žužul tek nedavno izašlo u hrvatsku javnost ponajprije zahvaljujući medijima, ovaj dvojac već duže vrijeme preko unosnih poslova sa državnim firmama ubire milijune kuna. Poznavatelji prilika tvrde kako će tijekom daljnje istrage na vidjelo izaći još podosta ovakvih i sličnih ugovora koji su sa državom sklapani tijekom minulih godina, te da je ovo tek dio istrage o kriminalu u HAC-u

Vezane vijesti

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uprava Hrvatskih autocesta obustavila je natječaj za direktora Sektora naplate cestarine iako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika