Objavljeno u Nacionalu br. 733, 2009-12-01

Autor: Marko Biočina

Projekt od 500 mil. eura u rukama penzionera HDZ-a

Takva kadrovska politika izazvala je nezadovoljstvo među mlađim stručnjacima, od kojih neki sada razmišljaju o napuštanju kompanije. Oni za postojeće stanje optužuju ministricu Marinu Matulović-Dropulić i uglednog HDZ-ova saborskog zastupnika Marija Zubovića

Marijo ZubovićMarijo ZubovićOdluka ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović-Dropulić da produlji mandat 69-godišnjem Damiru Pogorevcu, članu Uprave tvrtke Plinacro, izazvala je pravu pobunu među djelatnicima te kompanije.

Pogorevc je jedan od trojice umirovljenika koji su u posljednjih godinu dana imenovani na visoke pozicije u Plinacrou i kojima je povjereno upravljanje projektom plinifikacije Like i Dalmacije. Radi se o trenutačno najvećem državnom infrastrukturnom projektu, vrijednom više od 500 milijuna eura, a nejasno je zašto njegova izvedba nije povjerena nekom od tridesetak inženjera mlađe i srednje dobi koji su trenutačno zaposleni u Plinacrou.

Iz mirovine na posao

Umjesto toga, prvo je prošle godine u upravu kompanije imenovan Pogorevc, i to nekoliko godina nakon što je silom zakona umirovljen u Ina Naftaplinu. Nakon njega, na poziciju koordinatora svih investicija u Plinacrou, uz primanja od 15-ak tisuća kuna i sve ostale beneficije, postavljen je 67-godišnji Dražen Horvat, još jedan umirovljeni djelatnik Naftaplina. Na kraju je iz mirovine povučen i 66-godišnji Zvonimir Juretić, dugogodišnji zaposlenik Plinacroa, koji je prošle godine otišao u mirovinu, navodno uz značajnu otpremninu. Ipak, nastavio je raditi za Plinacro kao vanjski suradnik, a ove je godine opet bio zaposlen uz direktorsku plaću.

Takva kadrovska politika izazvala je nezadovoljstvo među mlađim stručnjacima, od kojih neki sada razmišljaju o napuštanju kompanije. Oni za postojeće stanje optužuju ministricu Marinu Matulović-Dropulić i uglednog HDZ-ova saborskog zastupnika Marija Zubovića. U pismu koje su ogorčeni zaposlenici Plinacroa uputili Nacionalu tvrdi se kako su Pogorevc, Juretić i Horvat u tvrtki zaposleni uz jaku podršku Zubovića, s kojim je Pogorevc dugogodišnji kućni prijatelj.

Naprasno smijenjen predsjednik Uprave

Zubović je godinama figurirao kao jedan od najbližih suradnika bivšeg premijera Ive Sanadera, a među zaposlenima u Plinacrou kruži priča da se upravo Zubović kod Sanadera založio da spasi Pogorevca od smjene koja mu je prijetila nakon što je sredinom ove godine naprasno smijenjen predsjednik Uprave Plinacroa Branko Radošević.

Ipak, unatoč Zubovićevu utjecaju, glavni kreator kadrovske politike u toj kompaniji je Marina Matulović-Dropulić koju autori pisma optužuju da imenovanjem sebi lojalnih kadrova želi kontrolirati unosne javne nabave na projektu. Naime, ona je jedini član skupštine Plinacroa i praktički samostalno može imenovati i smjenjivati članove uprave tvrtke, koji pak odlučuju o dodjeli milijunskih poslova. Dođe li do najavljenog masovnog odlaska mlađih stručnjaka iz tvrtke, Plinacro bi mogao imati ozbiljnih problema s realizacijom započetih projekata

Vezane vijesti

Afera PET ambalaža: Bivša ministrica Matulović Dropulić krajnji cilj istrage?

Afera PET ambalaža: Bivša ministrica Matulović Dropulić krajnji cilj istrage?

Uhićenje bivšeg šefa Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea u aferi oko reciklaže PET ambalaže moglo bi biti samo početak Uskokove istrage. Naime,… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 01.12.09. 09:47

gospođa matulović - dropulić se je u posljednjih par godina jako povukla u sjenu ostalih velikih afera i u miru "radila", a svaki njen "posel" ima zajednički nazivnik "mito i korupcija". Sve je naravno poćelo još u bivšoj državi, a jako efikasno je nastavljeno kada je njen suprug gosn. dropulič "privatiziral" do tada jako uspješni projektni biro "Plan" i u jako kratkom razdoblju ga uništil. Poslije toga nitko nije mogel dobiti nikakav "papir" iz "marininog ministarstva" ak nije platil danak iliti harać gosponu dropuliću u obliku narudžbe projektne ili neke druge dokumentacije od njegove privatne firme na temelju koje je gospođa marina bez problema potpisivala sve potrebne i nepotrebne "papire" i dozvole. Naravno i o ovome gospon bajić nema pojma jer mu novinari to nisu narisali. Fuuuj!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika