27.11.2009. / 13:06

Autor: Aleksandar Stajčić

'Pikica' za predsjednika: U kandidata veći strah od cjepiva nego od svinjske gripe

Cjepivo je od danas dostupno svima, ali uz potpis da na cjepljenje pristaju 'na vlastitu odgovornost'

Cjepivo protiv svinjske gripe besplatno je za sveCjepivo protiv svinjske gripe besplatno je za sveVećina predsjedničkih kandidata sumnja u kvalitetu cjepiva protiv nove H1N1 gripe, može se zaključiti iz ankete koju je ovaj tjedan objavio besplatni dvotjednik Zagreb News. Premda je sumnju u kvalitetu cjepiva jedino otvoreno iznio Nadan Vidošević, drugi su odgovorili kako se uopće neće cijepiti ili da će to učiniti ako im savjetuju njihovi liječnici. Zanimljivo je i kako su se Damir Kajin, Ivo Josipović i Dragan Primorac cijepili protiv sezonske gripe ali neće protiv tzv. svinjske. Ostali kandidati busaju se u svoj fantastični imunitet i vjeruju u C vitamin, propolis te svoje mišiće - tu naravno prednjači Milan Bandić.

Cjepivo besplatno za sve

Napomenimo još kako od danas u Hrvatskoj počinje cjepljenje protiv H1N1 gripe u zavodima za javno zdravstvo dok bi od ponedjeljka cjepivo trebalo biti dostupno u ordinacijama obiteljske medicine. Svi koji se žele cijepiti bit će oslobođeni plaćanja ali i ne odgovornosti. Tako će prilikom cijepljenja morati potpisat da to čine na vlastitu odgovornost. Cjepivo protiv H1N1 gripe izazvalo je dosta kontroverze po medijima, stoga i nije čudno što mnogi sumnjaju u njegovu kvalitetu.

U nastavku pročitajete u cijelosti što su na upit hoće li se cijepiti protiv 'svinjske' gripe odgovorili predsjedničiki kandidati (po abecednom redu)

Milan Bandić

Ja sam, Bogu hvala, zdrav kao dren. Susreo sam se i s težim bolestima od svinjske gripe i od nje nemam straha. Od te se bolesti stvara bespotrebna senzacija. Mediji građane plaše sveopćom pandemijom i opasnim cjepivom. Treba malo stati na loptu. Ne bih volio da se razbolim usred kampanje i zarazim neke od svojih kolega i sugrađana. Treba biti odgovoran i mislim kako ću se cijepiti.

Andrija Hebrang (HDZ)

Neću se cijepiti jer ne spadam u rizične supine po kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije. Moja preventiva je propilis, C-vitamin i tjelovježba.

Ivo Josipović (SDP)

Poslušat ću savjet direktora moga izbornog stožera doktora Miranda Mrsića, a cijepit ću se uobičajenim cjepivom protiv gripe.

Damir Kajin (IDS)

Svake se godine cijepim protiv gripe, ne želim da ispadne kako su me prepali raznim informcijama o novom cjepivu, no hoću li se cijepiti protiv H1N1 gripe još ću vidjeti.

Boris Mikšić

Nemam se namjeru cijepiti, a cijeli svoj radni vijek nisam bio na bolovanju. Bavim se sportom i održavam svoju tjelesnu kondiciju i to je najbolje cjepivo protiv bilo kakve gripe. Spreman sam se susretati sa Hrvatskim građanima bez ikakve bojazni od H1N1.

Dragan Primorac

Cijepio sam se protiv obične gripe, a što se tiče H1N1 poslušat ću savjet struke odnosno liječnika.

Vesna Pusić (HNS)

Već sam dva mjeseca u direktnom kontaktu s građanima i nisam se do sada cijepila protiv ove klasične gripe. Možda sam se i zarazila nekim virusom koji se nalazi u stanju inkubacije, tako da nisam sigurna je li se pametno cijepiti protiv H1N1 virusa. Koristim preparate za jačanje imuniteta tako da se ne mislim cijepiti.

Vesna Škare Ožbolt

Neću se cijepiti, nemam tu naviku, ja se od prehlada i gripa štitim svojim snažnim imunološkim sustavom.

Nadan Vidošević

Nadam se da će, dok cjepivo dođe u Hrvatsku, biti razjašnjene sve nejasnoće oko njegovih pozitivnih i mogućih negativnih učinaka pa ću tada donijeti odluku o cijepljenju

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika