06.12.2009. / 23:42

Autor: Ana Smrečki

Za Crkvu krize nema: 100 milijuna eura za nefunkcionalno Sveučilište

Mediji upiru prstom u povjerenstvo Sveučilišta na čelu s pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom. U lipnju ove godine, čak su poništili natječaj za upis studenata tvrdeći da 'kvaliteta pojedinih ustrojbenih i kadrovskih elemenata Sveučilišta još nisu na takvome stupnju da bi mogla započeti nastava u onoj izvrsnosti s kojom bi svi bili zadovoljni'

Crkva je imala velike ambicije kada je pokretala projekt Hrvatskog katoličkog sveučilišta. No, umjesto uspjeha, taj se projekt može nazvati promašajem. Naime, kako piše Večernji list to velebno zdanje gotovo godinu dana zjapi prazno, jer vodstvo Sveučilišta nije uspjelo organizirati nastavu u tekućoj akademskoj godini. To i ne bi bio takav 'grijeh' da za uređenje nije utrošeno čak 100 milijuna kuna.

Radi se o jednome od najopremljenijih i najfunkcionalnijih prostora za studente u Zagrebu. Građevinski radovi stajali su oko 70 milijuna kuna, dok je 30-ak milijuna potrošeno za opremu učionica, kompjutore, optičke kablove, namještaj i ostalu potrebnu opremu. Sveučilište se nalazi se u bivšoj vojarni u zagrebačkoj Ilici 242. Radovi su bili gotovi u dogovorenom roku, od samo šest mjeseci, zbog čeka su radnici, kojeg li apsurda, morali raditi i nedjeljom. Crkva se, podsjetimo, u isto vrijeme glasno borila za zabranu rada nedjeljom.

Hrvatsko katoličko sveučilište ima oko 15 tisuća četvornih metara prostora. Prostorije smještene u čak tri zgrade, mogu primiti do 200 studenata, tu je 25 ureda za profesore, parkirališta za 100 automobila, restoran i bar, 10 opremljenih apartmana za profesore i goste i kapelica. Bez obzira na sve, učionice su prazne.

Krivo povjerenstvo Sveučilišta koje nije uspjelo organizirati nastavu

Mediji upiru prstom u povjerenstvo Sveučilišta na čelu s pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom. U lipnju ove godine, čak su poništili natječaj za upis studenata tvrdeći da 'kvaliteta pojedinih ustrojbenih i kadrovskih elemenata Sveučilišta još nisu na takvome stupnju da bi mogla započeti nastava u onoj izvrsnosti s kojom bi svi bili zadovoljni'. U međuvremenu, mjerodavni nisu uspjeli organizirati početak nove akademske godine. Natječaj za novu školsku godinu trebao bi biti raspisan za tri mjeseca.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sutra se sastaje s ravnateljima predškolskih i školskih ustanova s područja Zagrebačke županije. Sigurni smo da neće moći izbjeći pitanje o sudbini Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 07.12.09. 02:01

crkvu treba definitvno ukinuti


registracija
8/8/09

tovar62, 07.12.09. 08:21

sta se crvena neman opet budi,ali mlo ste jos u zimskom snu koji ce trajati citavog vaseg zivota.....


registracija
5/12/09

mrdimir1, 07.12.09. 10:58

Svaku pa i katoličku crkvu samo treba dovesti u poziciju da živi od priloga svojih vjernika i stvari bi same po sebi vremenom došle u normalu. Iako sam i sam vjernik - katolik, smatram da je postojeće stanje gdje se Crkva financira iz državnog proračuna ( iz džepova svih građana bez obzira na njihove stavove i volju) izvan svake pameti i samo pogoduje daljnjem moralnom padu profesionalnog klera. Crkve su sve praznije i praznijel Razumljivo i opravdano kad mediji dnevno obznanjuju sve veće i veće opačine klera. Znam iz razgovora sa drugim vjernicima da i oni ovo vide i da su žalosni što se to događa,a osobno, svake nedjelje prije odlaska na nedjeljnu misu molim se našem dragom Isusu za oprost grijeha i snagu da podnesem licemjerje glumaca ispred oltara koji ne samo da nisu pastiri, učitelji i nositelji Dobre vijesti već će prije biti da na sebi prikrivaju znak 666.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika