21.12.2009. / 16:51

Autor: Deutsche Welle

Politički potres u Austriji: Europski tisak i dalje se bavi Sanaderom i Hypom

Posrnulom bankom Hypo Group Alpe Adria se uvelike bave mediji čitave regije. I u Bavarskoj i u Austriji i u Hrvatskoj se otkrivaju detalji političke podrške banci koja je umalo izbjegla stečaj.

Nakon lista Der Spiegel, i izdanje Süddeutsche Zeitunga od ovog ponedjeljka (21.12.) podsjeća na politički pritisak tadašnjeg predsjednika pokrajinske vlade, Edmunda Stoibera na Hrvatsku kako bi Bavarska pokrajinska banka (BayernLB) 2007. mogla preuzeti Hypo Group Alpe Adria. List ne ostavlja niti najmanje dvojbe da se "problem" riješio između Stoibera i tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera - koji je upravo u danima odluke primio visoko bavarsko odličje Križa zasluge.

Preuzimanju austrijske banke je smetala upravo Hrvatska i njen guverner Narodne banke, Željko Rohatinski. Problem je bio što je BayerischeLB već 2002. praktično pobjegao iz Hrvatske. Tada je predao svoju tadašnju akviziciju Riječku banku za simboličnih 1 euro Hrvatskoj državi nakon skandala sa deviznim poslovanjem koje su prijetile uništiti čitavu banku.

"Kupnja je bila greška"

Sadašnji predsjednik pokrajinske vlade Bavarske, Seehofer je obećao cjelovitu istragu kako se uopće moglo dogoditi da BayernLB kupuje banku za koju se već onda znalo da ima problema. Uzrok se može tražiti kod političara i njegovog prethodnika, Edmunda Stoibera. Isprva je on nijekao svoje aktivno sudjelovanje pri kupnji te banke, a današnji mediji podsjećaju na službeno priopćenje njegovog ureda u srpnju 2007. gdje veto Hrvatske Narodne Banke "opterećuje odnose prema Hrvatskoj".

Indirektno je time rečeno i da bi Bavarska mogla prestati podržavati Hrvatsku na putu u Europsku uniju. Ovih dana je bivšem prvom Bavarcu dugo trebalo da se uopće oglasi o toj kupnji Hypo Group Alpe Adria - da bi to sada nazvao "greškom".

Tu "grešku" plaća i BayernLB: ovog ponedjeljka je odlučeno da će se Pokrajinska banka Bavarske povući iz vlasništva iste takve banke pokrajine Saarland. Tamo su Bavarci imali većinski udio sa opcijom preuzimanja čitave banke. Sada su prodali prvih 25,2% udjela SaarLB tamošnjoj pokrajinskoj vladi za 65 milijuna eura.

Sanader je gurao Bavarce

Hrvatski dnevnik "Jutarnji list" je objavio opširan razgovor sa guvernerom Narodne banke Hrvatske, Željkom Rohatinskim. On tvrdi da su ga i Sanader i ministar financija Šuker tjerali da popusti.

Guverner Rohatinski govori o jasnoj želji hrvatskog političkog vrha da "popusti" Bavarskoj pokrajinskoj banci i dopusti kupnju Hypo Group Alpe Adria. Spominje da je odluka o zabrani kupnje bila donesena uvjerljivom većinom Savjeta banke. Dodaje i kako je Mladen Vedriš, kao član tog vijeća, netočno tvrdio kako je odnos "stavova" bio podjednak. Rohatinski je bio tada spreman i podnijeti ostavku ako se nastavi politički pritisak, ali je spor bio riješen susretom sa predsjednikom uprave Bayerische Landesbank.

HNB je postavila četiri uvjeta za kupnju, među kojima je bila i isprika štedišama Riječke banke. Bavarci su pristali na sve uvijete, uključujući i uplatu dvostruko većeg iznosa od zakonskog minimuma za dokapitalizaciju Hypo banke Hrvatska, nakon čega je dozvoljena kupnja. Guverner Narodne banke Hrvatske zato tvrdi kako je danas Hypo banka "dobra banka".

Austrija: posla ima i za tužilaštvo

Najdalje se otišlo u zemlji u kojoj je sjedište Hypo Group Alpe Adria. Od petka je tamo zastupnik stranke Zelenih u parlamentu Koruške, Rolf Holub predao tužbu sudu u Beču. On prijavljuje "sumnju na prijevaru, pronevjeru i zlouporabu službenog položaja" protiv "nepoznatih počinitelja".

O tome kako je ta banka uporno izbjegavala nadzor poslovanja i o tim "nepoznatim počiniteljima" austrijski mediji pišu već danima: to su bivši članovi uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer i Tilo Berlin, bivši šef Bavarske pokrajinske banke, Werner Schmidt i predsjednik nadzornog odbora holdinga pokrajine Koruške, Josef Martinz. Popis bi lako mogao biti duži, mada jedan od glavnih čimbenika skandalozne prodaje Bavarcima - tadašnji predsjednik pokrajinske vlade Jörg Haider više nije među živima.

I u tužbi se spominje kako je Haider i pokrajina "veoma dobro znala" da je banka još 2006. bila u mnogo lošijem stanju nego što je znala javnost i da je veliko pitanje, gdje su bili pokrajinski nadzorni organi banke dok je ona davala na stotine milijuna eura kredita sumnjivim poslovima bivšeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca.

Bivši predsjednik uprave banke Kulterer pak prebacuje krivicu za prodaju trule banke Bavarcima tadašnjem političkom čelniku Koruške, Jörgu Haideru. "Haider je želio vidjeti novac", tvrdi i dodaje kako su sve želje i željice političara za plaćanje kojekakvih projekata, morali ispunjavati - inače bi to "graničilo sa veleizdajom".

"Hvala na pitanju..."

List Die Presse pak podsjeća kako se tadašnji predsjednik uprave banke u Klagenfurtu ipak ne izjeda grižnjom savjesti. Nakon prodaje banke Bavarcima, početkom 2008. on se preselio u London kako bi tamo počeo novu karijeru kao investicijski bankar.

Već onda je to podiglo prašinu u austrijskoj javnosti jer je sa sobom u Englesku poveo svoja četiri rasna konja - ali ne i svoju tadašnju suprugu od koje se razveo. Sada je pak direktor tvrtke Agroeast GmbH, osnovane u rujnu ove godine u Beču. Tvrtka se bavi trgovinom poljoprivrednih dobara - a gdje drugdje nego "osobito u zemljama bivšeg Istočnog bloka"?

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 22.12.09. 07:48

Smesic sve potpisa sada ih sve progoni di je tu logika


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika