11.12.2009. / 15:35

Autor: Ana Smrečki

Pozadina vječnog sukoba: Sanader se sveti Mesiću i plaši premijerku

HDZ-ovcima Sanader danas smeta i odmaže. Na prvom mjestu premijerki Kosor, a na drugom predsjedničkom kandidatu Hebrangu. Iako su ga možda htjeli spriječiti, na obljetnicu smrti utemeljitelja HDZ-a morali su ga pozvati, što im nikako nije odgovaralo

Predsjednik Stjepan Mesić i Ivo SanaderPredsjednik Stjepan Mesić i Ivo SanaderDan nakon što se bivši premijer Ivo Sanader pojavio u hrvatskoj javnosti, koju je do sada vješto izbjegavao, postavlja se pitanje što stoji iz novog sukoba Mesić-Sanader. "Mesić je prvi napao Sanadera, pa je njegova reakcija bila normalan slijed događaja, no ne smijemo zaboraviti da su odnosi Mesić Sanader uvijek bili na klimavim nogama", istaknuo je politolog Višeslav Raos iz Centra za politička istraživanja.

"Bivši premijer Sanader zna da će Mesić kada odstupi s dužnosti biti puno ranjiviji nego što je bio do sada. Pokušat će to iskoristit da ga diskreditira. To će na neki način biti osveta zbog Polančeca i zbog toga što mu se imputiraju kaznene i političke odgovornosti zbog kojih mu se srozao rejting u javnosti", otkrio nam je Raos.

Za stanje u državi odgovorni i Mesić i Sanader

Postavlja se pitanje hoće li dojučerašnja dva najmoćnija čovjeka u državi stati na ovim optužbama i prepucavanjima preko medija ili je ovo tek početak. "I Sanader i Mesić po svojoj funkciji znaju puno više od javnosti i na određeni način su sami odgovorni. Sada nisu u situaciji da se moraju podnositi, ali moraju štiti sebe, pritom napadajući druge. Sanader se brani, a Mesić se na neki način želi osigurati da ne bi netko njega počeo propitkivati, s razlogom ili bez, pa krivnju u javnosti prebacuje na druge", analiza je našeg sugovornika.

No, hoće li Mesić, odnosno Sanader početi iznositi 'prljavi veš' s dokazima u javnost, ovisi o potezima jednih i drugih. Pritom bi mogle 'pasti' tužbe za klevetu, a moguće je da će se netko od njih morati pojaviti u nekom od procesa kao svjedok. Mesiću to ne bi bio prvi puta, a Sanader kao što znamo od takvih stvari uglavnom bježi.

Mnogi će Mesića pokušati 'batinati na tlu'

"Odlaskom u mirovinu Mesić bi u javnost mogao pustiti neke informacije koje ima, pa bi upravo od njega mogli saznati razne stvari koje drži u sebi, koje za sada nije spreman podijeliti s javnosti, a na koje bi jedan dan mogao biti spreman. Do tada, sukobi se preko medija sigurno nastavljaju, a osim Sanadera na 'tapeti' bi mogli biti i svi oni koji do sada nisu prihvaćali njegovu politiku. Naime, mnogi će Mesića koji odlazi u mirovinu, pokušati 'batinati na tlu'. On je stariji čovjek, odlazi u mirovinu i mnogi bi upravo sada mogli taj trenutak iskoristiti za napad, utemeljenim ili fiktivnim optužbama", poajsnio je Raos.

Komentirajući Sanaderovo 'ukazanje' na misi za dr. Tuđmana, sinoć u zagrebačkoj katerdali i smrknute 'face' premijerke i HDZ-ovaca, Raos kaže da to nije ništa čudno. "Realno govoreći, HDZ-ovcima Sanader danas smeta i odmaže. Na prvom mjestu premijerki Kosor, a na drugom predsjedničkom kandidatu Hebrangu. Iako su ga možda htjeli spriječiti, na obljetnicu smrti utemeljitelja HDZ-a morali su ga pozvati, što im nikako nije odgovaralo. Vjerojatno se osjećaju izdano, jer još uvijek nitko sa sigurnošću ne zna zašto je otišao iz Vlade i stranke", rekao je naš sugovornik.

Sanader aktualnoj premijerki 'puše za vratom'

Malo tko je primijetio da je premijerki Kosor jučer ponovno zadrhtao glas, kao onih dana kada je preuzimala funkciju od tadašnjeg premijera. Nakon mirogojskog susreta, Kosor je otišla svojim poslom u Veliko Trgovišće, a u međuvremenu je saznala da će joj se na misi za Domovinu priključiti i bivši šef.

"Opet je bila u strahu. Kada je Sanader fizički udaljen, straha nema, a kada je on blizu, ponovno se nameće strah da će početi nametati svoje stavove ili premijerki 'raditi iza leđa'. No, svi smo mi ljudi i imamo pravo na emocije, zaključio je naš sugovornik.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 11.12.09. 16:39

E, svaka ti je na mistu!


registracija
11/12/09

excalibur, 11.12.09. 17:52

Čineći nam dobro iz dana u dan, naš se Ivo umorio i sav shrvan bremenom povijesne odgovornosti pogledao na jedan od svojih satova i rekao......bilo mi je drago....vidimo se.Nezahvalni puk se nešto uzvrpoljio pa se Ivo opet ukazao. Nemojmo to činit ovom vrlom hrvatskom mužu (vitezu???) što ste ga se dovezali...što bi rekao barba Luka. Pustimo ga da odmara. Ja osobno preporučio bih zimovanje ispod obronaka Medvednice-u Remetimcu. Upravo su dovršeni adaptivni radovi - ima i jednokrevetnih apartmana na teret poreznih obveznika....


registracija
27/7/09

columbo, 12.12.09. 09:26

Odkud vam sad to gospodicna Ana: "Dan nakon sto se bivsi premijer pojavio u javnosti, koju je do sada vjesto izbjegavao..."? Stjecem dojam da ste se vi probudili iz dubokog sna. Pa Sanader ne silazi s novinskih stupaca, skoro jednako kao kad je obnasao svoju funkciju. Osobito je cudno da konstatirate "koju je do sada vjesto izbjegavao" Pa njemu i jest cilj da je sto vise u javnosti i u tome obilato uspijeva, sto je apsolutni presedan i uredjivacki promasaj domaceg tiska.
Dajte vi nama Lambase i Dikana, jer kad je kazin neka je sto vise ljubavnog...


registracija
1/12/09

nadir, 12.12.09. 23:23

Dok je Mesić još koji dan na vlasti bilo bi dobro da dokonča mnoge afere ili počne nove...vrijeme je da se klupko skroz odmota...sramotno je to za sve nas Sanader je gnjida ,uš koji mora odgovarati za svoje krađe i lopovluke...


registracija
8/8/09

tovar62, 12.12.09. 23:45

nadire ////opet pusis sada Stipi ne zaboravi kao sta je Stipe radija Detudmanizaciju gdje se ponija najvisim izdajnikom Hrvata sada dolazi vrjeme Detmesicijade,,,,


registracija
17/10/07

Radmila, 13.12.09. 03:12

Nastave li prepucavanja biti ce cupavo. Obicno se kaze "tjerali zeca istjerali lisicu"


registracija
9/8/09

vinko12, 13.12.09. 18:43

izdajnik mesic odlazi za par tjedana u smetliste komunjarske povjesti a Sanader ostaje aktivan i u svjetskim dimenzijama trajno, bez obzira iako je cinio poneke greske. Nije mu bilo lako boriti se za RH pod svakodnevnom udbako-komunistickom prijetnjom.


registracija
12/12/09

maryspirk, 14.12.09. 03:34

Sanader se sveti Mesiću - hrvatski se veli i glagol na hrvatskom je OSVETITI SE, OSVECIVATI SE a ne SVETITI !!! Svetiti na KAJKAVSKOM znaci svijetliti ...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika