Objavljeno u Nacionalu br. 735, 2009-12-15

Autor: Berislav Jelinić

Bankarski rasplet u Austriji

Država spasila Hypo banku od kraha

Austrijska vlada nakon trodnevne dramatične rasprave u nedjelju navečer je odlučila da će Hypo Alpe Adria banka biti nacionalizirana a onda u dijelovima prodana Raiffeisen ili Erste banci

BOLNI ZADATAK Šef vlade Koruške Gerhard Dörfler i bavarski ministar financija Georg Fahrenschon kao veliki dioničari
Hypoa morat će uložiti u bankuBOLNI ZADATAK Šef vlade Koruške Gerhard Dörfler i bavarski ministar financija Georg Fahrenschon kao veliki dioničari Hypoa morat će uložiti u bankuSve do nedjelje navečer nije se znalo kakva će biti sudbina Hypo Alpe Adria banke u regiji. Cijeli protekli vikend vodila se dramatična rasprava o tomu hoće li ta banka završiti u stečaju ili će se pronaći rješenje za njen spas. Čini se da je recept za spas te banke na kraju pronađen. Ta su zbivanja izazvala nevjerojatan interes austrijskih medija, a izjavu o postignutom dogovoru austrijski je ministar financija dao pola sata prije otvaranja šaltera banke, vjerojatno kako bi se izbjegla reakcija zabrinutih štediša. Banka će biti nacionalizirana, ali će to skupo platiti njeni sadašnji vlasnici, a dobrim dijelom i građani Austrije.


Više inozemnih izvora odlično upućenih u austrijska zbivanja oko te banke izjavilo je za Nacional da se proteklog vikenda ozbiljno razmatrala mogućnost da Hypo Alpe Adria banka ode u stečaj, te da je takav katastrofični scenarij izbjegnut ponajprije kako bi u budućnosti od toga korist imale vodeće banke na austrijskom bankarskom tržištu.

Austrijski izvori iz financijskih krugova potvrdili su Nacionalu da će drama oko Hypo Alpe Adria banke završiti tako što će pojedini dijelovi te banke, odnosno njene poslovnice u raznim zemljama, uključujući i Hrvatsku, u konačnici biti prodane ili Raiffeisen banci ili Erste banci. Tvrdi se da su te banke već mnogo prije pokazivale interes za preuzimanje Hypo Alpe Adria banke, te da su lobisti tih vodećih banaka u Austriji imali znatan utjecaj na stvaranje negativne klime oko Hypo Alpe Adria banke proteklih dana u Austriji.

Neki financijski izvori čak idu toliko daleko da tvrde kako bi se nakon odluke o nacionalizaciji Hypo Alpe Adria banke moglo tvrditi da su lobisti vodećih austrijskih banaka uspjeli oduzeti Hypo Alpe Adria banku od njenih vlasnika, te da će cijenu privremenog podržavljenja Hypo Alpe Adria banke dobrim dijelom platiti i austrijski građani. U prilog svojim tvrdnjama da su lobisti vodećih austrijskih banaka utjecali na konačnu odluku o nacionalizaciji Hypo Alpe Adria banke izvori Nacionala iz inozemnih financijskih krugova naveli su da nitko ozbiljan u Austriji ne vjeruje da su rezultati tzv. asset screeninga u Hypo Alpe Adria banci bili toliko loši koliko su se kroz medije prikazivali. Taj asset screening, prema pisanjima u austrijskim medijima, pokazao je da je unutarnje stanje u Hypo Alpe Adria banci katastrofalno, te da se gubicima i potencijalnim rizičnim plasmanima kraj i ne nazire.

HYPO BANKA, prema reviziji stanja, nalazi se u katastrofalnom stanju, a Austrija će za spas izdvojiti 450 milijuna euraHYPO BANKA, prema reviziji stanja, nalazi se u katastrofalnom stanju, a Austrija će za spas izdvojiti 450 milijuna euraTo snimanje unutarnjeg stanja u Hypo Alpe Adria banci naručila je sama banka od jedne revizorske kuće i platila ga je oko 35 milijuna eura. Međutim, financijski stručnjaci počeli su dvojiti oko toga jesu li ti revizori bili posve objektivni. Dijelom se to počelo sumnjati i zato što se unutar tog izvješća, među ostalim, moglo pročitati da je praktično nestalo 2500 jahti koje je Hypo Alpe Adria banka kroz leasing financirala u raznim zemljama gdje posluje. Stručnjaci smatraju da je moguće da su neki kreditni plasmani i leasing aranžmani bili rizični, ali da će većina njih ipak biti vraćena. Takve pesimistične procjene stvorile su kaotičnu percepciju oko stanja unutar Hypo Alpe Adria banke. U financijskim krugovima u Austriji smatra se da je stvaranje takvog kaotičnog stanja bilo moguće i zato što je još uvijek aktualni većinski vlasnik banke, njemačka Bayerische Landesbanka, zbog recesije znatno oslabljen gubicima na drugim tržištima, koji se procjenjuju na 10 milijardi eura, a oslabljen je i jednom aferom iz faze kada je ta banka kupovala Hypo Alpe Adria banku.

Nedavno se otkrilo da je bivši šef Hypo Alpe Adria banke Tilo Berlin zajedno s još nekim investitorima uoči prodaje Bayerische Landesbanci kupio priličan postotak Hypo Alpe Adria banke, i to upravo kreditom od Bayerische Landesbanke. Naknadno su oni svoj udio preprodali toj banci i na svemu zaradili oko 160 milijuna eura. Ta transakcija sada je pod povećalom mjerodavnih institucija, istražuje se je li bila zakonita, a sve to dodatno je oslabilo položaj Bayerische Landesbanke u novonastalim problemima u Austriji.
Ondje su problemi oko Hypo Alpe Adria banke proteklih tjedana kulminirali, najavljivane su istrage Austrijske centralne banke protiv bivših čelnika banke zbog navodno namjernog prikrivanja lošeg poslovanja banke u prošlosti, a podignute su i optužnice protiv nekih od njih. Za Hrvatsku je sve to bilo posebno zanimljivo i zato što su se čak pojavile i sumnje da prilikom prodaje Hypo Alpe Adria banke njemačkoj Bayerische Landesbanci nisu analizirani potencijalni rizični plasmani i gubici vezani uz poslovanje Hypo Alpe Adria Grupe u Hrvatskoj, gdje su u prošlosti brojni pripadnici vladajuće političke elite mogli podizati enormne kredite bez jasno vidljivih kolaterala.

Sve skupa umalo je rezultiralo i nedoumicama oko smisla spašavanja Hypo Alpe Adria Grupe prošlog vikenda, ali je na kraju pronađena formula za spas banke. Pola sata prije otvaranja šaltera banke u ponedjeljak ujutro austrijski ministar financija Josef Pröll izjavio je da će Austrija u cijelosti preuzeti posrnulu banku da bi se izbjegao njen kolaps.

Markus Ferstl, predsjednik Uprave Hypo Alpe Adria banke u Hrvatskoj, ovako je za Nacional komentirao epilog te drame: "Vrlo je dobra vijest da je donesena konačna odluka u pogledu vlasničke strukture Hypo Alpe Adria banke, te da će banka biti adekvatno dokapitalizirana. Promjena vlasničke strukture nema izravan utjecaj na naše poslovanje u Hrvatskoj, ali nam daje dodatnu sigurnost. Banka u Hrvatskoj posluje vrlo stabilno. U prvih devet mjeseci 2009. ostvarili smo dobit prije oporezivanja u iznosu od 207,435 milijuna kuna. Temeljni kapital banke iznosi više od 8 milijardi kuna, a naša adekvatnost kapitala viša je od 21 posto, što nas čini jednom od najbolje kapitaliziranih velikih banaka u Hrvatskoj i cijeloj regiji."

FRANZ PINKL, predsjednik Uprave Hypoa zjavio je da je odluka jasna i da nudi pozitivnu budućnostFRANZ PINKL, predsjednik Uprave Hypoa zjavio je da je odluka jasna i da nudi pozitivnu budućnostTijekom ponedjeljka objavljena je i izjava Franza Pinkla, predsjednika Uprave Hypo Group Alpe Adria. On je rekao: "Zahvaljujemo svim sudionicima na donesenoj odluci. Ovo je jasna odluka za banku, za njezine zaposlenike i klijente, koja naglašava vjeru u pozitivnu budućnost banke, iako ćemo se posljedicama financijske krize, a isto tako i nizom događaja iz prošlosti baviti još neko vrijeme. Pred nama su veliki izazovi i jako puno napornog rada. Dat ćemo sve od sebe kako bismo opravdali ukazano nam povjerenje. Ponuđeno rješenje postavlja velike zahtjeve pred sve koji su sudjelovali u njegovu donošenju, a i pred nas. Tu nema nikakvih dvojbi. Dobili smo jasan zadatak i mi ćemo ga obaviti."

Taj zadatak bit će prilično bolan za proračune aktualnih vlasnika banke, jer je procijenjeno da se radi o najtežoj situaciji u austrijskom bankarstvu u proteklih nekoliko desetljeća, u čije se rješavanje čak preko vikenda tijekom jedne noći uključio i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet.
Dosadašnji će vlasnici za spas banke morati izdvojiti 1,05 milijardi eura. Pritom će najveći dioničar, njemački Bayerische Landesbank, morati uplatiti 825 milijuna eura svježeg kapitala. Koruške vlasti osigurat će 200 milijuna, a osiguravateljska kuća Grawe 30 milijuna eura. Austrija će, pak, izdvojiti do 450 milijuna eura, čime bi Hypo dobio dodatni kapital od ukupno 1,5 milijardi eura. Banka će od dosadašnjih vlasnika morati dobiti i dodatne uplate u visini 3,4 milijarde eura, od čega 3,075 milijardi eura od Bayerische Landesbanke, 227 milijuna eura od Koruške i 100 milijuna od Grawea. Neki detalji postignutog sporazuma još nisu poznati, ali svi uključeni u pregovore žestoko su reagirali kada se Bayerische Landesbanka i iz ove situacije pokušala izvući kao i svojedobno iz slične situacije kada se suočila s neočekivanim gubicima u Riječkoj banci. Njemačka regionalna banka pokušala se prošloga tjedna izvući bez dodatnih investicija. Rekli su da su spremni prepustiti svoj udio u banci Austriji za simboličnu svotu od jednog eura. No taj je prijedlog odbijen, a vlasnici su morali preuzeti odgovornost. Još se ne zna ni pod kakvim će uvjetima Austrija preuzeti većinski udio u banci, ali će se to na kraju dogoditi, a tako nacionalizirana banka potom će biti prodana vodećim austrijskim bankama, bilo u cijelosti, bilo u dijelovima. Takav rasplet neizravno potvrđuje i službena najava da će u spašavanju Hypo banke sudjelovati i velike austrijske banke, koje će na raspolaganje staviti 500 milijuna eura za potrebe jačanja likvidnosti banke i za mjere ograničenja rizika.

Poslovanje u Hrvatskoj stabilno

■ MARKUS FERSTL, predsjednik Uprave Hypo Alpe Adria banke u Hrvatskoj, ovako je za Nacional komentirao epilog te drame: “Vrlo je dobra vijest da je donesena konačna odluka u pogledu vlasničke strukture Hypo Alpe Adria banke, te da će banka biti adekvatno dokapitalizirana. Promjena vlasničke strukture nema izravan utjecaj na naše poslovanje u Hrvatskoj, ali nam daje dodatnu sigurnost. Banka u Hrvatskoj posluje vrlo stabilno." Tijekom ponedjeljka objavljena je i izjava Franza Pinkla, predsjednika Uprave Hypo Group Alpe Adria. On je rekao: “Zahvaljujemo svim sudionicima na donesenoj odluci. Ovo je jasna odluka za banku, za njezine zaposlenike i klijente, koja naglašava vjeru u pozitivnu budućnost banke."

Vezane vijesti

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank International prodaje svoje banke na području bivše Jugoslavije i za taj je posao unajmila Deutsche Bank, javlja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika