01.12.2009. / 17:43

Autor: Hina

Brammertz UN-u: 'Nema bitnog napretka oko topničkih dnevnika'

"Izgleda da niti jedan od nestalih topničkih dokumenata nije lociran, te da se slijedi samo nekoliko dodatnih putova istrage", navodi haški tužitelj i dodaje kako se u izvješću radne skupine hrvatske Vlade najavljuje nastavak istrage

Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz u redovitom je polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN, u dijelu koji se odnosi na suradnju Hrvatske sa sudom, ocijenio kako u odnosu na prethodno izvješće "nije ostvaren nikakav bitan napredak" glede lociranja nestalih topničkih dnevnika iz Oluje, te da rezultati proširene istrage koju provode hrvatske vlasti "ostaju ograničeni".

Navodeći kako je Hrvatska u razdoblju na koje se odnosi izvješće, nastavila primjereno odgovarati na većinu zahtjeva za pravnu pomoć, Brammertz u izvješću podnesenom Vijeću sigurnosti UN 12. studenoga, ističe kako "nikakav bitan napredak nije ostvaren na lociranju niza ključnih vojnih dokumenata povezanih s operacijom Oluja iz 1995.", koje Tužiteljstvo traži od 2007. godine.

Izvješća pred UN-om u petak

Tužitelj Brammertz i predsjednik ICTY-a sudac Patrick Robinson u četvrtak 3. prosinca, svoja će izvješća usmeno iznijeti na sjednici Vijeća sigurnosti UN.

U pisanom izvješću Vijeću sigurnosti UN, koje je pribavila Hina, Brammertz ističe kako "Tužiteljstvo pozdravlja inicijativu hrvatske premijerke" Jadranke Kosor s kojom je osnovana međuresorska radna skupina za vođenje istrage oko nestalih topničkih dnevnika iz Oluje.

Komentirajući izvješće radne skupine, koje je Tužiteljstvo primilo 10. studenoga, Brammertz navodi kako je prvotna procjena njegovog ureda da "iako su poduzeti napori da se ostvari napredak u istrazi i poboljša istražni pristup, rezulatati ostaju ograničeni".

"Izgleda da niti jedan od nestalih topničkih dokumenata nije lociran, te da se slijedi samo nekoliko dodatnih putova istrage", navodi haški tužitelj i dodaje kako se u izvješću radne skupine hrvatske Vlade najavljuje nastavak istrage.

Ključni vojni dokumenti

Napominjući kako se radi o ključnim vojnim dokumentima povezanim sa suđenjem hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču koje se bliži kraju, Braammertz u izvješću "još jednom poziva Hrvatsku da pojača svoje napore i dovrši sveobuhvatnu istragu, kako bi locirala te ključne dokumente i dostavila ih Sudu prije završetka suđenja".

U dijelu izvješća posvećenom napretku u haškim suđenjima, Brammertz navodi kako je predmet "Gotovina i ostali" u poodmakloj fazi postupka, da su Gotovina i Čermak dovršili iznošenje obrana a za Markača se očekuje da će to učiniti početkom 2010. godine. Donošenje presude predviđeno je za početak svibnja 2010.

Vezane vijesti

Brammertz nezadovoljan istragom o mreži pomagača optuženicima

Brammertz nezadovoljan istragom o mreži pomagača optuženicima

Glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz u utorak je u Beogradu ponovio kako je važno utvrđivanje činjenica o mreži pomagača u skrivanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika