06.12.2009. / 09:35

Autor: Boris Beck

Hrvatikanska urota

Što je bilo prvo - stanica ili riječ?

Naše je tijelo tekst, tajna je života ispisana u rečenicama, čovjek je iskaziv u riječima i identitet se može pročitati. Nevjerojatno, doista: u početku zaista jest - riječ!

Barack Obama u srijedu je promijenio Bushov zakon i odobrio da se državnim novcem eksperimentira na ljudskim matičnim stanicama. Prve će pokuse izvesti u Dječjoj bolnici u Bostonu i na Sveučilištu Rockefeller u New Yorku, a matične stanice su uzete iz embrija zaostalih iza parova koji su prošli kroz tretman umjetne oplodnje. "To je ono što smo čekali. Jako smo uzbuđeni", izjavila je Amy Comstock Rick iz Koalicije za napredna medicinska istraživanja, skupine koja je predvodila lobiranje za ublažavanja saveznih ograničenja na istraživanja. Interesa, dakle, ima, a budući da se ne rodi 95% embrija nastalih u umjetnoj oplodnji, neće biti nestašice.

Ja sam se sjetio starog Watsona koji je s Crickom prvi shvatio da nukleotidi dolaze uvijek u istim parovima (guanin-citozin i adenin-timin) te da je zbog toga DNK dvostruka uzvojnica. Njezina je struktura jednostavna i elegantna: sliči zavojitu stubištu (rukohvati su načinjeni od naizmjeničnih jedinica fosfata i deoksiriboze), a stube čine parovi nukleotida što sadrže dušik. Štoviše, razjašnjenje strukture DNK odmah je pokazalo i kako se prenose genetske osobine: budući da se uvijek spajaju samo C i G te samo A i T, jedna polovica dvostruke uzvojnice zapravo je negativ druge. Zbog toga, kada se prilikom diobe stanice dvostruka uzvojnica razdvoji, svaka polovica služi kao kalup za stvaranje druge polovice. "Tako lijepa struktura jednostvno mora postojati," mislio je Watson u tim prvim trenucima dok još otkriće nije bilo verificirano. I imao je pravo.

Tajna života ispisana u rečenicama

Ali ta je lijepa struktura otkrila još nešto - da je naše tijelo tekst, da je tajna života ispisana u rečenicama, da je čovjek iskaziv u riječima i da se identitet može pročitati. Nevjerojatno, doista: u početku zaista jest - riječ! Otkad su oni otkrili četiri slova kojima je ispisan tekst nad tekstovima, genetika izumljuje svoju leksikologiju (značenje gena), sintaksu (spajanje gena), morfologiju (genetske promjene), etimologiju (porijeklo gena); genetičari zasad još sastavljaju rječnike i gramatike, ali ubrzo će izlaziti i jezični i stilski savjetnici - upute za pravilno i lijepo ispisivanje ljudskog genoma. Poznavanje genetskog tetragrama ACGT daje znanstvenicima osjećaj božanske moći: ne poštujući autorsko pravo možebitnog autora, genetski tekst već ispravljaju i dopisuju; iako jezik tek sriču, hrabro ulijeću u genetske intertekstove, citate, parafraze i kolaže.

Otkad je tijelo predmet lingvistike, kako je rekao Jacques Attali, "zlo postaje nesmisao, ili pravopisna pogreška, ili šum koji sprečava izražavanje ili slušanje neke rečenice". Za otklanjanje zla (koje se shvaća simplificirano, kao bolest, ludilo ili smrt) genetičarima dostaju tek olovka i gumica: prvi put otkad smo okusili plod sa stabla dobra i zla imamo stvarnu priliku zagristi i plod s druge zabranjene voćke u rajskom vrtu - stabla života. Watson je bio jedan od osamdeset nobelovaca potpisnika pisma Georgeu W. Bushu u kojem ga mole da ne blokira savezne fondove za istraživanja stanica ljudskih embrija. Riječ je o 500.000 oplođenih jajnih stanica po američkim klinikama za umjetnu oplodnju, zamrznutim embrijima koje njihovi roditelji nisu željeli roditi - dakle, riječ je o suvišnim ljudima. Šteta ih je držati u frižideru kada se na njima lijepo može eksperimentirati - a sada to mogu raditi i državni instituti, a ne samo privatni.

I, da, sad će možda neki roditelj embrija reći da se nad smrznutim embrijem (u Hrvatskoj ih roditelji zovu "zmrzlići") ne može eksperimentirati ako oni ne daju dozvolu. A zašto ne bi dali dozvolu ako je to samo hrpa stanica?

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
29/11/09

svajcika, 06.12.09. 18:13

Priroda je fraktalna, što znači da pojedini dio cjeline može djelovati kao da je sam cjelina. Svaka stanica sadrži funkcionalnost čitavog organizma (sistema).Od probave, živčanog i probavnog sustava do reprodukcije. Baš sve. Ujedinile su se u sistem, tj. organizam, da se lakše prilagode okolini i tako lakše i prežive. Sljedeći korak je ujedinjavanje organizama u sistem, tj. preobrazba čitave planete u jedan organizam, sposoban za samoodržavanje. Potom slijedi sljedeći evolucijski korak a to je ujedinjavanje planetarnih sistema (organizama koji su stigli do te razine evolucije) u jedan interstelarni sistem. Međutim, ako ljudi ne shvate da su u stvari jedno, dio jednog velikog organizma, ako ne počnu raditi na zajedničkom dobru, ništa od preživljavanja i evolucije, već će se priroda pobrinuti za pronalazak drogog načina samoodržavanja, što će ujedno biti i naša propast.


registracija
17/9/09

plavonebo, 06.12.09. 21:46

Boris, izvrsno! Najviše mi se sviđa ono: "ne poštujući autorsko pravo možebitnog autora, genetski tekst već ispravljaju i dopisuju; iako jezik tek sriču, hrabro ulijeću u genetske intertekstove, citate, parafraze i kolaže."
Stvarno ulijeću, ništa im nije važno osim njihovog uspjeha.
Btw., prije nekog vremena (cca. godina dana) sam negdje na radiju čula da su neki Japanci dobili matične stanice iz pupkovine tek rođene djece (mislim da je tako, ako se dobro sjećam), uglavnom, sigurna sam da za dobivanje tih stanica nije trebalo ubijati, nije trebalo uništavati oplođene jajne stanice. Rekli su i da je dobivanje na taj način čak lakše nego kod oplođenih jajnih stanica.
Što je sad s tim? Zašto opet treba upotrebljavati oplođene jajne stanice?!?


registracija
14/8/09

pinorek, 06.12.09. 23:17

DAD:
There are Jews in the world.
There are Buddhists.
There are Hindus and Mormons, and then
There are those that follow Mohammed, but
I've never been one of them.

I'm a Roman Catholic,
And have been since before I was born,
And the one thing they say about Catholics is:
They'll take you as soon as you're warm.

You don't have to be a six-footer.
You don't have to have a great brain.
You don't have to have any clothes on. You're
A Catholic the moment Dad came,

Because

Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite irate.

CHILDREN:
Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite irate.

GIRL:
Let the heathen spill theirs
On the dusty ground.
God shall make them pay for
Each sperm that can't be found.

CHILDREN:
Every sperm is wanted.
Every sperm is good.
Every sperm is needed
In your neighbourhood.

MUM:
Hindu, Taoist, Mormon,
Spill theirs just anywhere,
But God loves those who treat their
Semen with more care.

MEN:
Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
WOMEN:
If a sperm is wasted,...
CHILDREN:
...God get quite irate.

PRIEST:
Every sperm is sacred.
BRIDE and GROOM:
Every sperm is good.
NANNIES:
Every sperm is needed...
CARDINALS:
...In your neighbourhood!

CHILDREN:
Every sperm is useful.
Every sperm is fine.
FUNERAL CORTEGE:
God needs everybody's.
MOURNER #1:
Mine!
MOURNER #2:
And mine!
CORPSE:
And mine!

NUN:
Let the Pagan spill theirs
O'er mountain, hill, and plain.
HOLY STATUES:
God shall strike them down for
Each sperm that's spilt in vain.

EVERYONE:
Every sperm is sacred.
Every sperm is good.
Every sperm is needed
In your neighbourhood.

Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite iraaaaaate!

Monty Python
Album: The Meaning Of Life


registracija
17/9/09

plavonebo, 07.12.09. 00:07

Za pinoreka znam da, unatoč tome što se šali, zna razliku između spermija i oplođene jajne stanice i da zna da za Crkvu nije sveti spremij nego oplođena jajna stanica. Nadam se da znaju i svi drugi...


registracija
14/8/09

pinorek, 07.12.09. 08:50

Hahahaha, naravno, ali oprosti, nisam mogao odolit, ovo je prosto izazivalo...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika