19.12.2009. / 16:52

Autor: Hina

Kosor: 2010. nastavljamo s borbom protiv korupcije, očekujemo rezultate

Podsjetila je da jednu od najtežih zadaća - privatizacija brodogradilišta - Vladu čeka već početkom iduće godine

Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je danas novinarima da će u 2010. prioritet vlade biti snažna potpora gospodarstvu, te da borba protiv korupcije i kriminala ostaje jedan od temeljnih stupova rada vlade u idućoj godini.

Nakon gostovanja na programskoj skupštini HSS-a, Kosor je na zamolbu novinara da objasni jučerašnju najavu da će 2010. biti teža od ove godine, odnosno što će ona i vlada sve poduzeti da tako ne bude, istaknula da su to mjere na kojima se već nekoliko mjeseci rade, i to intenzivno, a vezane se uz, primjerice, tzv. fond za potporu gospodarstvu.

Premijerka je kazala da to uključuje potpora onim tvrtkama koje, ako se nađu u teškoćama, imaju mogućnost "preživjeti". Cilj je očuvanje svakoga radnog mjesta i eventualno otvaranje novih, dakle potpora malom i srednjem poduzetništvu, ali i gospodarstvu u cjelini, rekla je Kosor. Dodala je da se tu uključuje i poljoprivredu, ali i turizam, jer sve pretpostavlja da bi sljedeća turistička godina mogla biti teška, pa se tu mora uložiti maksimum napora.

Podsjetila je da jednu od najtežih zadaća - privatizacija brodogradilišta - Vladu čeka već početkom iduće godine.

"Zato govorim da će biti iznimno teško, trudimo se, međutim, ima niz poteškoća s kojima se suočavamo", rekla je Kosor.

Naglasila je da "borba protiv korupcije, borba protiv kriminala - ostaje jedan od temeljnih stupova rada vlade u sljedećoj godini". "Dakle, idemo beskompromisno do kraja i sigurna sam da ćemo i u sljedećoj godini imati značajne rezultate i u tom smislu", rekla je Kosor. Istaknula je kako očekuje da će "borba za gospodarstvo, ali i borba protiv korupcije te raščišćavanje nekih afera, ojačati gospodarstvo" i "dodatno otvoriti vrata investicijama u Hrvatsku". Najavila je da se radi na mjerama kako bi Hrvatska što se tiče investiranja uistinu postala poželjna zemlja.

Odgovarajući na pitanje novinara, premijerka je kazala kako vjeruje da teškoća s isplatom mirovina u 2010. neće biti. "Kao što ste vidjeli i u toj preteškoj 2009. mi smo isplatili ono što je bilo predviđeno za dug umirovljenicima u ovoj godini, znači više od 833 milijuna kuna", rekla je Kosor. Navela je, uz ostalo, da će se otprilike isti iznos isplatiti i za povrat duga umirovljenicima u sljedećoj godini, pa u 2011. i 2012.

Istaknula je da sve mjere traže dodatni angažman, okupljanje svih koji nešto znaju u Hrvatskoj i da na tome radi i ovih dana. "Dakle, okupiti sve koji nešto znaju, od uvaženih ekonomista, svakako bankara i predviđam do kraja godine nekoliko tih sastanaka u tom smislu", istaknula je.

Kosor je podsjetila na niz mjera koje je vlada već poduzela, a posebno je istaknula projekt objedinjene javne nabave, dodatne mjera štednje i slično. Analiziraju se menadžerski i svi drugi ugovori, pa će se ćemo sve te stvari ujednačiti i tu će biti dodatne uštede, kazala je, uz ostalo, Kosor istaknuvši da je mnogo toga već dovedeno u red i racionalizirano.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika