Objavljeno u Nacionalu br. 735, 2009-12-15

Autor: Plamenko Cvitić

Biznis bivšeg ministra

Žužulovo lobiranje u Podravci: 100.000 eura u džepu i pad prodaje od 46 posto

Iz optimističnog izvješća izdvaja se jedino tržište Poljske i Pribaltika, koje je u 2003. godini umjesto rasta, zabilježilo pad prodaje - i to čak za 46 posto. Upravo je za taj dio tržišta, temeljem ugovora o konzaltingu bio zadužen Miomir Žužul

MIOMIR ŽUŽUL Dok je 2003. savjetovao upravu Podravke za tržište Pribaltika, tvrtka je imala golemi pad prodajeMIOMIR ŽUŽUL Dok je 2003. savjetovao upravu Podravke za tržište Pribaltika, tvrtka je imala golemi pad prodajeTijekom 2003. godine bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul bio je savjetnik i lobist za kompaniju Podravka. Prema njegovom ugovoru o konzultanskim uslugama, Žužul je punih godinu dana, od studenog 2002. do listopada 2003. bio zadužen za "provedbu različitih projekata" na tržištima Rumunjske, Pribaltika i ostalim tržištima.

Za te aktivnosti Podravka je Žužulu mjesečno isplaćivala naknadu u iznosu od osam tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, a ugovorom je bilo definirano i da koprivnička kompanija svom lobistu plaća sve troškove putovanja poslovnom ili prvom klasom te smještaj u hotelima visoke kategorije.

Tako je u godinu dana Miomir Žužul od Podravke dobio 96.000 eura, odnosno oko 730.000 kuna. Osim stalne mjesečne naknade, jednim člankom ugovora definirano je i da za uspješno obavljene poslove Podravka može Žužula posebno nagraditi, i to tako da mu isplati posebnu naknadu, tzv. success fee.

Budući da u to vrijeme Žužul nije bio ministar, njegov privatni savjetnički angažman i nije sporan. Sporni su, međutim, rezultati: prema godišnjem izvješću Podravke za 2003. godinu, ta je tvrtka na inozemnim tržištima imala vrlo dobre rezultate. Tako je u jugoistočnoj Europi zabilježen rast od 35 posto, u srednjoj Europi čak 63 posto, u istočnoj Europi 12 posto, a u SAD-u i Kanadi 27 posto. Iz optimističnog izvješća izdvaja se jedino tržište Poljske i Pribaltika, koje je u 2003. godini umjesto rasta, zabilježilo pad prodaje - i to čak za 46 posto. Upravo je za taj dio tržišta, temeljem ugovora o konzaltingu bio zadužen Miomir Žužul.

Policija nastavlja češljati poslovanje Podravke

Premda je ugovor koji je sklopljen između Podravke i Žužulove tvrtke MTS d.o.o. važio samo godinu dana, u njemu je spomenuta odredba da se aneksom on može produžiti. Budući da je potkraj 2003. godine HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima i da je Žužul postao ministar vanjskih poslova u vladi Ive Sanadera, za pretpostaviti je da se tijekom ministarskog mandata ipak nije bavio privatnim savjetničkim uslugama.

Ugovori koje je Podravka godinama sklapala s različitim savjetnicima, konzultantima i lobistima u posljednje vrijeme privukli su pažnju policije koja zbog nedavnih afera vrlo temeljito 'češlja' poslovanje Podravke. Tako nije isključeno da se uskoro sazna da su, osim Miomira Žužula, Podravci svojim savjetima pomagali i neki drugi konzultanti. Isto tako, neki izvori ističu da je od 2000. do kraja 2003. godine, kad je HDZ bio u oporbi, Miomir Žužul bio iznimno aktivan u privatnom biznisu - osim Podravke, za koju je definitivno potvrđen njegov angažman, slični savjetnički ugovori navodno su potpisani i s drugim velikim hrvatskim kompanijama, od Plive preko Zagrebačkog velesajma pa sve do Agrokora.

Vezane vijesti

Borac za javne natječaje: Žužul blokira izbor čelnika Croatia Airlinesa

Borac za javne natječaje: Žužul blokira izbor čelnika Croatia Airlinesa

Srećko Šimunović, izvršni direktor za marketing i nabavu Croatia Airlinesa, trebao bi naslijediti Ivana Mišetića na čelu nacionalne aviokompanije i… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 15.12.09. 09:53

Kazu, ali nisam siguran, da je Lambasa namigivala nekom starom Talijanu, milijunasu i da ju je Dikan osamario usred restorana...
Volio bih da Nacional ovo provjeri i da nas vise ne maltretira kradjama na hrvatski nacin, sto se vise ni registrirat ne moze.


registracija
9/11/09

superhik, 16.12.09. 03:51

Bilo gdje se ova lopovcina pojavi znaci da ce milijuni eura ispariti i zavrsiti u njegovom dzepu. On je pokrao vise nego pola saborskih zastupnika zajedno, a dlaka s glave mu nije pala. Zivjela hrvatska korupcijska zajednica.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika