16.12.2009. / 15:39

Autor: Hina

Splitska banka: 2010. neće biti laka

Šantić ocjenjuje da će 2010. u Hrvatskoj donijeti nastavak problema iz ove godine te da se može očekivati daljnji pad BDP-a, rast nezaposlenosti te pritisci na pad standarda građana

Pierre BoursotPierre BoursotUprava Splitske banke smatra da iduća godina neće biti ništa lakša od ove, ali unatoč tome planiraju nastavak investicija u modernizaciju banke, otvaranje novih poslovnica, nove proizvode te kreditiranje svih segmenta tržišta, očekujući dalje povećanje svoje tržišne pozicije i zadržavanje visoke likvidnosti.

Istaknuo je to na današnjem susretu s novinarima predsjednik Uprave Splitske banke Pierre Boursot.

Glavni direktor za poslovanje s građanima i prokurist Tomislav Krpan najavio da će iduće godine nastaviti razvoj poslovanja otvaranjem novih 10-ak poslovnica, a većina će ih biti otvorena u Zagrebu.

Visoke cijene kredita zbog visoke cijene depozita

Istaknuo je i da s obzirom na ovogodišnji porast troškova rezervacija u poslovanju s pravnim osobama nemaju velike rezervacije, ali u poslovanju sa stanovništvom da, što je slično kao i kod drugih banaka zbog raznih negativnih utjecaja na redovitost plaćanja poput neredovitih plaća, nezaposlenosti, kriznog poreza i drugog.

Pojasnio je i da su cijene kredita takve kakve jesu zbog visoke cijene depozita i troška rizika.

Glavni ekonomist Splitske banke i čelni čovjek njihovog ove godine otvorenog makroekonomskog ureda Zdeslav Šantić za kamatne stope na depozite i kredite smatra da su dosegle svoj maksimum te da takva razina nije dugoročno održiva, ali ipak je prerano reći kada bi moglo uslijediti razdoblje njihovog pada.

Šantić ocjenjuje da će 2010. u Hrvatskoj donijeti nastavak problema iz ove godine te da se može očekivati daljnji pad BDP-a, rast nezaposlenosti te pritisci na pad standarda građana.

Po njegovoj će ocjeni na kretanje BDP-a najviše utjecati daljnji pad osobne potrošnje uslijed pada realnih neto plaća i razine zaposlenosti, ali i povećanog poreznog opterećenja. Za kapitalne investicije drži da će i iduće godine ostati na niskim razinama i uz mogući pad.

Prognozira i nastavak rasta vanjskog duga koji bi se mogao približiti razinama od oko 100 posto BDP-a.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika