Objavljeno u Nacionalu br. 733, 2009-12-01

Autor: Berislav Jelinić

PROVALNICI teroriziraju bogataše

Elita u panici zbog noćnih pljačkaša

DOK BOGATAŠI SPAVAJU, tajnoviti provalnici odnose iz njihovih vila skupocjene satove, novac i umjetnine te odvoze automobile

DOK BOGATAŠI SPAVAJU, tajnoviti provalnici odnose iz njihovih vila skupocjene satove, novac i umjetnine te odvoze automobileDOK BOGATAŠI SPAVAJU, tajnoviti provalnici odnose iz njihovih vila skupocjene satove, novac i umjetnine te odvoze automobileVeć nekoliko mjeseci u Zagrebu borave opasni kriminalci iz inozemstva, koji uz pomoć lokalnih suradnika iz kriminalnog miljea drsko pljačkaju imućnije Zagrepčane i pripadnike tzv. zagrebačkog visokog društva. Provaljuju u njihove kuće, uglavnom događaju u sjevernom dijelu Zagreba. Svoje žrtve neko vrijeme prate, kako bi upoznali njihove životne navike, a potom promatraju i njihove kuće. Gledaju u koju garažu parkiraju svoja skupocjena vozila, prate koja se svjetla pale u kućama, posebno ako žrtve stanuju u urbanim vilama, kako bi točno odredili u kojem se stanu nalaze. Potom provaljuju u kuće ili stanove dok žrtve spavaju i pred nosom im kradu gotovinu, nakit i ključeve automobila koje potom odvoze.


Pljačkaši su u tome toliko vješti da su njihove žrtve užasnute i u paničnom strahu. Policijski izvor koji sudjeluje u radu na ovom slučaju izjavio je za Nacional da napadači ne prezaju od ulaska u stanove žrtava dok one spavaju ponajprije zato što žrtve tada najčešće gase alarme, a neke čak i ostavljaju otvorena vrata. Isti izvor apelira na građane da ključeve od svojih skupocjenih automobila ne ostavljaju na vidljivim mjestima u stanu, te da ih sklanjaju, posebice kada odlaze na putovanja bez svojih automobila. Nekolicini opljačkanih obitelji pljačkaši su se vraćali nekoliko puta, pa se neke žrtve boje pričati o provalama i otkriti svoj identitet. U sjevernom dijelu Zagreba na području oko ulice Gramača opljačkane su brojne obitelji, koje razmišljaju o tome da zajednički angažiraju neku zaštitarsku tvrtku da počne čuvati njihov kvart i patrolirati ulicama, odnosno raditi ono u čemu policija zasad nema uspjeha.

Policija je svjesna da banda međunarodnih kriminalaca već mjesecima boravi u Zagrebu, da ima pomagače, ali ne uspijeva ih uhititi. Policija zasad izbjegava javno opširno govoriti o ovom problemu, ali je Nacional iz izvora bliskih policiji doznao kako se sumnja da provalnici u pljačkama upotrebljavaju neku vrstu omamljivača, najvjerojatnije plina, koji im pomažu da ih žrtve tijekom provala ne čuju. Međutim, za te sumnje ni policija zasad nema nikakvih čvrstih dokaza. Te se sumnje baziraju na dojmovima žrtava provala, koje su danima nakon pljačke omamljene, puno spavaju i tijekom dana, iako to obično ne čine, imaju crvene oči i slično. Osim toga, u policiji raspolažu informacijama da je sličnih slučajeva već bilo u Sloveniji i Srbiji.

Provalnici su aktivni u posljednjih pola godine, a na sličan način izveli su nekoliko desetaka provala. Sumnja se i da svoje žrtve danima prate kako bi upoznali njihove životne navike, a tek potom kreću u akciju. Policija sumnja da se radi ili o kriminalcima s područja Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, ili o pripadnicima albanskog kriminalnog miljea. Ta grupa, čini se, djeluje neovisno o bilo kojoj kriminalnoj grupaciji koja operira na području Zagreba. Međutim, policija je sigurna da ti kriminalci u Zagrebu imaju dobro upućene suradnike. To su zaključili po odabiru žrtava, ali i po tome što su u nekim situacijama kriminalci točno znali koje su navrjednije slike u pojedinim obiteljima koje su pljačkali. Unatoč tomu što kriminalci po Zagrebu pljačkaju gotovo šest mjeseci, policija sve donedavno nije raspolagala gotovo nikakvim korisnim informacijama. To se nedavno promijenilo, u prvom redu zato što su se kriminalci počeli ponašati previše samouvjereno i bahato.

Prve ozbiljnije tragove policija je o pljačkašima dobila sredinom prošlog tjedna, kad su u zagrebačkooj četvrti Šalata, u Mikulićevoj ulici, 50-ak metara od ukrajinske ambasade, opljačkali Danijelu i Bornu Korejzl. Borna Korejzl mladi je imućni Zagrepčanin, unuk pokojnog Žarka Kraljevića, osnivača Diners Cluba Adriatic. Njima su se pljačkaši ušetali u kuću oko 6.30 ujutro. Mladi bračni par nije zaključao ulazna vrata, iako su vjerojatno isti pljačkaši u njihovu kuću pokušali provaliti i prije tri tjedna oko jedan noću. Tada su oboje čuli kako im netko izvana pokušava otvoriti vrata.

Pljačkaši su im iz kuće prošlog četvrtak uzeli ključeve od oba automobila, Audija Q7 i BMW-a 335 Cabrio. U kući su pokupili nešto ženskog nakita, prošetali po svim sobama, pronašli dva ručna sata marke Omega s dijamantima i Rado, ali ne i one najvrjednije satove. Uzeli su novac, ali novčanik i kartice nisu. Potom su otišli do automobila i iz Audija Q7 pokupili sportsku Gucci torbu. Kasnije su se opet vratili u kuću i dodatno pretraživali stvari. Šetali su se i po spavaćoj sobi, gdje je spavala njihova jednogodišnja beba. Jednog pljačkaša Borna Korejzl vidio je na odlasku iz kuće. Na kraju su pljačkaši ukrali i BMW 335 Cabrio i u njemu se odvezli. Odlazak tog auta snimljen je sigurnosnom kamerom s ukrajinske ambasade. Gotovo cijelu pljačku vidjela je i jedna susjeda. Ona je ispričala policija kako su lopovi izgledali. Dvojica koja su ušla u kuću bili su tamnije puti. Jedan je bio visok i star oko 30 godina. Drugi je provalnik bio obučen u crvenu jaknu.DANIJELA KOREJZL
Lopovi su joj odnijeli
satove, novac i odvezli BMW, što je snimila kamera s ukrajinske ambasadeDANIJELA KOREJZL Lopovi su joj odnijeli satove, novac i odvezli BMW, što je snimila kamera s ukrajinske ambasade

Supružnicima Korejzl još je nešto bilo vrlo čudno. Probudilo ih je lajanje psa, ali začudilo ih je što pas nije reagirao odmah, nego kasnije. Učinilo im se da su odmah nakon pljačke izišli iz kuće, ali susjeda koja je vidjela što se događa rekla im je da su izišli tek nakon pola sata. "Suprug mi je taj dan pet sati spavao popodne, iako to nikada ne čini. Meni su dva dana nakon toga bile krvave oči. Sumnjam da smo bili omamljeni i uspavani, ali nam to nitko nije mogao potvrditi. Znam da policija sumnja da je najmanje još jedna obitelj u Zagrebu bila uspavana i opljačkana", izjavila je za Nacional Danijela Korejzl.
Supružnici Korejzl rekonstruirali su kako su ih nekoliko dana ranije pratili u Grand Cherokee Jeepu zlatne boje. Više puta to se vozilo kretalo iza njih u vožnji gradom, a jednom ga je Danijela Korejzl primijetila i ispred svog ureda u Gundulićevoj ulici u Zagrebu. Sve to pokazuje da su provalnici pomno analizirali svoje žrtve i njihov način života, te da su se tek potom odlučivali na provale. Činjenicu da su posljednju pljačku započeli gotovo ujutro u policiji doživljavaju kao posebnu drskost i samouvjerenost. Sumnja se da su pljačkaši imali i najmanje dva pomagača koji tom prilikom nisu ulazili u stan svojih žrtava.

Sličnu drskost pljačkaši su pokazali i kad su opljačkali poduzetnika Dragu Kamenskog. Vjerojatno isti provalnici upali su u njegovu kuću još koncem svibnja. Tada su Kamenskom i njegovoj supruzi odnijeli vrijedne satove i novčanik, ali nisu uzeli kreditne kartice. Supružnici Kamenski uopće nisu čuli provalnike. Tek kad je supruga pošla uzeti gotovinu iz novčanika, shvatila je da su opljačkani. U kuću su im provalili s terase u kuhinji. Nakon toga Kamenski je u kuću ugradio alarmne sustave. Prilikom drugog pokušaja, nakon što su otvorili prozor, aktivirao se alarm, pa su od pljačke odustali. Ukupno su Kamenskog pokušali opljačkati četiri puta. Kamenski je svaki put o pljački ili o pokušaju pljačke informirao policiju. Policija je napravila očevid, ali osim tvrdnji da se radilo o profesionalcima obitelj Kamenski do danas od policije nije dobila nikakvu suvislu informaciju. Razgovori se svode minutu do dvije, a policijski službenici protokolarno ih informiraju da se radi na slučaju.

Na sličan način opljačkana je i obitelj Tomislava Bote, direktora tvrtke Trast. Njemu su provalnici 24. rujna provalili u kuću na Pantovčaku. Svi su ukućani spavali, a provalnike nitko nije čuo. Provalnici su mu iz kuće ukrali dokumente i ključ Range Rovera kojim su se kasnije odvezli. Pet dana kasnije provalnici su upali u stan odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića u Dedićima u Šestinama. Njegov su stan promatrali nekoliko dana prije provale, a dva dana prije provale dvojicu muškaraca je u blizini kako se šetaju ispred Pavasovićeve zgrade vidio jedan susjed. Provalnici su u stan ušli preko balkona dok je Pavasović spavao. Lopovi su se prvo popeli na klupicu, a zatim s prvog kata na drugi, te su ušli u stan kroz otvoreni prozor. Uzeli su mu tri skupocjena sata i nešto novca, te ključ od BMW-a X6 s kojim su se odvezli. Svega nekoliko dana kasnije Pavasoviću je vraćeno vozilo, ali ne zahvaljujući policiji. Pavasović se nakon provale također čudio što ništa nije čuo.

ODVJETNIK LJUBO PAVASOVIĆ VISKOVIĆ jedna je od žrtava bande:
lopovi su odvezli i automobil BMW X6, koji mu je poslije vraćenODVJETNIK LJUBO PAVASOVIĆ VISKOVIĆ jedna je od žrtava bande: lopovi su odvezli i automobil BMW X6, koji mu je poslije vraćenKoncem listopada provalnici su ušli u luksuznu kuću Vladimira Smoleca, većinskog vlasnika Digitela, na Zelengaju u Zagrebu. Ukrali su mu slike Ferdinanda Kulmera i Ede Murtića čija se vrijednost procjenjuje na oko 30 tisuća eura. Uzeli su i nešto gotovine, te se odvezli u Smolecovu Porsche Cayenneu. Pljačka je izvedena po sličnom obrascu kao i ranije opisane. Supružnici Smolec su spavali, a provalnici su im se šetali po kući unatoč tomu što je bio aktiviran sigurnosni sustav. Na sličan način opljačkan je i jedan stanovnik podsljemenske ulice Gramača, jedne od zona u kojoj je bilo najviše provala. On je želio ostati anoniman. O provali koja se u njegovoj kući dogodila u noći sa srijede na četvrtak, 18. na 19. studenoga, rekao je sljedeće: "Spavali smo supruga, kći i ja u prizemlju, sin i njegova supruga stanuju na katu. U neko doba noći su nam ušli u kuću tako da su nam otrgnuli bravu. Uzeli su ručne satove i nešto novaca što su pronašli u kući. Ja sam u novčaniku imao 2000 kuna i 1000 eura, a sin je imao određenu svotu koju je podigao da plati pohranjivanje matičnih stanica jer mu supruga ovih dana treba roditi. Zanimljivo je da su ostavili novčanike zajedno s kreditnim karticama."

Ukućani su ujutro uočili da im nedostaju i ključevi od tri automobila, koji inače u kući svi vise u predsoblju. Međutim, automobili su i dalje bili u dvorištu, a ključevi su pronađeni na suvozačkom sjedalu jednog od njih. "Priznajem, malo sam i ja kriv, nisam baš imao neku dobru bravu na vratima. Nakon provale sam na brzinu postavio alarme i druge sigurnosne sustave unutar i izvan kuće. Sad svaku večer spuštamo sve rolete, zaključavamo. Jedan dio kuće je ostakljen, sada taj dio navečer zaključavamo i u njemu ne boravimo. Strah nas je jer znamo da je u našoj ulici i u susjednom Vincu provaljeno praktički u svaku drugu kuću, a čini mi se da policija ništa ne uspijeva riješiti. Policajci su došli, korektno odradili uviđaj, nikakve tragove nisu pronašli i više ništa nismo čuli od njih. Krajnje je vrijeme da netko nešto poduzme."

Na pitanje o mogućnosti da su ukućani uspavani plinom naš sugovornik kaže da ne zna ništa o tome, ali dodaje da je od jednog susjeda čuo kako sumnja da je na neki način omamljen jer su mu lopovi odnijeli zlatninu i novce koji su stajali na ormariću na metar do kreveta.

Na sličan način provalnici su opljačkali i poduzetnicu Biserku Fižulić, kao i Zlatka Dodića. Dodiću su ušli u kuću, uzeli novac i sat, te pokušali ukrasti Porsche Carreru. Auto navodno nisu uspjeli odvesti zato što nisu pronašli ključeve od kapije.BISERKA FIŽULIĆ
navodno je također
žrtva noćnih pljačkašaBISERKA FIŽULIĆ navodno je također žrtva noćnih pljačkaša

Iako postoji čvrsto uvjerenje da su provalnici žrtve omamljivali nekim tajnovitim omamljivačem ili plinom, postoje i čvrsti kontraargumenti za tu teoriju. Tvrdi se da su eksperimentiranja s plinom vrlo rizična i opasna, te da bi anesteziolozi sigurno mogli potvrditi o čemu se radi da je takav plin izumljen. Tvrdi se i da bi provalnici mogli imati problema s doziranjem takvih plinova, te da su vrlo male razlike od omamljivanja do ubojstva plinom. Osim toga, postavlja se i pitanje kako bi sami provalnici izbjegli da se i sami ne omame u tim situacijama. Jedini znakovi koji upućuju na to da bi provalnici mogli koristiti neke omamljivače su simptomi umora kod žrtava.

Opisane provale dovele su do porasta prodaje alarmnih uređaja. Primjerice, obitelj Korejzl je čak nakratko angažirala i zaštitare Sokol Marića da im čuvaju kuću. Zlatko Marić izjavio je za Nacional da zna za te provale, ali se čudi što ljudi zanemaruju preventivnu zaštitu. "Neke od žrtava tih provala poznajem godinama. Više sam ih puta upozoravao da bi morali bolje voditi računa o vlastitoj sigurnosti. Žive u kućama koje vrijede nekoliko stotina tisuća, pa čak i više od milijun eura, a nisu dosad ugrađivali sigurnosne sustave i kamere. Svi uvijek misle da njih nitko neće opljačkati. U pravilu nazovu kad ih opljačkaju, a tada je šteta već napravljena", izjavio je za Nacional Zlatko Marić..

Policija je od Zlatka Marića zatražila i snimke nekih nadzornih kamera njegove tvrtke, kako bi pokušala ući u trag pljačkašima. Nacional je od policije pokušao doznati koliko je dosad ovakvih provala službeno evidentirano, te je li ih policija uspjela povezati. U policiji tvrde da intenzivno rade na slučaju, da su dosad uspjeli rekonstruirati da je na sličan način provaljeno najviše u 14 kuća i stanova, da su počinitelji izuzetno drski, gotovo na granici nepromišljenosti, da nema dokaza da žrtve omamljuju plinom, te da se nadaju skorom rješenju slučaja.

Provalnici u zlatnom Cherokeeju?

■ Danijela i Borna Korejzl, žrtve provale u Mikulićevoj ulici na Šalati, naknadno su rekonstruirali da su ih zločinci pratili u Jeep Grand Cherokeeju zlatne boje. Taj auto je Danijela Korejzl više puta uočila pred svojim uredom u Gundulićevoj ulici, a i više puta se kretao za supružnicima dok su se vozili gradom.

Vezane vijesti

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije, Stjepan Fiolić, spreman je vratiti 26,4 milijuna kuna navodno pronevjerene u slučaju… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 01.12.09. 10:49

Onaj koji u stanu drži nakit, novac i nije zaslužio bolje!
Za to postoje mini sefovi u bankama, ali je to vjerovatno malo nezgodno jer bi onda i poreznici mogli doci do podataka o vrijednosti te imovine, na koju je možda plaćen porez, a možda i nije!


registracija
8/7/09

bankar, 03.12.09. 16:54

dabogda im se pokrali


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika