16.12.2009. / 07:30

Autor: Nacionalova redakcija

Hypo pod istragom: Austrijsko pravosuđe istražuje investicije u Hrvatskoj

Navodno se već neko vrijeme istražuje poslovanje Hypo banke preko fantomskih tvrtki u Lihtenštajnu te plasman sredstava u velike investicije u Hrvatsku i još neke susjedne zemlje

Austrija će za spas Hypo banke izdvojiti 450 milijuna euraAustrija će za spas Hypo banke izdvojiti 450 milijuna euraAustrijsko ministarstvo pravosuđa objavilo je u utorak da traje istraga o svim okolnostima vezanim za Hypo Alpe-Adria Grupu po kaznenopravnoj osnov, piše Jutarnji list

"Na temelju najnovijih informacija objavljenih u medijima te anonimne prijave od 10. prosinca 2009. počeo je kazneni progon koji se za sada vodi protiv odgovornih u banci. Istražuje se prije svega stanje stvari zbog sumnji u kazneno djelo pronevjere i prijevare", stoji u priopćenju austrijskog ministarstva.

Navodno se već neko vrijeme istražuje poslovanje Hypo banke preko fantomskih tvrtki u Lihtenštajnu te plasman sredstava u velike investicije u Hrvatsku i još neke susjedne zemlje.

Sumnja u pranje novca

Predistražni postupak Austrijanci, piše Jutarnji, su već vodili zbog sumnji u pranje novca, pri čemu su pod povećalom bili čelnici Hypo banke, ali i "komitent" te banke, umirovljeni general Vladimir Zagorec, koji je čak svjedočio u sklopu parlamentarne istrage o nepravilnostima u poslovanju Hypo banke.

Zanimljivo kako je bivši premijer Ivo Sanader, osim hrvatskim medijima, poslao demantij i austrijskim. U njemu opovrgava informacije da je on početkom 90-ih "otvorio vrata ulasku Hypo banke u Hrvatsku".

"Početkom 90-ih bio sam zamjenik ministra vanjskih poslova, odnosno na funkciji koja mi nije omogućavala da na bilo koji način pogodujem Hypo banci", piše u demantiju.

Sanaderova tužba

U vezi s optužbama da je pri ishođenju kredita od četiri milijuna maraka dobio proviziju od 800.000 DEM, Sanader je naveo da se radi o lažnim, neosnovanim optužbama koje je hrvatska opozicija iznosila na njegov račun prije 10 godina.

"Ako se nastavi s iznošenjem lažnih optužbi, zadržat ću pravo poduzimanja pravnih koraka", priprijetio je tužbom austrijskim medijima bivši premijer.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
11/12/09

excalibur, 16.12.09. 10:33

Mislim da se austrijskim istražnim organima sada tresu gaće kada im je ovaj poštenjak tako priprjetio. Žalosno je da inicijative i dokazi dolaze izvan Hrvatske što je dodatni dokaz o sprezi kriminala i (KRA-DE-SE-ovske) politike.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika