16.12.2009. / 19:51

Autor: Martina Čizmić

EU i Microsoft postigli dogovor: Korisnici sami biraju internetski preglednik

Proizvođači drugih internetskih preglednika poput Opere, Mozille i Googlea pozdravili su takav dogovor no i izrazili svoju rezervu

Korisnici će sami birati između preglednika koji želeKorisnici će sami birati između preglednika koji želeEuropska komisija odlučila je prekinuti tužbu protiv Microsofta zbog ograničavanja korisnika Windowsa. Naime, Microsoft je do sada u svakom izdanju svog operativnog sustava Windows isporučivao i internetski preglednik Internet Explorer, što su u Europskoj komisiji protumačili kao ograničavanje izbora korisnika.

Kako više od 90 posto svjetskih računala koristi Windowse, u EK su takvu dominaciju smatrali nedopustivom.

Svim korisnicima Windowsa jednako pravo odabira

Prema novopostignutom dogovoru, korisnicima Windowsa nuditi će se mogućnost vlastitiog odabira internetskog preglednika.

Tako bi najkasnije do kraja ožujka sljedeće godine, svaki korisnik Windows XP, Vista ili Windows 7 operativnog sustava na svom ekranu trebao ugledati prozor izbora pomoću kojeg će moći dobiti informacije i o drugim internetskim preglednicima koji se mogu koristiti te sam odabrati koji će skinuti i koristiti za pregledavanje sadržaja na internetu.

Također, svi novi korisnici koji u sljedećih pet godina kupe računalo opremljeno Windowsima ili novu verziju Windowsa automatski će dobiti takav ekran.

Proizvođači drugih internetskih preglednika poput Opere, Mozille i Googlea pozdravili su takav dogovor no i izrazili svoju rezervu.

"Često puta smo čuli od Microsofta da će promijeniti svoje navike. No, kao što ljudi ne mijenjaju svoj DNA tako ni kompanije ne mijenjaju svoj način rada", istaknuo je glasnogovornik Opere Thomas Vinje.

U Microsoftu su zadovoljni takvim raspletom događaja i smatraju ga novim početkom u odnosima između EU i Microsofta.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika