13.12.2009. / 10:27

Autor: Hina

Europska filmska nagrada: Trijumf austrijskog režisera Michaela Hanekea

U utrci za najbolju režiju Haneke je pobijedio Pedra Almodovara, Andreu Arnolda, Jacwuesa Audiarda, Dannya Boylea i Larsa von Triera. Osim nagrade za najbolji film i režiju, Haneke je u trijumfalnom pohodu na "europski Oscar" odlikovan i za najbolji scenario

Michael HanekeMichael HanekeNa svečanoj dodjeli nagrada Europske filmske akademije u subotu navečer u Bochumu trijumfirao je film austrijskog redatelja Michaela Hanekea "Bijela vrpca" (Das weisse Band) koji je osvojio priznanja za najbolji film, najbolju režiju i najbolji scenarij.

U filmskoj priči o seriji čudnih nesreća i brutalnih napada u seoskoj zabiti na sjeveru Njemačke pred sam Prvi svjetski rat, 1913/1914, Haneke istražuje korijene totalitarizma i nasilja u autoritarnim obiteljskim strukturama i represivnom obrazovnom sustavu. Film je već u svibnju ove godine osvojio Zlatnu palmu u Cannesu.

U utrci za najbolju režiju Haneke je pobijedio Pedra Almodovara, Andreu Arnolda, Jacwuesa Audiarda, Dannya Boylea i Larsa von Triera. Osim nagrade za najbolji film i režiju, Haneke je u trijumfalnom pohodu na "europski Oscar" odlikovan i za najbolji scenario.

Europska filmska akademija (EFA) i njenih 2000 članova su kao najbolju glumicu odlikovali Britanku Kate Winslet za ulogu u drami "Čitač". Za svoj prikaz bivše nacističke logorske čuvarice Hanne Schmitz koja se upušta u ljubavnu aferu s mladićem koji joj naglas čita, Winslet je već dobila Oscara, britansku filmsku nagradu BAFTA i njemačkog Bambija.

Za najboljeg glumca je proglašen Tahar Rahim za ulogu u francuskom filmu Jacquesa Audiarda "Prorok" (Un Prophete).

Nagradu publike za najbolji film osvojio je dobitnik Oskara za 2008. godinu, film "Milijunaš s ulice". Publika je glasala preko Interneta ili u kino dvoranama.

Nagradu za najbolju kameru dobio je Anthony Dod Mantle. Mantle je bio glavni snimatelj i u filmu Antikrist i u Milijunašu s ulice.

Nagradu za najbolju europsku filmsku glazbu dobio je Albert Iglesias za glazbu u filmu "Slomljeni zagrljaj".

Najbolji debitantski film je rumunjsko-britansko-mađarska produkcija "Katalin Varga" scenarista i redatelja Petera Stricklanda.

Najbolji kratki film je "Poste restante" Marcela Lozinskog. Nagradu za životno djelo je dobio britanski filmaš Ken Loach, a nagradu za europski doprinos svjetskom filmu francuska glumica Isabelle Huppert.

EFA je osnovana 1989. godine kako bi poticala razvoj europskog filma, a prvi je predsjednik bio švedski redatelj Ingmar Bergman.

Dodjela nagrada se tradicionalno održavala svake godine u Berlinu, no prošle je održana u Kopenhagenu, a ove u Bochumu i Essenu, gradovima u Ruhrskom području koje će biti kulturna prijestolnica Europe za 2010. godinu.

Vezane vijesti

'Zlatna palma pružit će mi bolje radne uvjete'

'Zlatna palma pružit će mi bolje radne uvjete'

Od trenutka kada je prikazan sredinom festivala, film "Ljubav" austrijskog redatelja Michaela Hanekea (70) bio je najveći favorit filmskog festivala… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika