04.12.2009. / 14:07

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Zuroff: U Hrvatskoj u tijeku potraga za nacistom srednjeg ranga

"U tijeku je istraga protiv jednog nacista srednjeg ranga, pripadnika NDH koji živi u Hrvatskoj. Zbog prirode posla ne mogu vam ništa više od toga reći. Sada provjeravamo je li ta ličnost iz Hrvatske u vrijeme Tita bila osuđivana za svoja nedjela počinjena u NDH"

Efraim ZuroffEfraim ZuroffRavnatelj centra "Simon Wiesenthal" u Jeruzalemu Efraim Zuroff izjavio je u intervjuu beogradskom dnevniku "Politika" od petka da je u tijeku potraga za bivšim nacistima koji slobodno žive na Balkanu te da se traga za jednim nacistom, pripadnikom NDH koji slobodno živi u Hrvatskoj.

"U tijeku je istraga protiv jednog nacista srednjeg ranga, pripadnika NDH koji živi u Hrvatskoj. Zbog prirode posla ne mogu vam ništa više od toga reći. Sada provjeravamo je li ta ličnost iz Hrvatske u vrijeme Tita bila osuđivana za svoja nedjela počinjena u NDH. Ako jest, onda neće biti moguće izvoditi je ponovno na sud. Ukoliko nije, tražit ćemo od Zagreba podizanje optužnice", objasnio je Zuroff.

Raspravu o Jasenovcu treba okončati

Zuroff je dodao kako to nije osoba koja je živjela u Latinskoj Americi, te da čak ne može reći je li riječ o osobi muškog ili ženskog spola.

Po njegovim riječima, rasprava o broju žrtava u Jasenovcu se mora okončati. Zuroff predlaže formiranje stručne međunarodne komisije kojoj bi se na uvid pružili svi arhivski dokumenti i povijesna građa kako bi se, uz pomoć forenzičara, došlo do procjene o stvarnim razmjerama likvidacije u logoru Jasenovac.

"Ako želimo utvrditi povijesnu istinu o zločinima u Drugom svjetskom ratu, onda se zaista ne može tolerirati nagađanje o žrtvama, razlika između 50 tisuća i 700 tisuća toliko je nevjerojatna da se ne može uvrstiti ni u jednu ozbiljnu povijesnu činjenicu", istaknuo je.

Politika se upleće u pravdu

"Aveti prošlosti", kako je rekao, neće mirovati dok god se manipulira brojem žrtava i kako vrijeme prolazi, sve je teže postići zaključak o najvećem koncentracijskom logoru na Balkanu.

"Politika se i ovdje upleće u pravdu, pa i u povijest. Zaključak bi morale priznati obe strane, i hrvatska i srpska. Tek tada počinje nužan proces liječenja", smatra Zuroff.

U Državnom odvjetništvu RH nisu se mogle dobiti nikakve pojedinosti o mogućoj istrazi uz komentar kako se ne zna na koga Zuroff u intervjuu ukazuje.

Vezane vijesti

Novi neonacistički teror

Novi neonacistički teror

Još nema svih dokaza, ali već indicije daju stravičnu sliku: po svemu sudeći, u više od dvanaest godina je neonacistička skupina iz Zwickaua s istoka… Više

Komentari

registracija
4/12/09

pajto, 04.12.09. 14:21

Sve je jasno...pitali koliko kosta otok Krk...ovi osinuli cenu do jaja...ovi e sad cete videti kad vam prekopamo Jasenovac......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika