04.12.2009. / 11:05

Autor: Hrvoje Šimičević, Hina

Lesar: Nisam napustio Sabor sa SDP-om, ne želim sudjelovati u takvom cirkusu

Za novi ZOR glasovalo je 79 nazočnih zastupnika, protiv su bili Silvano Hrelja (HSU) i Daniel Srb (HSP), dok su zastupnici iz SDP-a, HNS-a, IDS-a napustili sabornicu, nazivajući novi zakon "antiradničkim"

Unatoč tome što je oporba napustila sabornicu, vladajuća je većina s tankih 79 glasova za i dva protiv uspjela odobriti izmjene Zakona o radu, a prihvaćen je i vladin amandman po kojem poslodavac trudnici ne smije odrediti noćni rad, osim ako to sama zatraži i ako je s tim suglasan ovlašteni liječnik.

Za novi ZOR glasovalo je 79 nazočnih zastupnika, protiv su bili Silvano Hrelja (HSU) i Daniel Srb (HSP), dok su zastupnici iz SDP-a, HNS-a, IDS-a napustili sabornicu, nazivajući novi zakon "antiradničkim".

Godišnji odmor - najmanje četiri tjedna

Novi je ZOR usklađen s EU standardima, a njegovo donošenje trebalo bi stvoriti pretpostavke za zatvaranje 19. pregovaračkog poglavlja "Socijalna politika i zapošljavanje".

Novim je zakonom definirano i najduže tjedno radno vrijeme od 40 sati, uz maksimalno osam sati prekovremenog. Godišnji odmor trajao bi najmanje četiri tjedna (do sada 18 dana).

Izjašnjavanje o ZOR-u Sabor je započeo još u srijedu, kada je većina odbila gotovo sve od 90-ak oporbenih amandmana. Glasovanje je odgođeno za danas jer su klubovi SDSS-a i nacionalnih manjina zatražili dodatne konzultacije s vladom.

Alibi amandman

Milorad Pupovac (SDSS) tada je objasnio kako bi trebalo razmotriti neke od amandmana, među kojima je posebno izdvojio onaj SDP-a i nezavisnog Dragutina Lesara da se rad ne određeno vrijeme, umjesto na tri, ograniči na jednu godinu.

Iako su prihvatili vladin amandman o zabrani noćnog rada trudnicama, SDP-ovci su takvo rješenje nazvali alibi-amandmanom.

"Taj amandman ne popravlja bitno Zakon o radu, nego samo daje priliku nekima koji su se ovdje pobunili, jer vam za donošenje ZOR-a treba 77 ruku", kazala je Milanka Opačić (SDP), ocijenivši da je svoj jedini amandman vlada donijela "za mir u koaliciji".

'Promjene na ruku pojedinim zastupnicima'

Iako je većina medija prenijela kako je među saborskim zastupnicima koji su iz bojkota napustili sabornicu bio i Dragutin Lesar, on je to ukratko za Nacional.hr demantirao. "Nisam napustio dvoranu u grupi sa oporbenim strankama, jer nisam član nikakve partije, a pogotovo ne SDP-a. Jednostavno ne želim sudjelovati u stvaranju takvog cirkusa", rekao je Lesar, dodajući kako je usvajanjem vladinog amandmana samo djelomično popravljen taj dio zakona. "Primjerice, nove promjene nisu zaštitile radnice dojilje, izgleda da je vlada zaboravila na njih", istaknuo je Lesar.

Podsjetio je kako je prije nekoliko dana predložio sličan amandman, koji je međutim HDZ rezolutno odbio. "Što se dogodilo oko toga amandmana da se on samo dva dana nakon ipak prihvati u nešto drugačijem izdanju, možemo samo špekulirati. Možda je ova izmjena donesena jer je nekom od članova vladajuće stranke u međuvremenu počela ići na ruku", našalio se nezavisni saborski zastupnik.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika