06.12.2009. / 23:00

Autor: Sanija Hasanić

Juraj Zigman: Kreiram cipele za hrabre žene koje žele biti primjećene

Mladi dizajner iz Kostrene, svojom kolekcijom obuće kreirane za Peko bez daha je ostavio gotovo sve pripadnice ljepšeg spola. Sve je prštalo u već prepoznatljivom Zigmanovu koloritu. Pomalo provokativne, a istovremeno potpuno nosive sandale s potplatima mamile su poglede, a to nije prvi put ove godine da je ovaj 25-godišnjak oduševio publiku

Juraj ZigmanJuraj Zigman"Zigman je sjajan, najbolji je. On je trenutačno jedno od jačih imena na našoj dizajnerskoj sceni, ako ne i najjače", tako su otprilike zvučali komentari nakon nedavno održane revije obuće koju je u suradnji s Jurjem Zigmanom, Ivicom Klarićem i modnim dvojcem Elfs s hrvatske te Barbarom Šustar i Milanom Gačanovičem Gachom sa slovenske strane, izradila tvornica obuće Peko. I doista, Juraj Zigman, mladi dizajner iz Kostrene, svojom kolekcijom obuće kreirane za Peko bez daha je ostavio gotovo sve pripadnice ljepšeg spola. Sve je prštalo u već prepoznatljivom Zigmanovu koloritu.

Pomalo provokativne, a istovremeno potpuno nosive sandale s potplatima mamile su poglede, a to nije prvi put ove godine da je ovaj 25-godišnjak publiku ostavio bez daha. Zaljubljenici u modu sjećaju se nedavno održanog Nivea Cro A Portera, na Zagrebačkom velesajmu, gdje je Zigman sve okupljene oduševio prije svega svojim modelima, a onda i modnom revijom jer su se manekenke osim šećući pistom pojavile vozeći se na motorima. Kako Zigman kaže odjeću, a tako i obuću, radi za hrabre žene sa stavom koje se ne boje biti primijećene.

EXTRA: Kako je došlo do suradnje sa slovenskom tvornicom obuće Peko? Znači li to da našim dizajnerima treba pomoć kako bi realizirali vlastite ideje?
- Bilo je pitanje vremena kada će netko shvatiti da dizajneri u Hrvatskoj mogu raditi nešto osim odjeće. Očito da su kod nas u državi gluhi na to, pa je ponuda došla od slovenske firme na obostrano zadovoljstvo. To je projekt koji će proširiti naše tržište i klijentelu. Moja se obuća, kao ona kolega dizajnera koji su radili za Peko, može kupiti u još 25 zemalja regije i Europe u kojima Peko prodaje svoje cipele. Mi ovom suradnjom zarađujemo svojim proizvodom i to je poenta svega. Jako sam sretan zbog te suradnje jer sam dobio slobodu napraviti cipele u svom stilu koje će biti dostupne svim ženama.

EXTRA: Sva obuća je inspirirana vašim prošlim kolekcijama, što ste time željeli postići?
- Moram biti vjeran sebi i svom stilu. Istina, cipele su prilagođenije tržištu, ženama koje će ih nositi, pa su malo manje avangardne. Obuća je ispala baš onako kako sam htio - otkačena, sexy, provokativna, s malo rock štiha iz prošle kolekcije, istovremeno drska i slatka. Napravio sam obuću za žene koje nose komade iz mojih prošlih kolekcija, a ovako imaju i cipele koje idu sjajno uz tu odjeću.

EXTRA: Osoba ste koja nerijetko oduševi javnost svojim modnim revijama, te kreacijama koje radite. Puni li vas to adrenalinom?

- Da, naravno. Tako je malo u modi ostalo toga za pokazati i ispričati, pa koristim priliku da to učinim. Modne revije ne bi trebale sve biti iste i dosadne, pa sam ja zato svoju na zadnjem Cro a Porteru i napravio s motorima. Nisam ovisnik o showu, ali ispunjava me kada napravim nešto što ljude iznenadi i sada znam već da ću svaku reviju raditi u tom smjeru. Već naslućujem kako će slijedeća kolekcija izgledati, iako postoji mogućnost da se moj koncept prilično promijeni. Ljudi me čak znaju i osuđivati kada radim show komentirajući da tako nešto nije potrebno. Ma kako ne bi bilo potrebno, zašto bi sve bilo predvidljivo? (Foto: Mateja Vrčković)


Više pročitajte u tiskanom izdanju Extre

Vezane vijesti

Šokantna i provokativna modna predstava

Šokantna i provokativna modna predstava

Modna predstava dizajnera Jurja Zigmana i koreografkinje Ivone Brnelić okupila je u prostoru riječkog Torpeda više od 1000 oduševljenih posjetitelja.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika