17.12.2009. / 14:46

Autor: Hina

SAD tuži Intel za narušavanje tržišne utakmice

U tužbi se navodi da je pionir Silicijske doline prisiljavao proizvođače računala da kupuju njegove a ne čipove konkurenata, a mijenjao je i softver kako bi osigurao lošiju izvedbu procesora drugih proizvođača

Paul Otellini iz IntelaPaul Otellini iz IntelaAmerička Savezna komisija za trgovinu podnijela je tužbu protiv proizvođačkog diva za kompjuterske čipove Intela, tvrdeći da je blokadom konkurencije nastojao zadržati dominantni položaj na tržištu.

U tužbi se navodi da je pionir Silicijske doline prisiljavao proizvođače računala da kupuju njegove a ne čipove konkurenata, a mijenjao je i softver kako bi osigurao lošiju izvedbu procesora drugih proizvođača.

Takve su mjere bile dio pomno razrađene Intelove kampanje da se blokiraju bolji proizvodi konkurencije koji su ugrožavali Intelov udio u tržištu, rekle su američke regulatorne vlasti u srijedu.

Intel kršio načela fair playa

"Intel je pokrenuo temeljito razrađenu kampanju kojom je nastojao otkloniti konkurentsku prijetnju za vlastiti monopol", rekao je direktor agencije Ureda za tržišno natjecanje Richard A. Feinstein. "Bezobzirno je gazio načela fair playa i zakone kojima se štiti načelo ravnopravne tržišne utakmice", objasnio je.

Postupak je pokrenut mjesec dana nakon što je Intel pristao glavnom konkurentu Advanced Micro Devicesu (AMD) platiti odštetu u visini 1,25 milijardi dolara. Protiv Intela se još vode postupci u vezi s kršenjem tržišne utakmice u Europskoj uniji i u američkoj saveznoj državi New York.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika