09.12.2009. / 16:02

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Blažo Petrović ponudio dva milijuna kuna jamstva za obranu sa slobode

Petrovića i njegovu suradnicu direktoricu tvrtke "Morovnik" tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da su od rujna 2003. do lipnja 2004. osmislili i realizirali više fiktivnih pravnih poslova s više fizičkih i pravnih osoba te da je Petrović u konačnici pritom nezakonito pribavio 9,6 milijuna kuna

Blažo PetrovićBlažo PetrovićBlažo Petrović (47) odbacio je danas pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda sumnje da se zlouporabama položaja i ovlasti nezakonito domogao 9,6 milijuna kuna, a za ukidanje pritvora kao jamstvo je ponudio dva milijuna kuna vrijednu nekretninu.

Petrović, kojim se jučer nakon osam mjeseci bijega predao pravosudnim vlastima, kod suca Zdenka Posavca zadržao se više od dva sata tijekom kojih je, kako je rekao njegov branitelj Željko Žganjer, iznio jasnu i iscrpnu obranu u kojoj je porekao da je počinio kazneno djelo zbog kojega se protiv njega i njegove suradnice Vesne Kvartuč (43) od travnja ove godine vodi istraga. Pojedinosti iskaza kontroverznog poduzetnika njegov branitelj nije želio otkriti.

Odluka do petka

Kako bi mu se ukinuo jednomjesečni pritvor, koji mu je u travnju određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništavanja ili prikrivanja dokaza, Petrović je sudu ponudio jamstvo, poslovni prostor vrijedan dva milijuna kuna, i ostale "mjere koje bi mogle djelotvorno zamjeniti pritvor". Žganjer je rekao da je njegov branjenik spreman javljati se policiji ili sudu kad kod zatreba. Odluku o zahtjevu za ukidanjem pritvora očekuje najkasnije u petak.

Blažo Petrović je proteklih osam mjeseci nesmetano živio u BiH, odakle je rodom i čije državljanstvo također ima. Za sada je nepoznato kada i kako je Petrović prešao hrvatsku granicu i dovezao se do Zagreba, gdje se jučer predao pravosudnom policajcu u Županijskom sudu.

Zlouporaba položaja i ovlasti

Petrovića i njegovu suradnicu direktoricu tvrtke "Morovnik" tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da su od rujna 2003. do lipnja 2004. osmislili i realizirali više fiktivnih pravnih poslova s više fizičkih i pravnih osoba te da je Petrović u konačnici pritom nezakonito pribavio 9,6 milijuna kuna.

Fiktivni pravni poslovi odnosili su se na zaključivanje neosnovanih ugovornih odnosa o ustupu, namirenju i preuzimanju potraživanja, davanju i primanju pozajmica kao i na druge pravne poslove koji nisu evidentirani u poslovnim evidencijama. Petrović je do sada u više navrata optužen, među ostalim, i na suđenju tzv. maloj mafiji, zbog višemilijunskih iznuda, prijetnji i protupravnih naplata, no nikada nije pravomoćno osuđen.

Vezane vijesti

Sud u ponedjeljak razmatra optužnicu protiv Svilana

Sud u ponedjeljak razmatra optužnicu protiv Svilana

Zagrebački Županijski sud u ponedjeljak će odlučivati o osnovanosti optužnice protiv direktora programa Nove TV Siniše Svilana kojega se tereti za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika