07.12.2009. / 15:05

Autor: Hina

Hrvatska zadržala kreditni rejting zemlje s blagim rizikom poslovanja

Analitičari D&B-a kao razlog za optimizam navode nastavak pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u koji su obnovljeni u listopadu nakon prestanka slovenske blokade

Ivan ŠukerIvan ŠukerKreditni rejting Hrvatske za prosinac ostaje DB3d, što Hrvatsku svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja, objavila je bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u mjesečnoj publikaciji 'International Risk and Payment Review', a prenosi zagrebačka tvrtka Bonline.

D&B predviđa da će, zbog kreditne krize, pritiska na tečaj i obveza podmirivanja dugova prema inozemstvu, plaćanje stranim tvrtkama ostati problem za hrvatska poduzeća, posebno ima li se u vidu njihova smanjena profitabilnost tijekom recesije.

Bolna točka - kašnjenje plaćanja

Pritom navode podatke da je na kraju trećeg tromjesečja 24,5 posto plaćanja hrvatskih poduzeća stranim poduzećima kasnilo više od 30 dana od ugovorenih rokova, 64,2 posto izvršeno je u dogovorenom roku, dok je 9,9 posto plaćeno sa 60 ili više dana kašnjenja, a 2,7 posto kasnilo je više od 120 dana.

U izvješću se navode podaci Državnog zavoda za statistiku, prema kojima je industrijska proizvodnja u rujnu bila 9,6 posto manja nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

D&B procjenjuje da će pad industrijske proizvodnje u 2009. biti 8,7 posto, a za 2010. predviđa rast malo niži od dva posto, čemu će, kako se navodi, pripomoći skromni rast privatne potrošnje. Ipak, visoka nezaposlenost i male male plaće će negativno utjecati na oporavak tržišta, dodaje se.

I dalje strogi uvjeti za kreditiranje

D&B prognozira se da će stanovništvo i poduzeća i dalje zbog stroge bankovne politike biti ograničeni u posuđivanju novog kapitala. Pritom poduzeća koja izvoze mogu očekivati poboljšanje s obzirom na procjene da će se svjetska trgovina u 2010. porasti. D&B predviđa realni porast izvoza od 0,8 posto u 2010. godini.

Analitičari D&B-a kao razlog za optimizam navode nastavak pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u koji su obnovljeni u listopadu nakon prestanka slovenske blokade. Podsjećaju da je Hrvatska otvorila 28 od 35 poglavlja. D&B očekuje da će Hrvatska moći završiti pregovore do sredine 2010.

Vezane vijesti

'Očekivali smo rast inflacije'

'Očekivali smo rast inflacije'

Premijer Zoran Milanović na novinarski upit o 'crnim brojkama' Državnog zavoda za statistiku i podatku od 3,9 posto inflacije, što je najviše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika