01.12.2009. / 12:51

Autor: Renato Baretić

'Dosta mi je zvonika i minareta': Što ako su odluku donijeli normalni Švicarci?

Sasvim je izvjesno da se među referendumskim protivnicima minareta zatekao i zamjetan postotak šovinista i kršćanskih fundamentalista, ali zašto tek tako odbaciti mogućnost da je većinu ipak činio normalan građanski s(l)oj koji je svojim glasom htio poručiti: "Dosta mi je, braćo, više i zvonika i minareta!

Švicarci su na referendumu odlučili da ne žele više minareta u svojoj zemlji. I odmah se na stražnje noge diglo sve slobodnomisleće, ne samo u Švicarskoj. Na prvi pogled - apsolutno s pravom. Ali već pri drugom pogledu, kad spazimo tko sve negoduje zbog demokratski izražene volje građana, za oko nam mora zapeti apsurd: ako se za minarete uz Ženevsko jezero post festum zalažu i žestoki antiglobalisti - gdje je tu antiglobalizam?

Ako se ljevičari opredjeljuju za slobodu ispovijesti, pa i u arhitektonskom smislu, što je sa slobodom demokratske većine koja ne želi da joj iznad glave strši išta osim Alpa? Ako se za minarete u Švicarskoj zalaže čak i Vatikan - ne znači li to da će otamo sutra stići zahtjev za barem tri zvonika po minaretu, jer Švicarska je, budimo ozbiljni, ipak kršćanska zemlja, shvaćate, dobrim dijelom i katolička? Hoće li i tada branitelji vjerskih sloboda zastupati ista načela, pa reći "neka njih, to je njihova vjera"?

Ne tjerajte me da vas podržavam!

Naravno, sasvim je izvjesno da se među referendumskim protivnicima minareta zatekao i zamjetan postotak šovinista i kršćanskih fundamentalista, ali zašto tek tako odbaciti mogućnost da je većinu ipak činio normalan građanski s(l)oj koji je svojim glasom htio poručiti: "Dosta mi je, braćo, više i zvonika i minareta! Molite se kome hoćete i gdje god hoćete, meni to ni najmanje ne smeta, ali nemojte me tjerati da vas podržavam u tome.

Ja, recimo, navijam za ciriške 'Grasshopperse', samo navijam, nikad ne vrijeđam protivnike, tu sam ljubav naslijedio od oca i djeda, život bih dao za 'Skakavce' u finalu Lige prvaka, ali znam da oko mene ima mnogo ljudi, čak i u samom Zuerichu, kojima ne bi bilo nimalo drago da tom nogometnom klubu usred grada vlastitim novcem podignem dvadesetmetarski spomenik, s čijeg će se vrha svako malo začuti zvonjava ili pjevanje ponekog stiha klupske himne! A zamislite kako bi tek reagirali da podignem takav spomenik 'Bešiktašu', mojem drugom najdražem klubu!"

Razum će još jednom biti poražen!

Tobožnji je citat, ajmo reć, uzet iz usta anonimnog Švicarca, jednog među onima koji nisu nimalo dragi klericima bilo koje konfesije, ali niti prvosvećenicima antiglobalizma, oduševljenima globalnim dimenzijama vlastite širokogrudnosti. Čovjeka čije će građansko, ljudsko i generacijama nasljeđivano demokratsko dostojanstvo biti pogaženo iste sekunde kad Vrhovni sud u Bernu odluči poništiti rezultat referenduma o minaretima, onog trenutka kad kvazidemokratsko licemjerje i bezrazložni oportunizam još jednom nadvladaju razum. Ponovit ću: razum.

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

registracija
26/7/09

odredjen, 01.12.09. 14:33

Tu nema dvosmislenosti, xenofobija je bolest drustva i takvim se upravo prikazala Svicarska. Gdje nema prostora za razlicitost - vlada primitivizam.


registracija
27/7/09

columbo, 01.12.09. 21:11

Renato, koristim ovaj prostor da navedem nekoliko recenica, u odnosu na tvoj komentar iz tiskanog izdanja, a kojeg sam tek danas uspio procitati. Rijec je o naslovu "Nekad i sad". Napominjem, nisam nostalgicar i ne placem za prosloscu, ali ipak ne mogu ostati hladnokrvan nad necim sto je apsolutno kriva postavka.
"U svakom pogledu bilo je gore i teze" (sic) Sve kasnije sto slijedi samo je slijepo nabilavanje bez smisla i uporista. "Nije bilo participacije kod doktora, ali nije bilo ni dopustenog minusa na tekucem". Gdje je tu problem?
Ili je to prednost bivseg sistema? "Skole su bile besplatne, ali zime bez redukcije bile su rijetke." Volio bih da je tako i sada, vjeruj mi!. Dolaze kljucna budalastina. "Mozda bi Clinnton onomad dao bombardirati Zagreb". Sto sad pa to znaci!? Ovo samo sebe objasnjava, bas kao i ono Tomicevo o Janu Palachu. "Imali bi smo samo dva TV programa." Imas ih sada puno vise i cine te sretnim. Fuj! "Ne bi bilo ni kabelske ni satelitske TV." Ovo mislis samo na nas, ne razumijem. "Imali bi smo stanarsko pravo i sigurno zaposlenje do penzije, ali bi se zato vozili par-nepar". Eh, da mi je tako sada, u situaciji kad nemam posla, a stan sam zamijenio za - manji! "Depozit preko granice"? Gdje si to isao i kad si to platio? "Filmovi i albumi stizali bi dvije godine kasnije". Budalastina, jer takva je "tehnika" bila svugdje u svijetu. "Nogometna i kosarkaska liga bi nam bila neusporedivo jaca, ali..." Tu ti nemam komentara. Usrecuje me da ti je ova sadasnja liga kucnih savjeta besprijekorno postena. Daljnju litaniju vjerojatno ni sam sebi ne mozes objasniti...
To ti je moj Beritici kad se iz tople saloce mudruje, pa se, tvojim rjecnikom kazano - prodaju muda pod bubrege! No da te pitam, recimo za tvoj Split: Sto nam je s Hajdukom, sto nam je s kosarkom, sto nam je s brodogradilistem, sto nam je s gradonacelnikom...? Sto nam je s dostojanstvom? Kesi (li) nam se to u lice izgubljeni splitski sarm, potentni moj komentatoru!?
Uozbilji se veliki pisce i ne dijeli savjete - "kad vas netko
pita, kad vam je bilo bolje, recite mu..." jer mene ako pitas kazat cu ti: Draga mi je ova demokracija, makako nakaradna bila, ako nista daje mi slobodu...Makar i onu slobodu po kojoj mogu biti budala, bas kao i Renato Beritic, koji mi soli pamet!


registracija
5/5/09

renato, 02.12.09. 01:27

Evo, po prvi put odgovaram na komentar mojega komentara, odnosno kolumne u tiskanom izdanju.
Columbo, cume, jesi li ti siguran da i dalje znas sto si mi htio poruciti? Da hoces redukciju struje u demokraciji, ili da sam doista mogao platiti depozit ako mi se osamdesetih ikamo islo preko granice? Da sam Beritic, a ne Baretic? Da mi je saloča topla i da sam ja kriv za Hajduk i Keruma? Da su se holivudski filmovi u Njemackoj ili Švedskoj premijerno onomad gledali s dvije godine kasnjenja, kao i u Jugi (ako zanemarimo FEST, kamo su stizali samo godinu dana kasnije)?
Da si budala kao i ja?
Znaš, ne ljute me više komentari nepismenih i zapjenjenih budala, stekao sam imunitet na to, ali boli me kad, poput tebe, reagiraju ljudi koji ni sami nemaju pojma što su htjeli reći, premda sto posto znaju da sam ja nekakav umišljeni pisac koji pametnijima od sebe prodaje muda pod bubrege. Prije nego što me kreneš vrijeđati, ukratko, odluči se za svoje mišljenje. Znaš kako je rekao Krleža: nered u riječima posljedica je nereda u mislima. Odmori se, zaslužio si, pa se opet javi.
Renato Baretić (renato.baretic@nacional.hr)


registracija
27/7/09

columbo, 02.12.09. 07:41

Renato, drago mi je da ste se javili...Obracam vam se ovaj put na -vi, jer vise nisam ljut na vas. Ja inace, "kazem, ti svima koje volim, cak ako ih i ne poznajem najbolje...", pa sam imao tu slobodu i s vama, jer niti ne slutite koliko ste mi drag, kao kolumnista i kao pisac. Ali, vrlo ste me naljutili s onim, dozvolte mi, nakaradnim usporedbama, ali ja se na njih vise ne kanim vracati. Uostalom, ispricali ste mi se, nehoticno, (tamo gdje je rijecimo tijesno, a mislima prostrano), pa kolikogod jest malkice naivno, zelim vjerovati da shvacate kako ste malo, puno pretjerali...I kako ste toga poprilicno i sami svjesni...Rekoh necu usporedjivati, jer odvelo bi me u nedogled, a osim toga, na tu temu sto god kazemo i jedan i drugi - znamo da unaprijed grijesimo. Spocitavate mi da nisam znao sto sam htio...Naravno, jer sam se uprtio u nesto posve neusporedivo i nelogicno, a to znaci osporavati vase tvrdnje, koje demantira sama hrvatska svakodnevica. Bas zato i ja vas mogu pitati - jeste li zaista svjesni sto ste htjeli kazati!? Kolumna mi tako sto nije ponudila. No, Hesse je svom Demijanu izdiktirao: 'Covjeka pokusaj razumjeti, tumaciti nemoj, to prepusti njemu...", pa neka tako i bude.
Prostor mi ne dozvoljava da vam kazem jos puno toga, a i umoran sam (dobro ste primjetili), no iznenadio bih vas
konstatacijom kako ja znam da je vama dobro! A kako i ne bi bilo? Kolumnista u postsocijalistickom novinarstvu, to je raj na zemlji, ali to vam necu obrazlagati, zapravo to ostavljam vama. Iskreno mislim - uzivajte u tome, ali ne usporedjujte i ne spletkarite o ovoj temi. I ne volite ovakvu danasnjicu u moje ime! Ovo s toga jer me najvise i zasmetalo ono - "slijedeci put ako vas pitaju, malo bolje razmislite..." Ja, Renato razmislih; i gle odnekud mi odzvanja Majakovski: "Mislim, a misli krvavi cvorovi, bolne i nabrekle naviru iz glave..."
Ostajte mi u zdravlju! Citat cu vas i nadalje, iako sam mislio da vise necu... Columbo
P.S. Ispricavam se na krivom navodjenju vaseg prezimena, ali kako je moj bliski prijatelj, Beritic, to me ponijelo, naravno ne zlonamjerno.


registracija
26/7/09

odredjen, 02.12.09. 12:41

dade se primjetiti da Columbo za sada drzi visi nivo i da je malo artikuliraniji. Ali ne daj se Renato, daj razvali! (Sto volim ovakva javna nadmetanja :)


registracija
15/3/08

Sandzo, 03.12.09. 09:31

Relativiziranje kakvo nam Vi nudite je zalosno. zakulisno i nadasve superficijelno uporedjivanje Besiktasa s minaretom, kao da su svi muslimani (omrazeni okupatori Turci) je jos jedan dokaz tzv evropske demokratije. ali, ima rjesenje i za to-buduci da Svajcarci nadasve drzze do arapske 9vidi, nisu samo Turci musimani ?!), trebalo bi taj gnusni novac povuci tamo gdje su narodi manje ksenofobni. Pa da vidis bratac, kako bi se Svicarci-Svajcarci upristojili, uljudili, prizemljili.
A vi i dalje relativizirajte stvari. Muslimani, pogotovo mi ponosni autohtoni evropski muslimani-Bosnjaci vidimo da agresija nikad nije okoncana. Ona je i otpocela, sto se BiH ticce, rusenjem minareta.


registracija
3/12/09

dajbozepameti, 03.12.09. 13:54

ne poznajem gospodina koji je ovo napisao, ni njega ni delo.... ali prokomentarisao bih tekst za razliku od ostalih.
pre par godina je srpska pravoslavna crkva trazila da napravi crkvu i švici ybog vernika da se mole kako treba. pa su dostavili kopiju jedne gracanice kao idejni projekat, i zamisli odbili švajcarci. a mi se nasli uvredjeni. obrazlozenje je jer gradjevina kulturoloski nije deo drustva ni regije po svom izgledu. to je tumaceno ovde na 1000 nacina sem na pravi.
mislim da je ista prica i sa minaretima, svi kad pomislimo na švicu zamislimo malu bavarsku kucu sa ogromnom stenom iznad. mislim da pored male bavarske kuce sigurno ne ide arapska dzamija sa ogromnim minaretom. sto se ne mole u maloj bavarskoj kuci koju su unutra dekorisali prema potrebama samog religijskog obreda.
klasicna verska zatucanost.


registracija
3/12/09

dajbozepameti, 03.12.09. 14:02

naravno sandzo, moj komentar bih ogradio od bosne. švica i bosna nemaju nista zajedničko (nazalost) sem da su multinacionalne i multientitetske. pozdrav, uz zelju da steknete jos koju slicnost sa švajcarcima:)


registracija
14/11/07

laufer, 03.12.09. 18:08

Čemu uzbuđenje?
Švicarci nisu zabranili [glasali protiv] gradnju džamija, nisu zabranili slobodu vjeroispovijesti - samo su protiv izgradnje minareta. A koji se sigurno ne uklapaju u urbanističku tradiciju Švicarske.
Kamo sreće da se i u Hrvatskoj vodi računa o nekakvom redu u gradnji - ne bismo imali ovu "urbanističku" katastrofu po našim gradovima.
Što se tiče muslimana/Arapa koji dolaze u švicarske banke - briga njih za minarete. Njih zanima lova, školovanje djece i "ladies" koje tu izdržavaju .
Minarete imaju kod kuće.


registracija
15/3/08

Sandzo, 04.12.09. 09:43

Hvala dragom Allahu dzelleshanuhu pa nama muslimanima ne treba posrednik u vjeri. Okrenemo se ka Kjabi i trazzimo oprost od jednog Boga. Sa i bez minareta. Sa i bez vjerskih lica-imama. minareti su u nasim srcima. Selam.


registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 05.12.09. 23:36

Na ovu se temu mogao napisati i dobar komentar, a ne ovako, klasično razbacivanje frazama, pomiješano sa svim i svačim, nigdje veze.
Osoba koja je barem jednom pročitala neki od temeljnih dokumenata o ljudskim pravima, u koje se Evropa zaklinje, drugovačije bi pisala.
A taj Islam, što ga više napadate sve je jači, nažalost!


registracija
26/7/09

odredjen, 06.12.09. 23:53

vrijednosti poput tolerancije, dijaloga i poštivanja tuđe vjere nikad ne bi smjele biti predmet referenduma


registracija
15/3/08

Sandzo, 07.12.09. 10:20

potpisujem ono sto su 2 mojih prethodnika..i na radost, Islam je sve jaci. Selam.


registracija
7/10/09

kokalo, 21.12.09. 15:09

ajmo malo pricati o reciprocitetu a ne o povelji o ljudskim pravima a ti Sandzo i ostali branitelji islama pogledajte prvo kako je u Saudijskoj Arabiji pa onda pametujte o ljudskim pravima


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika