02.12.2009. / 16:08

Autor: Ivica Medo

Ante Tomić: 'Nemam curu, ali odlučio sam nabaciti mišiće'

Ante Tomić najbolji je mladi hrvatski košarkaš i glavni igrač KK Zagreb, ali kako bi postao standardni član seniorske reprezentacije, odlučio je nabaciti nekoliko kilograma čistih mišića. Sudeći po tome kako sjajno igra ove sezone, reprezentacija hrvatske dobila je vrhunskog igrača

Ante Tomić, centar KK Zagreb i hrvatske reprezentacijeAnte Tomić, centar KK Zagreb i hrvatske reprezentacijeKošarkaški stručnjaci gotovo unisono će se složiti da je Ante Tomić (1987.), košarkaš KK Zagreb, trenutačno najbolji mladi igrač Hrvatske, a budući da posjeduje neosporno veliki talent i nadarenost, fizički potencijal, izuzetnu motoriku i tehniku za centra, visok je 215 centimetara u tenisicama i težak 108 kilograma, može se pretpostaviti da će imati uspješnu karijeru.
Mnogi misle da bi već bio u krugu najboljih europskih centara da je dobio priliku u hrvatskoj seniorskoj reprezentaciji i da se prije godinu-dvije otisnuo u neki veliki europski klub. Uostalom, Tomić je već prošle sezone bio MVP Jadranske lige, ali izbornik Jasmin Repeša ipak ga nije poveo na Europsko prvenstvo u Poljskoj, iako je Tomić odradio cijele pripreme, no ipak je zajedno s Damirom Rančićem završio na listi prekobrojnih. Slična priča dogodila se i prije odlaska na Olimpijadu 2008. u Pekingu. Tomić nije ušao među dvanaestoricu, ali je bio prva rezerva i nakon ozljede Damira Markote trebao je otputovati u Peking, no baš u tom trenutku dobio je virozu i morao je ostati u Hrvatskoj.
Ante Tomić zakucava preko Vidmara iz OlimpijeAnte Tomić zakucava preko Vidmara iz Olimpije“Iako se ni na koga ne ljutim, moram priznati da sam već pomalo frustriran nakon što sam dva puta otpao iz sastava, a bio sam tako blizu prvoj momčadi reprezentacije”, smirenim tonom, ali i sa stankama između svake riječi rekao nam je Tomić na početku razgovora kao da je pazio da mu ne izleti neka teža riječ.
Jasno je kome su na dušu išli teški uzdasi buduće zvijezde hrvatske košarke. Pokušali smo od stasitog Dubrovčanina izvući nešto više o toj temi.

Premekan za ‘velike dečke’

SUPERKOŠARKA: Sad već bivši izbornik Jasmin Repeša objasnio je vaše izostavljanje iz prve momčadi riječima da ste još uvijek “premekani” za bitku pod koševima s “velikim dečkima”. Smatrate li da vam nedostaje mišićne mase za kvalitetniju igru, posebice u obrani, ili je to pretjerana konstatacija?
- Poštujem Repešino mišljenje, ali iako je istina da mi nedostaje malo više snage, ipak mislim da to nije ključan razlog. Mislim da sam dao sve od sebe na pripremama, osobno sam osjetio da se bolje nosim sa snažnim igračima nego prijašnjih godina, ali, eto, izbornik je tako odlučio. U zadnjih nekoliko godina uvijek je ista priča. Govore mi kako sam veliki talent, kako imam dobru tehniku i šut, ali uvijek se ponavlja priča kako mi nedostaje snage. I sad sam odlučio da konačno riješim i to pitanje pa da vidim što će mi reći.

SUPERKOŠARKA: Sa 213 centimetara bez tenisica imate 108 kilograma. To nije puno manje od, recimo, Paua Gasola, zvijezde LA Lakersa, koji na gotovo identičnu visinu ima 114 kilograma, a kojem je ta masa sasvim dostatna da se nosi s centrima iz NBA lige. Što vam kažu treneri, koliko bi vi trebali imati kilograma na tu visinu i jeste li uzeli posebnog kondicijskog trenera?
- Nema tu nekog točnog izračuna, nego više se tu radi o osjećaju koliku masu možete nositi a da vam to ne pravi probleme u kretanju. Luka Milanović mi je kondicijski trener, radimo individualno izvan uobičajenog treninga u klubu, sve u dogovoru s glavnim trenerom Denisom Bajramovićem. Zahvaljujem se treneru što mi ne radi probleme oko toga. Mislim da tu ne pati ni jedna, a ni druga strana.

SUPERKOŠARKA: Možete li precizirati o kavim se treninzima radi?
Tomić je odigrao sjajnu partiju nedavno protiv PartizanaTomić je odigrao sjajnu partiju nedavno protiv Partizana- To su treninzi snage i jakosti. Radimo neke preventivne vježbe, vježbe snage i eksplozivnosti. Mogu reći da se odlično osjećam i da mi pomaže taj rad. Odlučio sam se ove sezone malo više posvetiti tome, pa ćemo vidjeti dokle ću dogurati. Zasad mi dobro ide i rezultati rada se vide.
‘Čitam knjige Ante Tomića’

SUPERKOŠARKA: Slažemo se. Bicepsi su sada više nego vidljivi. Uz to što ste fizički jači, možda ste i, uzgred rečeno, zanimljiviji djevojkama.
- Nemam pojma, ne osjećam neku razliku i nemam curu - sa smiješkom na licu ispalio je Tomić.

'Ne razmišljam o NBA-u'

SUPERKOŠARKA: Utah Jazz vas je prošle godine izabrao na NBA draftu u drugom krugu, bili ste 44. pick. Imate li plan kad biste mogli otići u NBA?
- Uopće ne razmišljam o NBA ligi. U ovom trenutku me to uopće ne zanima. Idem korak po korak i ne razmišljam unaprijed.

* kompletan intervju pročitajte u novom broju magazina Superkošarka

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika