15.12.2009. / 08:30

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Pentagon i CIA nakon terorizma imaju novu prijetnju - klimatske promjene

Topljenje ledenjaka u Himalajama moglo bi izazvati masovne migracije, a zatim i ratove procjenjuju američki vojni stručnjaci

Globalno zatopljenje i službeno se smatra sigurnosnom prijetnjomGlobalno zatopljenje i službeno se smatra sigurnosnom prijetnjomNakon što su se Pentagon i CIA godinama borili protiv špijuna, terorista i drugih sigurnosnih prijetnji, napokon su se suočili sa sigurnosnom prijetnjom koja je mnogo veća no što se to u prvi mah mislilo. Kako javlja američki javni radio NPR, globalno zatopljenje i službeno se počelo smatrati prijetnjom nacionalnoj sigurnosti jedne od najvećih svjetskih država.

Po prvi puta, planeri Pentagona će u 2010. uključiti klimatske promjene među sigurnosne prijetnje identificirane u kongresnom izvješću "Četvorogodišnji obrambeni pregled", u kojem se navode prioriteti Pentagona.

Pentagon i CIA žele biti spremni

Uvrštenje klimatskih promjena među prioritete, uslijedilo je nakon što je u listopadu osnovan novi Centar za istraživanja klimatskih promjena, pri Središnjoj obavještajnoj agenciji - CIA.

Prognoze nas uvjeravaju da će vremenske nepogode u budućnosti dobiti na intenzitetu, a možda i na učestalosti, kazala je Amanda Dory, zamjenica pomoćnika ministra obrane za strategiju.

Nova pozornost koju američki sigurnosni dužnosnici posvećuju brizi oko klime ne znači da su Pentagon i CIA zauzeli strane u raspravi oko valjanosti podataka o globalnom zatopljenju. Kao i kod nuklearnog terorizma, smrtonosnih pandemija ili biološkog ratovanja, to samo znači da oni žele biti pripravni.

"Ja uvijek gledam najgori scenarij. Bilo da je riječ o globalnom zatopljenju ili izgledima da država A okupira državu B, ja samo procjenjujem da je najvjerojatniji ishod onaj koji je i najgori", kazao je za NPR jedan obavještajni dužnosnik koji prati klimatske promjene.

I vojska igra važnu ulogu

Vojni dužnosnici, navikli izrađivati detaljne planove za široki spektar slučajnosti, istoga su stajališta.

"Amerikanci očekuju da vojska ima plan za najgore", izjavio je viceadmiral Lee Gunn, mornarički veteran s 35-godišnjim stažom, koji je sada predsjednik Projekta američke sigurnosti.

"To je vrst razmišljanja koja je, po meni, uvjerila većinu vojnih čelnika da su klimatske promjene stvarna prijetnja, te da vojska igra važnu ulogu u sučeljavanju s njima", istakao je viceadmiral Gunn.

Među scenarijima koji zabrinjavaju sigurnosne planere je topljenje ledene mase planinskog masiva Himalaja. Prema toj teoriji, rijeke koje hrane himalajski ledenjaci, prvo bi poplavile nizinska područja a potom bi presušile, s nestankom tih ledenjaka. To bi ugrozilo desetine milijuna ljudi u nizinama Bangladeša, izazvalo masovne migracije, a zatim i ratove, procjenjuju vojni stručnjaci iz SAD-a i s indijskog potkontinenta.

Autori "Četvorogodišnjeg obrambenog pregleda" dobili su uputstva Kongresa da prihvate procjene Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC), međunarodnog tijela koje su osnovali UN i Svjetska meteorološka organizacija (WMO), kako bi prikupljalo i izvještavalo o globalnim klimatskim podacima.

Vezane vijesti

Globalno zatupljenje

Globalno zatupljenje

William D. Nordhaus, profesor ekonomije na sveučilištu Yale, u tekstu za The New York Review of Books opovrgava glavne argumente skeptika koji ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika