Objavljeno u Nacionalu br. 733, 2009-12-01

Autor: Robert Bajruši

AFERA ceste trese Vladu

Kalmeta kontrolira frakciju u vrhu HDZ-a, premijerka želi njegovu ostavku

JADRANKA KOSOR priželjkuje odlazak Božidara Kalmete, ali zna da on ima podršku u vrhu HDZ-a koji brani stranku od još jedne ministarske afere

NE ŽELI IZ FOTELJE
Ministar Božidar Kalmeta (u sredini) za Nacional je demantirao vijest da je spreman odstupiti ako to zatraži premijerka Jadranka KosorNE ŽELI IZ FOTELJE Ministar Božidar Kalmeta (u sredini) za Nacional je demantirao vijest da je spreman odstupiti ako to zatraži premijerka Jadranka KosorPredsjednica Vlade Jadranka Kosor priželjkuje odlazak Božidara Kalmete, ali svjesna je kako nije u stanju riješiti se utjecajnog ministra mora, prometa i infrastrukture ako to on sam ne odluči. Nakon što je zbog optužbi za korupciju otišao Damir Polančec, a istraga se vodi i protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, izgleda kako Jadranka Kosor više nije u stanju nastaviti rješavati se ministara koji su upleteni u afere, a da pritom ne izazove pobunu unutar HDZ-a.


To znači da Božidar Kalmeta, barem još neko vrijeme, unatoč snažnm medijskim pritiscima kao i SDP-ovoj interpelaciji kojom se traži njegova smjena, ostaje u Vladi i neće podnijeti ostavku zbog afere Hrvatske autoceste. Kalmeta je u ponedjeljak prije podne u izjavi za Nacional eksplicitno demantirao i tekst objavljen u Večernjem listu, prema kojem su njegovi bliski suradnici izjavili da je spreman odstupiti ako to zatraži premijerka. Izrazito rezolutno, ministar je demantirao ovu vijest: "Podnošenje ostavke ne dolazi u obzir jer nisam kriv. Krećem u borbućem u borbu i u Saboru ću prilikom rasprave o SDP-ovoj interpelaciji dokazati kako nemam veze s optužbama na moj račun. Do sada sam na svim izborima pobjeđivao SDP-ovce, i zato oni pokušavaju na ovakav način osvojiti vlast, ali u tome neće uspjeti. Sve što sam znao o kriminalu u mojem resoru, odavno sam prijavio nadležnim institucijama, i to je potpuna istina", izjavio je Kalmeta.

Božidar Kalmeta tvrdi i kako je Jadranka Kosor upoznata s cjelokupnom situacijom oko Hrvatskih autocesta, i da na njega ne vrši pritisak kako bi podnio ostavku. Smatra i kako ga podržava predsjednik Stipe Mesić, kao i koalicijski partneri Milorad Pupovac, Josip Friščić i Darinko Kosor.
Politička sudbina Božidara Kalmete, uostalom, i ovisi o tome kako će se u Saboru postaviti zastupnici HSS-a, HSLSa i SDSS-a. Vlada će ovoga tjedna odbaciti opozicijski zahtjev za Kalmetinom smjenom, a to znači da će se saborska rasprava o ovom pitanju održati nešto prije Božića.

Radi se o SDP-ovoj interpelaciji kojom se od Sabora traži smjena Božidara Kalmete zbog niza afera u tvrtkama koje djeluju pod njegovim ministarstvom. Kako su na prošlotjednoj konferenciji za medije ustvrdili SDP-ovci Željko Jovanović i Josip Leko, smjenu ministra Kalmete tražit će zbog afera u HŽ-u, HAC-u, Hrvatskim cestama, Autocesti Rijeka-Zagreb, Jadroliniji i drugim tvrtkama. Visokopozicionirani zastupnik SDP-a potvrdio je za Nacional kako će, propadne li zahtjev za Kalmetinom smjenom, već početkom 2010. SDP zatražiti izglasavanje povjerenja vladi Jadranke Kosor.

Opozicija smatra kako postoji sve više naznaka oko raslojavanja unutar vladajuće koalicije, i da će Kalmetin ostanak koji će u prvi trenutak izgledati kao pobjeda HDZ-a, zapravo inicirati krizu sadašnje vlade. Postoje ozbiljne indicije kako bi HSLS, SDSS i neki manjinski zastupnici mogli napustiti vladajuću koaliciju, posebno nakon što je Darinko Kosor izjavio kako se od Kalmete ne treba tražiti kaznena, ali svakako mora politička odgovornost.

Kalmeta s novim ministrom gospodarstva
Đurom PopijačomKalmeta s novim ministrom gospodarstva Đurom PopijačomJadranka Kosor sada se nalazi u izuzetno teškoj situaciji, i svjesna je kako bi najnoviju krizu prekinuo isključivo odlazak Božidara Kalmete. Premijerkin način rezoniranja svodi se na logiku da za sada nitko ne govori o pokretanju istrage protiv ministra, i Kalmeta bi se vatio u Sabor, a zadržao bi i položaj potpredsjednika HDZ-a. Na neki način svoj odlazak mogao bi prikazati i kao moralni čin i preuzimanje političke odgovornosti u sektoru kojim rukovodi od 2004. Ali problem Jadranke Kosor je taj što Kalmeta nije Polančec, koji objektivno nije raspolagao većim utjecajem unutar HDZ-a. Zato ga se premijerka prilično lako odrekla, iako su ga u početku branili Luka Bebić i Andrija Hebrang. Naposljetku je prevladao zaključak da će ostavke ministara podići popularnost Vlade, što se pokazalo točnim. Za razliku od Polančeca, Kalmeta ima snažnu bazu unutar HDZ-a, i već čitavo desetljeće nalazi se u vodstvu vladajuće stranke. Jadranka Kosor je procijenila da bi direktno traženje Kalmetine ostavke moglo izazvati kontraefekt, i biti odbačeno od članova Predsjedništva HDZ-a. Jednostavno, veliki dio HDZ-a se protivi antikorupcijskim akcijama koje redovito idu prema dužnosnicima vladajuće stranke, i Jadranka Kosor je prisiljena uvažiti ovo nezadovoljstvo ili mora riskirati sukob s Kalmetinom frakcijom.

Zato su još krajem prošlog tjedna Kalmetu branili najistaknutiji dužnosnici HDZ-a. Najprije je premijerka Jadranka Kosor u Saboru ustvrdila kako podržava ovog ministra i dodala da vjeruje kako nije znao što se dešava u Hrvatskim autocestama. Slično je reagirao i Luka Bebić, koji je također branio Kalmetu i tezu kako ministar ne može znati sve što se dešava u njegovom resoru. No Bebić je dao do znanja i da bi eventulna Kalmetina smjena predstavljala korak previše u premijerkinom obračunu s korupcijom. Nakon odlazaka Polančeca i Rončevića kao i istraga koje se vode protiv desetak članova uprava u Podravci, HAC-u, a svi su bliski s HDZ-om, povlačenje Božidara Kalmete doživljava se kao nastavak urušavanja vladajuće stranke. Sličnu tezu iznio je i predsjednički kandidat Andrija Hebrang, koji je tijekom vikenda upozorio da recentne antikorupcijske afere negativno utječu na njegovu kampanju. Hebrangovi izgledi da postane predsjednik su minimalni, i prema novim istraživanjima, pretekao ga je i Dragan Primorac, koji je nedavno izbačen iz HDZ-a. Iako unutar HDZ-a već mjesecima ne vjeruju u Hebrangove šanse, nikako nisu ravnodušni prema opasnosti da njihov kandidat zabilježi jako slabe rezultate i osvoji samo desetak posto glasova. Hebrang je još uvijek saveznik Jadranke Kosor, ali iz ovog posljednjeg istupa postaje vidljivo kako nije sretan zbog otvaranja još jedne antikorupcijske afere iza koje stoji HDZ.

ISPRED TUNELA Mala Kapela na početku
radova na tom najdužem tunelu u HrvatskojISPRED TUNELA Mala Kapela na početku radova na tom najdužem tunelu u HrvatskojBožidar Kalmeta spada među najuspješnije političare za HDZ, a definitivno se etablirao kao ministar u vladi Ive Sanadera. Kada je u proljeće ove godine Sanader u javnost pustio glasinu da razmišlja o predsjedničkoj kandidaturi, suradnici bivšeg premijera tvrdili su da bi ga u vladi i stranci mogli zamijeniti jedino Jadranka Kosor ili Božidar Kalmeta. Nakon neočekivane Sanaderove abdikacije za nasljednicu je izabrana Jadranka Kosor, dok je o Kalmeti kružila kuloarska priča kako nije dovoljno odan Sanaderu. U međuvremenu okolnosti su se stubokom promijenile i sada sanaderovci kritike za nelojalnost upućuju premijerki Kosor, dok se Kalmetina obrana prezentira kao borba za HDZ. Nije sporno kako je on u hrvatskim prilikama uspješan političar. Dalmacija je uz Slavoniju na parlamentarnim izborima 2003. i 2007. ostala uporište HDZ-a, a "Kalmetina lista" u IX. izbornoj jedinici osigurala je čak deset saborskih mandata. Kalmeta je uvjerljivo pobijedio esdepeovca Ranka Ostojića, a u svibnju ove godine na lokalnim izborima njegovi kadrovi su ponovno osvojili grad Zadar i Zadarsku županiju. Kalmetu podupire i dio starijih članova s kojima je u HDZ-u još od početka 90-ih.

S druge strane, već dugo stižu optužbe kako ministar mora, prometa i infrastrukture kontrolira novčane tokove, zbog čega je nekoliko puta bio napadan da njegovo ministarstvo financira HDZ.
Božidara Kalmetu se optuživalo da je bio organizator financiranja bijega Ante Gotovine, a veliki skandal izbio je je kad je 2007. njegov vozač Danijel Miočić zajedno sa šestoricom suradnika uhićen, a poslije i osuđen zbog iznude 460 tisuća kuna od Miće Valentića, obrtnika iz Cetingrada. Kalmeta je preživio i tu aferu i, unatoč očekivanjima, Sanader ga je nakon izbora 2007. ponovo imenovao članom Vlade.

Svoju lojalnost Kalmeta je dokazao i u posljednjoj izbornoj kampanji, u kojoj je nastupao u ulozi glasnogovornika stranačke desnice. Tako je u Benkovcu izjavio da je Franjo Tuđman "tvorac Hrvatske i jedan od najvećih Hrvata u povijesti, a današnji moderni i europski HDZ živi i čuva temelje koje je Tuđman postavio". Kalmeta je pozvao okupljene da na izborima daju glas HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima, HSP-u, HSS-u i HSLS-u, a ne "njima", SDP-u i HNS-u, jer su oni, kazao je, udaljeni od zemlje, Boga i naroda. Osim na trećesiječanjskim izborima, Kalmeta nikada nije poražen.

Sadašnja situacija je bitno drugačija i unatoč njegovoj najavi kako ne misli odstupiti, upitno je hoće li Božidar Kalmeta ostati na položaju ministra. U njegovom resoru događale su se afere u kojima su pronevjereni deseci milijuna eura, na što se upozorava već nekoliko godina. Kao ministar on snosi političku odgovornost za ovakvo stanje, tim više jer je u prošlosti u niz navrata odbacivao upozorenja da u poslovima s autocestama caruje korupcija.

Kalmeta na otvorenju
dionice autoceste Dugopolje-Šestanovac 2007. s Ivom Sanaderom, nadbiskupom Marinom
Barišićem i županom Antom SanaderomKalmeta na otvorenju dionice autoceste Dugopolje-Šestanovac 2007. s Ivom Sanaderom, nadbiskupom Marinom Barišićem i županom Antom SanaderomMože se očekivati da će mediji permanentno podsjećati na njegovu ulogu u aferama u HAC-u ili podsjećati kako je dugogodišnji Kalmetin službeni šofer osuđeni kriminalac. Ovakav razvoj događaja mora naštetiti HDZ-u, baš kao što je već uništio izglede Andrije Hebranga u predsjedničkoj kampanji, a u isto vrijeme, pogoduje opoziciji. Najviše bi mogao profitirati Ivo Josipović čija je kampanja nezanimljiva, ali se temelji na borbi s korupcijom.

Božidar Kalmeta je iskusan političar i zna kako su afere u kojima ga se spominje, nanijele štetu HDZ-u. No za sada odbija podnijeti ostavku jer smatra kako će to izgledati kao poraz od SDP-a, a na to ne želi pristati. Pitanje je, samo, koliko će još dugo izdržati pod pritiskom javnosti, ali i Jadranke Kosor.

Važan i Sanaderu i predsjedništvu stranke

■ Božidar Kalmeta je među najuspješnijim političarima za HDZ, a etablirao se kao ministar u vladi Ive Sanadera. Kad je u proljeće ove godine Sanader najavio mogućnost predsjedničke kandidature, kao njegovi nasljednici spominjani su Jadranka Kosor i Kalmeta. Danas su stvari drugačije, no vrh HDZ-a štiti Kalmetu jer bi njegova smjena predstavljala korak previše u premijerkinom obračunu s korpucijom.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
25/11/06

markica, 01.12.09. 14:06

može ga biti sram jer je nesposoban za vođenje tako odgovornega ministarstva.


registracija
8/7/09

bankar, 01.12.09. 15:07

kakvo govno lopovsko, zna da sljedi optužnica nakon ostavke ovako još ima imunitet


registracija
29/11/09

Ivis, 02.12.09. 10:53

Nema on srama, Debelokozac. Deblja mu koza, na njemu, nego na bilo kojem africkom SLONU.


registracija
8/7/09

bankar, 07.12.09. 18:24

ne on je lopov baš patološka lopovčina i ovogućio je svim ostalim da kradu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika