15.12.2009. / 07:34

Autor: Hina

HNB: Promjena vlasnika Hypo banke ne utječe na njene klijente u Hrvatskoj

Bez obzira bila novi vlasnik austrijska država ili netko drugi, Hypo banka u Hrvatskoj i nadalje mora poslovati sukladno hrvatskoj zakonskoj i podzakonskoj regulativi i pod nadzorom Hrvatske narodne banke

Klijenti Hypo banke u Hrvatskoj ne trebaju biti zabrinutiKlijenti Hypo banke u Hrvatskoj ne trebaju biti zabrinutiPromjena krajnjeg vlasnika Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Zagreb sama po sebi ništa ne mijenja niti ugrožava stabilnost bankovnog sustava u Hrvatskoj i same te banke, kao ni sigurnost njenih štediša i drugih deponenata, ističu iz Hrvatske narodne banke.

Na upite novinara iz središnje su banke izvijestili kako je Hrvatska narodna banka u toku zbivanja koja se tiču Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, kao matične banke Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Zagreb, a danas je i službeno obaviještena od strane Austrijske narodne banke i Agencije za nadzor financijskog tržišta o postignutom dogovoru prema kojemu 100 posto dionica Hypo Alpe-Adria-Bank International AG preuzima Republika Austrija.

Hrvatska Hypo banka posluje kao samostalna tvrtka

Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Zagreb u stranom je vlasništvu, ali u Hrvatskoj posluje kao samostalna pravna osoba podređena hrvatskim zakonskim propisima. Prema raspoloživim pokazateljima stopa adekvatnosti kapitala te banke je vrlo visoka (više od 20 posto, odnosno dvostruko veća od propisanog zakonskog minimuma). Svi pokazatelji poslovanja ne upućuju na potrebu poduzimanja bilo kakvih mjera HNB-a prema toj banci, ističu iz hrvatske središnje banke.

Pritom napominju da promjena njenog krajnjeg vlasnika sama po sebi ništa ne mijenja niti ugrožava stabilnost bankovnog sustava u Hrvatskoj i same te banke, kao ni sigurnost njenih štediša i drugih deponenata.

Preuzimanje matične austrijske banke Hypo Alpe-Adria-Bank International AG od strane austrijske države, po uvjerenju HNB-a, pokazuje ozbiljnost namjere da se poduzmu potrebne mere za dokapitalizaciju, stabilizaciju i uspješniji nastavak poslovanja te banke, što može biti od koristi i za njene inozemne 'kćeri', pa tako i za ovu u Hrvatskoj, smatraju u HNB-u.

Stoga Hrvatska narodna banka podržava ovu odluku, a iz istih razloga podržale su je i uvodno spomenute austrijske institucije, što ističu i u dopisu upućenom HNB-u.

Još nije zatražena suglasnost HNB-a

U svakom slučaju, napominju iz HNB-a, kad god se mijenja vlasnik udjela većeg od 10 posto jamstvenog kapitala u bilo kojoj banci koja posluje u Hrvatskoj, potrebna je i suglasnost Hrvatske narodne banke.

Takva suglasnost do ovog trenutka nije zatražena, no i kada stigne zahtjev za vlasničku promjenu koja zahvaća i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Zagreb, bit će razmotren po zakonom propisanoj proceduri.

Nakon što Savjet HNB-a donese odluku, javnost će o tome biti odmah obaviještena, kao i u svakom drugom sličnom slučaju, kažu iz HNB-a.

Dodaju da će bez obzira bila taj novi vlasnik austrijska država ili netko drugi, Hypo banka u Hrvatskoj i nadalje morati poslovati sukladno hrvatskoj zakonskoj i podzakonskoj regulativi i pod nadzorom Hrvatske narodne banke.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika