17.12.2009. / 12:11

Autor: Hina

Pupovac: Hrvatska 'obnavlja' nesporazume sa Srbijom

"Mislim da ta tužba blokira napredak hrvatsko-srpskih političkih odnosa i da ih drži u politici devedesetih, u politici Franje Tuđmana i Slobodana Milošića", izjavio je Pupovac

Milorad PupovacMilorad PupovacPredsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocjenio je u razgovoru s jednim beogradskim novinama da Hrvatska svojim odlukama obnavlja nesporazume i napetosti sa Srbijom.

Razlike u odnosu prema pitanju Kosova već su dulje vrijeme izvor ozbiljnih nesporazuma, ustvrdio je Pupovac u interviewu beogradskom dnevniku "Danas" od četvrtka.

Prema Pupovcu, odluka Hrvatske da sudjeluje u raspravi o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, a "posebice sadržaj koji je pročitan u ime hrvatske vlade, dodatno i ozbiljno obnavljaju ne samo nesporazume o Kosovu nego i brojna pitanja u svezi s ratom".

Problem - tužba protiv Srbije

Osim pitanja Kosova, povratka izbjeglica te stanja u Bosni i Hercegovini, Pupovac smatra da je najdublji i najozbiljniji problem u hrvatsko-srpskim odnosima hrvatska tužba protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

"Mislim da ta tužba blokira napredak hrvatsko-srpskih političkih odnosa i da ih drži u politici devedesetih, u politici Franje Tuđmana i Slobodana Milošića", izjavio je Pupovac.

Osim toga, vjerovalo se da su nesporazumi prevladani, ali hrvatska izjava pred sudom u Haagu o Kosovu to opovrgava, smatra Pupovac.

"Iz te se izjave vidi da to, na žalost, nije tako i da smo se vratili na pozicije prije svih napora koji su ulagani proteklih godina da bi se odnosi popravili i normalizirali", istaknuo je.

'Teško je biti vidovit'

Upitan vidi li kakav izlaz iz krize hrvatsko-srpskih odnosa, Pupovac je, uz ocjenu kako je ovoga trenutka "teško biti vidovit", podsjetio da je u Hrvatskoj u tijeku predizborna kampanja za novog predsjednika države te dodao kako je za neke postupke ostalo premalo vremena.

"Hrvatska ulazi u razdoblje za koje se nadamo da neće donijeti ozbiljnije neizvjesnosti. Stoga, ovoga trenutka ne mogu reći kako bi se moglo izići. Ali jednu stvar znam - tko god da se upusti ponovno u obnavljanje hrvatsko-srpskog dijaloga to više ne može biti ni protokolarno, ni simbolički, to mora biti supstancijalno", ukazao je on.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
1/4/07

ulomax, 17.12.09. 13:23

srbo opet jase protiv HR.Idi preko Dunava u majcicu srbiju da vidis oce li ti oni placati 3000 eura mjesecno za verbalne proljeve.Muzu srbi ovu Hrvatsku i pluju po njoj i od tog zive bolje nego oni koji su je stvarali.Kad se pila opet okrene naopako pitat ce se zasto i kako!


registracija
30/12/08

csiki, 18.12.09. 19:42

Samo su srbi krivi za situaciju u Hrvatskoj.Sanader i drustvo sta su oni?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika