15.12.2009. / 11:40

Autor: Ivica Medo

Košarka, Ždrijeb za SP 2010. u Turskoj: Hrvatska na Kobea i LeBrona

Ostvarila se želja novog izbornika hrvatske košarkaše reprezentacije Joke Vrankovića da na SP 2010. u Turskoj bude u skupini s američkim "dream teamom"

Hrvatska je u skupini sa SAD-omHrvatska je u skupini sa SAD-omOstvarila se želja novog izbornika hrvatske košarkaše reprezentacije Joke Vrankovića da na SP 2010. u Turskoj bude u skupini s američkim "dream teamom".

Na upravo održanom ždrijebu u Istanbulu Hrvatska će u skupini B odmjeriti snage sa SAD-om kojeg će predvoditi Kobe Bryant i LeBron James, zatim Slovenijom, Brazilom, Iranom i Tunisom.

O reprezentaciji SAD koja u Tursku prema najava stiže u najjačem sastavu nepotrebno je bilo što govoriti. Sa Kobeom Bryantom i LeBronom Jamesom u momčadi apsolutni su favoriti turnira.

Slovenija je polufinalist s EP 2009. u Poljskoj, izbornik Jure Zdovc na raspolaganju ima respektabilan kadar, a kad se momčadi priključi Matjaž Smodiš, koji zbog ozljede nije nastupio na Euru, Slovenci će biti izuzetno opasni i jedni od kandidata za medalju.

Brazil je jedan od pritajenih favorita. Najveća zvijezda "carioca" je centar Denver Nuggetsa Nene koji je sposoban sam donijeti pobjedu Brazilcima.

Iran i Tunis ne bi trebali predstavljati ozbiljniju prepreku hrvatskoj reprezentaciji.

Hrvatska reprezentacija našla se u četvrtom 'šeširu' s tri europske reprezentacije koje su dobile "wild card". Prvi krug SP-a igrat će se po sustavu četiri skupine sa po šest reprezentacija, a kao nositelji postavljeni su Amerikanci, Argentinci, Španjolci i Grci.

U prvom krugu SP-a odigrat će se ukupno 60 utakmica, igra se jednokružno po sustavu svatko sa svakim, dakle svaka momčad odigrat će pet utakmica u skupini.

Četiri prvoplasirane momčadi proći će u osminu finala odakle će se igrati klasičnim nokaut sustavom.

Skupina B, u kojoj se nalazi Hrvatska, križa se sa skupinom A po pricipu prvi sa četvrtim, drugi sa trećim. Za hrvatsku momčad bit će važno izbjeći Argentinu i Srbiju.

Gradovi koji će ugostiti najbolje momčadi svijeta bit će Istanbul, Izmir, Kayzeri i Ankara.

Na poprište ždrijeba došla je jaka hrvatska delegacija, na čelu s predsjednikom HKS-a Dankom Radićem, glavnim tajnikom Željkom Drakšićem i izbornikom Jokom Vrankovićem.

Hrvatska je posljednji put nastupila na košarkaškom SP-u 1994. u Kanadi gdje je osvojila brončanu medalju.

Do sada je sedam reprezentacija osvojilo naslov svjetskog prvaka, a najviše naslova imaju SAD, Sovjetski Savez i Jugoslavija koji su slavili po tri puta. Argentina je aktualni svjetski prvak iz Japana 2005.

Ždrijeb za SP 2010. u Turskoj

Skupina A

Argentina
Srbija
Australija
Njemačka
Angola
Jordan

Skupina B

SAD
Slovenija
Brazil
Hrvatska
Tunis
Iran

Skupina C

Grčka
Turska
Portoriko
Rusija
Kina
Obala Bjelokosti

Skupina D

Španjolska
Francuska
Kanada
Litva
Novi Zeland
Libanon

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika