Objavljeno u Nacionalu br. 733, 2009-12-01

Autor: Mislav Šimatović

HDZ i parazitski proračun: Opstanak na grbači naroda

EU izlazi iz recesije po jednostavnom receptu: smanjila je poreze i kamate da zadrži zaposlenost i kupovnu moć stanovništva, a povećala investicije. Hrvatska čini suprotno. Europi je cilj spasiti gospodarstvo, a hrvatskoj vladi sebe

Mislav Šimatović, glavni urednik portala nacional.hrMislav Šimatović, glavni urednik portala nacional.hrPrijedlog državnog proračuna za sljedeću godinu, što ga je Sabor potvrdio ovog tjedna, samo je posljednji u nizu pokazatelja da vlada HDZ-a i njegovih priljepaka ne namjerava odustati od dosadašnjeg načina vladanja, koji se slikovito može opisati - politički opstanak na grbači naroda. Možda je preoptimistično bilo očekivati od Jadranke Kosor da počne smanjenje državne birokracije i reformu javne uprave, jer bi to bila bitna promjena sustava na kojem je sazdana moć partije kojoj pripada. Odustajanje od partitokratskog i klijentelističkog - u biti parazitskog - sustava vladanja neizbježno bi dovelo do urušavanja strukture partijske moći, koja se najvećim dijelom hrani novcem iz državne blagajne.

Čeka nas 28 milijardi kuna novog duga

Proračun će u sljedećoj godini iznositi 121,4 milijarde kuna i bit će 900 milijuna kuna veći nego ove godine. Više od 70 posto tog iznosa, gotovo 85 milijardi kuna, potrošit će se na birokratske plaće, mirovine i socijalu. Od toga plaće u javnom sektoru čine 18 posto budžeta, a mirovine i socijalne naknade 53 posto. Iz prijedloga proračuna vidi se da se Jadranka Kosor ne namjerava pozabaviti reformom državne uprave u kojoj radi barem 20.000 prekobrojnih, da nema hrabrosti uhvatiti se u koštac s lažnim braniteljima i povlaštenim mirovinama. S druge će strane, pod egidom pomoći Hrvatima u BiH, u istom iznosu nastaviti financirati škole, župe i kulturno-umjetnička društva po Hercegovini, te stotinama milijuna kuna kupovati naklonost crkvene birokracije. Desetak milijardi kuna, kako je primijetila Vesna Pusić, usput će podijeliti raznim projektima bez natječaja i kriterija. Vladina parazitska računica tu je sasvim jasna i potpuno je suprotna prijedlozima da se stvori ekonomski održivo društvo: iako za to nema sredstava, vojsku birača i poslušnika hranit će novcem onih koji zarađuju. Razliku će dijelom namiriti povećanim porezima, a ostatak zvan "deficit državnog proračuna od 8,6 milijardi kuna" posuditi od međunarodnih kreditora (planirani prihodi od izdavanja vrijednosnih papira su 14,8 milijardi kuna, a prihodi od zaduživanja u Hrvatskoj i inozemstvu 13,7 milijardi kuna). Istina, dugovi će se morati vratiti za pet ili deset godina, međutim, do tada tko živ, tko mrtav. Sličan princip primjenjivao se proteklih pet-šest godina u cestogradnji, samo s kriminalnim primjesama.

Sve manje likvidnih, sve više otpuštenih

Umjesto da bude temelj razvojne strategije, koja bi trebala spasiti posrnulo gospodarstvo, u kojem je svakog dana sve manje likvidnih tvrtki, a sve više otpuštenih radnika, proračun za 2010., zajedno s projekcijama za sljedeće dvije godine, nalikuje računovodstvenom izvješću kakve kompanije u komotnoj tržišnoj poziciji. Što je apsurdno, većina analitičara slaže se da je proračun, zbog toga što ne donosi nikakav zaokret u fiskalnoj politici, posve neodrživ. Vlada je u uvjetima pada potrošnje i bruto društvenog proizvoda predvidjela namaknuti 5,4 posto više novca od PDV-a i 3 posto više od trošarina. Računica je potpuno nerealna jer se temelji na pretpostavci da će gospodarstvo u sljedećoj godini rasti, dok stručne analize govore da bi izvrsna vijest bila i stagnacija.

Kupovanje birača tuđim novcem

Osim što se temelji na nerelanim projekcijama ekonomskog rasta, prijedlog državnog proračuna za sljedeću godinu zorno pokazuje da ni vlada Jadranke Kosor, kao ni niz prethodnih, ne namjerava pokrenuti reforme nužne za izlazak iz dugogodišnje gopodarske i društvene krize. Suprotno tome, namjerava zadržati strukturu političke moći kakva je sazdana proteklih desetak godina i koja premijerkinoj partiji i njenim političkim saveznicima omogućuje efikasno kupovanje biračkog tijela tuđim novcem. Zbog toga je suvišno pitanje zašto premijerka iskazuje dirljivu senzibilnost prema prekobrojnim državnim birokratima, dok takvi osjećaji izostaju kad se radi o 50 tisuća radnika koji su u proteklih desetak mjeseci ostali bez posla u privatnim tvrtkama.

Europa spašava gospodarstvo, a Vlada RH samu sebe

Zemlje Zapadne Europe polako izlaze iz recesije ponajviše zahvaljujući jednostavnom receptu: smanjile su poreze i skresale kamate kako bi zadržale zaposlenost i kupovnu moć stanovništva te povećale investicije. Hrvatska čini suprotno. Europi je cilj bio spasiti gospodarstvo, a hrvatskoj vladajućoj garnituri sebe, barem na kratko razdoblje. Već iz površnog listanja prijedloga državnog proračuna vidi se da Vlada ne želi smanjiti državnu potrošnju, da odbija stati na kraj sustavu u kojem se više troši nego proizvodi, a u razloge zbog kojih je proračun u biti isti kao i prethodnih godina nije teško proniknuti. Dok je, s jedne strane, dopustila otvaranje istraga u krupnim korupcionaškim aferama, Jadranka Kosor nema snage promijeniti nakaradni sustav upravljanja državom, u kojem je rad hranitelj državne birokracije, a samim tim i vladajuće garniture. U Vladinu prijedlogu državnog proračuna nema nikakve namjere da se ekonomski sustav države osovi na zdrave noge i da bude dugoročno održiv. Umjesto da za početak smanji državnu potrošnju preusmjeravanjem tisuća besposlenih birokrata u sferu tržišne ekonomije, ukine nepotrebne namete tvrtkama koje će razvijati poslovanje i tako zaposliti otpuštene birokrate, poveća poreze na luksuz i špekulacije i tako pokuša stvoriti društvo u kojem fiksni državni troškovi neće biti veći od društvene zarade, Vlada će i dalje radije grabiti od onih koji nešto privređuju..

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 01.12.09. 15:15

HDZ je sa svojom upravom,kao pijavica,koja puku sise krv.Dok nestane krvi.Onda nestaju oba.


registracija
8/4/08

starakajla, 01.12.09. 16:52

svaka čast na članku.ODLIČNO..


registracija
2/12/09

gromco, 02.12.09. 15:39

ak kalmeta ode onda se hdz raspada, jer onda mora cijela vlada pasti, pa da konacno dodje do kvalitetnijeg hapsenja i to makar samo zato jer su znali a nisu prijavili!.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika