21.12.2009. / 23:50

Autor: Ana Smrečki

'Afera božićnice': Milinović 'dopustio' isplatu 'nagrade' od 625 kuna

"Sljedeće godine vjerojatno neće biti prostora za isplatu bilo kakvih božićnica, a morat će se ići u reviziju kolektivnih ugovora", poručila je pak premijerka Kosor

Premijerka Kosor i ministar MilinovićPremijerka Kosor i ministar MilinovićBožić je na vratima, oni koji su božićnice već dobili, prema posljednjoj odluci premijerke Kosor moraju ih vratiti, a oni koji nisu do sada, vjerojatno ni neće. Kosor je zbog prazne blagajne zamolila one koji su radnicima u državnim i javnim poduzećima isplatili puni iznos božićnica od 1250 kuna, da polovicu vrate, jer da će 'drugu ratu' dobiti za Uskrs iduće godine. No, izgleda da ni od tog obećanja ništa.

«Sljedeće godine vjerojatno neće biti prostora za isplatu bilo kakvih božićnica, a morat će se ići u reviziju kolektivnih ugovora. Bilo bi dobro da postoji dijalog između sindikata i Vlade, a ne da se prijeti tužbama zbog polovičnih božićnica. Tužbe za nikoga nisu dobre, jer ako sindikati tuže i sud presudi, sve će se plaćati iz proračuna. Kolektivni ugovori potpisivani u nekim drugim vremenima kada nije bilo problema s punjenjem proračuna i kada nije bilo krize», dodatno je pojasnila premijerka Kosor.

Božićnice: 'Nagrada Vlade u visini od 625 kuna'

S druge strane ministar Milinović se raspisao. Zdravstvenim ustanovama poslao je dopis u kojima božićnice naziva 'nagradama' Vlade u visini od 625 kuna. U njemu pak nema ni riječi o vraćanju 'preplaćenih' božićnica, budući da je velik dio zdravstvenih radnika prema kolektivnom ugovoru primio po 1250 kuna. Iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi poručuju da ministar Milinović ni ne može tražiti pola iznosa natrag, jer 'to prema zakonu nije moguće'.

A kako bi točno oni koji su isplatili 1250 kuna, polovicu tog iznosa trebali vratiti još uvijek nije poznato. 'Loptica se prebacuje s jednog terena na drugi'. U Ministarstvu financija upućuju na predsjednicu Vlade, a premijerka poručuje da je odluka jasna i da nema što dodati.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
17/12/09

petrus, 22.12.09. 08:42

Naravno da nema božićnica kad se toliki novac mora dati u Bosnu ljudima koji su glasači i od kojih HDZ puno očekuje na ovim izborima, a ne znaju da će barem 70 posto, po nekim istraživanjima dati glas Milanu Bandiću.
U svakom slučaju licemjerno od njih. Ja ne znam što još sindikati čekaju. Neka odmah podnesu tužbe. A možda samo pričaju kao i uvijek a zna se da su oni uvijek išli na ruku Vladi a kao žale se. Sve je to ista klika.


registracija
11/12/09

excalibur, 22.12.09. 09:41

"Hrvatska Destruktivna Zajednica" ne samo da nas je sustavno obmanjivala i pljačkala već je, što je još i gore, zbog nekompetetnosti i lopovskog mentaliteta uništila je i kompletno gospodarstvo. Krajnji rezultat je da sada umjesto Lijepe naše (za koju smo se mi naivni borili) imamo Jadnu našu. Ovo je povijesni debakl Hrvatske i pred nama suvremenicima ali i pred poviješću netko mora odgovarati zbog toga što je Hrvatska ostala bez perspektive ili točnije rečeno s perspektivom poniženog roblja na svojoj djedovini.Pristupanje EU ništa neće promijeniti ,a i onako naši interesi (i potencijali) odavno su prodani strancima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika